, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιδιωτικά παλάτια, ξεχασμένα κάστρα και διάσημα μουσεία

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει έκθεση φωτογραφιών του Μάσιμο Λίστρι, ο οποίος γοητευμένος από τον απόλυτο έλεγχο της σύνθεσης που του επιτρέπει να έχει η αρχιτεκτονική θεματολογία, φωτογραφίζει τον άψυχο κλασικισμό εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας έδρα τη Φλωρεντία.
Στην έκθεση, παρουσιάζεται μια επιλογή φωτογραφιών του, η οποία περιλαμβάνει τις εικονικές του προοπτικές για τα μπαρόκ παλάτια, τους νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους και τις αναγεννησιακές βιβλιοθήκες.
Η κάμερα του Λίστρι μάς δίνει πρόσβαση σε ιδιωτικά παλάτια, ξεχασμένα κάστρα και διάσημα Μουσεία άδεια από επισκέπτες. Οι μεγάλου μεγέθους εκτυπώσεις του εισάγουν τον θεατή σε ένα σύμπαν περασμένης – και, για μερικούς, κορεσμένης – ομορφιάς. Περισσότερο από απλή καταγραφή της αρχιτεκτονικής, ο Λίστρι ανακαλύπτει εκ νέου τους ιστορικούς χώρους και μας καλεί να τους εξετάσουμε με φρέσκια ματιά.
 

MASSIMO LISTRI

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αντίφαση μεταξύ της ρομαντικής επιμονής του να απεικονίζει το παρελθόν και της τεχνολογικής προόδου την οποία χρειάζεται για την επίτευξη της ακριβούς σαφήνειας των εικόνων του. Άλλωστε, αυτή η έλλειψη της αίσθησης του χρόνου είναι αναπόσπαστο στοιχείο του έργου του με τις διαχρονικές, ακατοίκητες φωτογραφίες του. Μέσα από την παντελή απουσία των ανθρώπων, η ιστορία παραμένει ανέπαφη.
Ο Μάσιμο Λίστρι, γεννημένος το 1953, ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος σε πολύ νεαρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε για πολλά περιοδικά τέχνης, αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης. Το 1981, ο Λίστρι, μαζί με τους εκδότες Φράνκο Μαρία Ρίτσι και Βιτόριο Σγκάρμπι ίδρυσε το διεθνούς φήμης περιοδικό και τις εκδόσεις τέχνης FMR.
 
 

Για είκοσι χρόνια, αυτό το υπέροχο περιοδικό, λειτούργησε ως το κύριο μέσο για την έκφραση των φωτογραφικών δοκιμίων του Listri που περιελάμβαναν τα πιο όμορφα παλάτια, τις βίλες, τους εσωτερικούς χώρους και την αρχιτεκτονική της κάθε εποχής. Σε διάρκεια τριάντα χρόνων, ο Μάσιμο Λίστρι έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εξήντα βιβλία συνεργαζόμενος με τους πιο φημισμένους εκδοτικούς οίκους της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο όπως το Βασιλικό Παλάτι του Μιλάνου, τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη, το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στο Τόκιο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μπογκοτά, το Μουσείο της Ιταλικής Τέχνης στη Λίμα και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ταϊπέι.

 naftemporiki.gr

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.