, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Δελής "Η διοίκηση Μπουτάρη έχει… φορομπηχτική λογική"

delis
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Για την υποψηφιότητά του για το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης μιλά στην «Κ» ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ. Ο Γιάννης Δελής αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου, μιλά για το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και αναφέρεται στις πρώτες του ενέργειες σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος. Εξηγεί γιατί η μάχη των εκλογών δίνεται στον «πρώτο γύρο», κατηγορεί για υποκρισία της παρατάξεις που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ προσάπτει στη σημερινή διοίκηση πως με τις επιλογές της μετατρέπει το δήμο σε επιχείρηση.
Κύριε Δελή, πως κρίνετε το έργο της σημερινής διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης;
Η διοίκηση Μπουτάρη πρωτοστατεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής που ορίζουν κυβέρνηση και ΕΕ, και μέσα από την Τοπική Διοίκηση, φορτώνοντας ολοένα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού. Η διοίκηση Μπουτάρη, φανατική υπέρμαχος του αντιδραστικού «Καλλικράτη» και της ανταποδοτικότητας, υπηρετεί πιστά τη λογική του «δήμου φορομπήχτη και επιχειρηματία» (π.χ. τροφεία στους παιδικούς σταθμούς), κωφεύει απέναντι στα λαϊκά προβλήματα ή στην «καλύτερη» των περιπτώσεων, προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιο ακραίες συνέπειες της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου», με συσσίτια, ελεημοσύνες και φιλανθρωπίες, συνεργασίες με ΜΚΟ και μεγαλοεπιχειρηματίες που εμφανίζονται ως ευεργέτες.
Στην περίπτωση που το ΚΚΕ δεν «περάσει» στο δεύτερο γύρο το κόμμα σας θα παρέχει υποστήριξη σε έναν από τους δυο υποψηφίους δημάρχους; Θα στηρίζατε το Γιάννη Μπουτάρη ή τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ;
Η κύρια μάχη δίνεται στον πρώτο γύρο. Εκεί πρέπει ο λαός να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς του ΚΚΕ, της Λαϊκής συσπείρωσης και να «μαυρίσει» τους υποψήφιους –«ανεξάρτητους» και μη- που προσκυνάνε τον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο δεύτερο γύρο.

Πιστεύετε πως στις δημοτικές εκλογές ο ψηφοφόρος θα πρέπει να ψηφίσει βάσει του διλήμματος «μνημόνιο-αντιμνημόνιο»;
Το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» είναι κάλπικο αφού δεν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή την πηγή του κακού. Άλλωστε στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο έχει προσχωρήσει και ο ΣΕΒ. Το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους και στις τοπικές εκλογές-όπως και στις ευρωεκλογές- είναι καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που οδηγεί το λαό στη μόνιμη φτώχεια και την ανεργία ή φιλολαϊκή διέξοδος με αποδέσμευση από την ΕΕ, μετατροπή των μονοπωλίων σε λαϊκή περιουσία, μονομερής διαγραφή του χρέους με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας και αφέντη του πλούτου που παράγει. Η ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού, θα δυναμώσει τον αγώνα για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης και θα ανοίξει το δρόμο για τη φιλολαϊκή προοπτική.

Τι θα κάνετε την πρώτη ημέρα σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Ό,τι κάνουμε όλα τα χρόνια από τη θέση της αντιπολίτευσης. Μαζί με το λαό αντιπαλεύουμε και αντιπολιτευόμαστε την αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Οργανώνουμε την πάλη του λαού για την προστασία των ανέργων και των φτωχών οικογενειών, για τα δικαιώματα των νέων και τις ανάγκες των νέων ζευγαριών. Για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι από φόρους και δάνεια που τους πνίγουν. Για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία για όλους ενάντια στην επέκταση της προσωρινής ελαστικής δουλειάς με μισθούς πείνας, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Για να γίνουν έργα και υποδομές για αντισεισμική θωράκιση και αντιπλημμυρική προστασία. Για δημόσια δωρεάν παιδεία που θα μορφώνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, για δωρεάν σύγχρονες παροχές υγείας, για δωρεάν και ασφαλή φάρμακα. Για να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς και χωρίς τροφεία.
Αυτούς τους στόχους θα υπηρετήσει η εκλογή μας σε οποιαδήποτε θέση.
Εισήλθατε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση του προκατόχου της θέσης στην οποία βρίσκεστε Σωτήρη Ζαριανόπουλου. Τελικά τα πράγματα είναι όπως τα φανταζόσασταν;
Η συμμετοχή μου εδώ και ένα χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο αποκάλυψε σε μένα -ολοκάθαρα πια- την υποκρισία των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων που ενώ παριστάνουν ότι νοιάζονται για το λαό είτε υλοποιούν ως διοίκηση την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είτε ως αντιπολίτευση τη στηρίζουν.
Κύριε Δελή, πολλοί ισχυρίζονται πως το ΚΚΕ «κατεβαίνει» στις εκλογές απλώς για να καταγράψει τις δυνάμεις του. Αποδέχεστε τον ισχυρισμό αυτό;
Στόχος του ΚΚΕ είναι να δυναμώσει η λαϊκή αντίθεση, η εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το βάρβαρο και σάπιο σύστημα, για να ανοίξει ο δρόμος με το λαό πρωταγωνιστή και όχι θεατή των εξελίξεων. Ζητάμε από το λαό σ’ αυτόν τον αγώνα να αξιοποιήσει και το όπλο της ψήφου σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια και το Δήμο για να δυναμώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην εξουσία του κεφαλαίου.

Στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια η παράταξή σας καταψηφίζει θέματα ακόμα κι αν αυτά αφορούν σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Καταψηφίζουμε όλα τα θέματα που υλοποιούν τη φορομπηχτική λογική της διοίκησης Μπουτάρη (πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση της διοίκησης την οποία ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλη την πόλη), που ενισχύουν τους ποικιλώνυμους εργολάβους σε βάρος των συρρικνούμενων υπηρεσιών του δήμου, που μετατρέπουν το δήμο σε επιχείρηση για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων (ιδιωτικοποίηση καθαριότητας), που υλοποιούν εντέλει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Καταψηφίζουμε τη συνεχόμενη μείωση των κοινωνικών δαπανών του δήμου, τη διείσδυση των μεγάλων επιχειρηματιών στις κοινωνικές του δομές που ενώ είναι θύτες παριστάνουν τους ευεργέτες των θυμάτων τους, την επιβολή αντιτίμου για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών πρόνοιας, παιδείας, αθλητισμού. Επιμένουμε στη δωρεάν παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου σε όλο το λαό αφού τις πλήρωσε με τους άμεσους και έμμεσους φόρους και τα χαράτσια.
Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης;
Τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων μιας πόλης είναι και τα κύρια προβλήματά της. Και στη Θεσσαλονίκη όπως και σε όλη την Ελλάδα τα προβλήματα αυτά είναι η ανεργία, η φτώχεια, η εργασιακή ζούγκλα που πλήττουν ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες.
Οι υποψήφιοι δημοτικοί σας σύμβουλοι θα προέρχονται αποκλειστικά από το ΚΚΕ;
Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι ανιδιοτελείς αγωνιστές που αντιπαλεύουν με συνέπεια από τις γραμμές του ταξικού εργατικού-λαϊκού κινήματος τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν ανοδική τάση της Χρυσής Αυγής. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο εισόδου του Χρυσαυγίτη υποψηφίου στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης;
Στο χέρι του λαού είναι να απομονώσει και να καταδικάσει τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή» με την εγκληματική ιδεολογία και δράση. Συνειδητοποιώντας ότι αυτή αξιοποιείται με πολλούς τρόπους από το σύστημα ως μαστίγιο και ως φόβητρο και στρέφεται ευθέως ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα ο λαός και μόνο αυτός μπορεί να την ξαναβάλει στο περιθώριο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.