, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η τελευταία Βασίλισσα» στο θέατρο «Έξω από τα Τείχη»

teleftaia-vasilissa
Σε μια χωματερή με χιλιάδες μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκίνητων, ζουν οι ήρωες της τραγωδίας μας. Οι ακραίες φιγούρες του Copi με τον αιχμηρό και σουρεαλιστικό λόγο, ο θάνατος, η σχέση εξουσίας-εξουσιαζόμενου, που όμως συνεχώς ανατρέπεται, και ως εκ τούτου ο αλληλοσπαραγμός, ο εξευτελισμός, το παράλογο της ανθρώπινης συμπεριφοράς in extremis και η αστική υποκρισία, όλα μαζί συνθέτουν την φυσιογνωμία του ξεχωριστού Αργεντινού συγγραφέα.
Οι ανθρώπινες αυτές υπάρξεις, βγαλμένες από την κόλαση, περιφέρονται προσποιούμενοι, σε μια κοινωνία εκλεπτυσμένη, με έναν κώδικα αριστοκρατικών τελετουργιών, όπου λέγονται τα πλέον αποτροπιαστικά, παραλυτικά και απρόσμενα πράγματα!
Αποδιωγμένοι , μεταχειρισμένοι, παλιωμένοι , μέσα απ’ αυτές τις δύσοσμες στοές της ιστορίας αναδύονται τα φαντάσματα αρχαίων πολιτισμών λεηλατημένων, αρχέγονες φιγούρες, σύμβολα και θρησκείες, δοξασίες , χαμένα όνειρα, κραυγές και οιμωγές.
Μέσα απ’ τα αποκαΐδια του «σύγχρονου» καταναλωτικού πολιτισμού αναδύεται  μια νέα τάξη, μια πυραμίδα σωριασμένων ρόλων, αξιωμάτων, στιγμές αναπόλησης των «ευτυχισμένων ημερών» αλλά και της προδοσίας , της ίντριγκας, της άπατης και του αγώνα για το κέρδος και την εξουσία.
Η απληστία, η πείνα και η δίψα, διαλυμένες μέσα στα απόβλητα της ζωής, ανακατεύονται με τις τύψεις και τα αμαρτήματα. Μια ζωντανή επίγεια κόλαση, ένα μαρτύριο Αλληγορικό μια ερυνιακή τιμωρία  μαζί με την τρομερή εκδίκηση της ποδοπατημένης από το καουτσούκ φύσης, αποτελούν τον καμβά της ιστορίας μας, την ιστορία της Τελευταίας Βασίλισσας μέσα από το αδιόρατη καυστικό, αναρχικό  πνεύμα και το βιτριολικό χιούμορ του Copi .
Η σαβούρα, η μεταλλαγμένη ζωή, τα υποκατάστατα … Τα οράματα, οι φαντασιώσεις, η πλήξη της παρακμασμένης  ελίτ, ξεπροβάλουν το ένα μετά το άλλο από τις τρύπες, δημιουργώντας ένα σινεμασκόπ φρίκης και αισχύνης …
Στην ιλαροτραγωδία μας η κάθαρση έρχεται απ’ τον δύσκολο δρόμο της επιστροφής, φορτωμένη σκόνη, ανατροπές , καταστροφή και αλληγορίες, σύμβολα  αλλά και κανιβαλική οσμή ανθρώπινου κρέατος!
Η τελετουργία της κάθαρσης έχει συντελεστεί !
Info: Από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ανέργων – ατέλειες)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310-210308
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή – σκηνοθεσία: Ηρακλής Τραϊανός Δούκας
Φωτογραφία: Σοφία Ζωντανού
Μουσικός: Κώστας Gap
Φωνητική διδασκαλία: Ρία Μηχαηλίδου
Μουσική επιμέλεια: Ηρακλής Τ. Δούλας
Φωτισμοί: Στέλιος Παπαναστασίου
Επιμέλεια κοστουμιών: Ηρακλής Τ. Δούκας & Κική Ιωαννίδου
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Ηρακλής Τ. Δούκας
Hair Styling: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Μακιγιάζ: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Παίζουν οι ηθοποιοί: Καίτη Σαμαρά, Βάλια Μωραϊτοπούλου, Ρία Μηχαηλίδου, Γιάννης Κιντάπογλου, Χάρης Δεληνικόπουλος, Σάκης Κολότσιος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.