, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οδηγός προφυλακτικών: Όλα όσα ντρέπεστε να ρωτήσετε!

profylaktiko-2Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, λέγοντάς σας πως το προφυλακτικό είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης και ασφάλειας από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Το προφυλακτικό (ή κοινώς καπότα) είναι ένα αντικείμενο που συνήθως φτιάχνεται από λάτεξ ή πολυουρεθάνη και χρησιμοποιείται κατά την σεξουαλική πράξη, με σκοπό την αποφυγή εγκυμοσύνης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων όπως η σύφιλη και το AIDS. Υπάρχουν τόσο αντρικά όσο και γυναικεία προφυλακτικά, αλλά τα πρώτα είναι πιο διαδεδομένα.
Γιατί και πώς να χρησιμοποιήσω προφυλακτικό;
Τα αντρικά προφυλακτικά από λάτεξ τοποθετούνται στο ερεθισμένο πέος λίγο πριν τη σεξουαλική επαφή. Οι κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια έχουν προωθήσει στην αγορά πολλά είδη προφυλακτικών που διαφέρουν σε χρώμα, μέγεθος, πάχος ακόμα και γεύση. Σε μερικά χρησιμοποιείται και σπερματοκτόνο υγρό για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αν και πολλοί διαμαρτύρονται ότι η χρήση προφυλακτικού μειώνει την αίσθηση και την απόλαυση της ερωτικής πράξης και «απομακρύνει» τους δύο εραστές, αν θέλουμε να είμαστε προφυλαγμένοι από κάθε σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια αλλά και από μια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, οφείλουμε και πρέπει να το χρησιμοποιούμε.
Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης από aids ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια αν τηρούμε τις ακόλουθες απλές οδηγίες:
Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνουμε έρωτα – κολπικό ή πρωκτικό.
Βγάζουμε το τυλιγμένο προφυλακτικό με προσοχή για να μην το σκίσουμε όπως θα ανοίγουμε τη συσκευασία.
Βρίσκουμε από ποια μεριά ξετυλίγεται ξετυλίγοντάς το λιγάκι.
Την ώρα που το φοράμε κρατάμε τη θηλή στην άκρη του για να μη μείνει καθόλου αέρας εκεί μέσα.
Πάντα χρησιμοποιούμε λιπαντικό με βάση το νερό (υδατοδιαλυτό), όπως ΚΥ, WET, κ.ά. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τίποτα με βάση το λάδι ή το πετρέλαιο (λιποδιαλυτά) όπως ζελέ, λάδι, κρέμες, παιδικό λάδι, βαζελίνη, λοσιόν ή άλλα λιπαντικά. Τα λιποδιαλυτά λιπαντικά καταστρέφουν το προφυλακτικό και το κάνουν να σπάσει.
Αν αισθανθούμε το προφυλακτικό να βγαίνει ή να σπάει ενώ κάνουμε έρωτα, σταματάμε αμέσως και τραβιόμαστε για να ελέγξουμε. Βάζουμε καινούργιο προφυλακτικό και συνεχίζουμε.
Μικρές συμβουλές
Ποτέ δεν διαλέγουμε μεγαλύτερο προφυλακτικό από αυτό που μας ταιριάζει, διότι υπάρχει κίνδυνος να φύγει κατά την ερωτική πράξη.
Ελέγχουμε ότι είναι ηλεκτρονικά ελεγμένα.
Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξεως και τη σφραγίδα CE στη συσκευασία.
Αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε προφυλακτικά από περίπτερα, διότι ίσως είναι πολυκαιρισμένα ή έχουν εκτεθεί στον ήλιο ή μεγάλη ζέστη. Προτιμάμε να αγοράζουμε από φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ.
Δεν φυλάμε τα προφυλακτικά κοντά σε εστίες θερμότητας (π.χ. πάνω στην τηλεόραση, πλάι σε καλοριφέρ) ή σε μέρη που βλέπει άμεσα ο ήλιος διότι η ζέστη τα καταστρέφει.
Κουβαλάμε πάντα μαζί μας ένα προφυλακτικό καθώς δεν ξέρουμε πότε θα μας φανεί χρήσιμο ή πώς θα εξελιχθεί μια βραδιά! Ποτέ όμως δεν το βάζουμε σε πορτοφόλια ή στην κωλότσεπη, γιατί ταλαιπωρείται από την τριβή και μπορεί να σκιστεί στην χρήση.
Μην ντρέπεστε να τα αγοράζετε ή να τα χρησιμοποιείτε. Δείχνει υπευθυνότητα.
Πώς αφαιρούμε το προφυλακτικό
Μόλις εκσπερματίσουμε, κρατάμε το προφυλακτικό από τη βάση και βγάζουμε το μόριό μας αργά αργά από τη σύντροφό μας προτού… αυτό να χάσει τη στύση του! Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί το προφυλακτικό να φύγει ή το σπέρμα να αρχίσει να βγαίνει από την βάση του προφυλακτικού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο προφυλακτικό για δεύτερη φορά!
Αποτελεσματικότητα
Η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών, σαν μέθοδος ελέγχου γεννήσεων, μπορεί να υπολογιστεί με δύο τρόπους: αποτελεσματικότητα μεθόδου και πραγματική αποτελεσματικότητα. Η πρώτη μέθοδος δείχνει το ποσοστό ζευγαριών που χρησιμοποιούν την μέθοδο σωστά και με διάρκεια με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η πραγματική είναι το ποσοστό των ζευγαριών που χρησιμοποιεί τα προφυλακτικά ως τη μόνη μέθοδο αντισύλληψης συμπεριλαμβάνοντας την λανθασμένη και την περιστασιακή μη χρήση τους.
 
Όπως είναι φανερό η πραγματική αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη για τους εξής λόγους κυρίως:
 
λάθη στις οδηγίες που δίνονται από τους παρασκευαστές
λάθη στη χρήση
αστοχία του υλικού (σπάσιμο κατά τη χρήση)
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου φτάνει το 98%. Τα πραγματικά ποσοστά εγκυμοσύνης ανάμεσα στους χρήστες προφυλακτικών αλλάζει ανάλογα του πληθυσμού που εξετάζεται με ετήσια ποσοστά 10-18% το χρόνο.
Λόγοι αποτυχίας
Καταστροφή-αλλοίωση:
Καταστροφή κατά το άνοιγμα της συσκευασίας
Αλλοίωση από μη κατάλληλη αποθήκευση (μεγάλη θερμοκρασία, μικρή θερμοκρασία, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, υγρασία, τοποθέτηση σε πορτοφόλι, πίσω τσέπη κ.τ.λ.)
Πέρασμα της ημερομηνίας λήξεως
Γλύστρημα του προφυλακτικού κατά την χρήση.
Οι έμπειροι χρήστες έχουν λιγότερες πιθανότητες αποτυχίας και όσοι έχουν μια αποτυχία είναι πιθανότερο να έχουν παρόμοια αποτυχία στο μέλλον.  Πιστεύεται πως η ενημέρωση γύρω από την σωστή χρήση μειώνει τις πιθανότητες αποτυχίας.
Να σημειωθεί πως ένα μικρότερο ποσοστό αποτυχίας προέρχεται από σαμποτάζ.
 Η θέση της Εκκλησίας
Όπως κάθε μορφή ελέγχου γεννήσεων, τα προφυλακτικά καταδικάζονται από την Καθολική Εκκλησία, κάποιες Προτεσταντικές εκκλησίες και πολλά Ινδουϊστικά ρεύματα, κυρίως λόγω της πίστης του σκοπού της σεξουαλικής πράξης μόνο για την διαιώνιση του είδους.
Οι απόψεις των εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ και του Βουδισμού διαφέρουν κατά άτομο.
H αντίθεση κυρίως έγκειται στο ότι αρκετές θρησκείες αντιλαμβάνονται την σεξουαλική επαφή μόνο ως πράξη αναπαραγωγής, που χάνει το νόημα της με την χρήση του προφυλακτικού.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.