, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΕΡΕΥΝΑ "Κ" Τι λένε οι πολίτες για την αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης

 
sns
 
Αρκετή ώρα αναμονής, συνωστισμός σε στάσεις που έχουν υποστεί φθορές, μειωμένα δρομολόγια, “τσιμπημένες” τιμές εισιτηρίων είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
Η εικόνα των οχημάτων αστικής συγκοινωνίας είναι “αποκαρδιωτική”, σύμφωνα με τους ίδιους. Ακόμη και ο νέος στόλος που απέκτησε ο οργανισμός έχει υποστεί φθορές που δεν έχουν επιδιορθωθεί. “Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μείωση των δρομολογίων, εξαιτίας των περικοπών, που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο, ιδίως τις ώρες αιχμής”, λένε.
Ατελείωτες ώρες αναμονής στη στάση
IMG_2962Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι πολίτες, ακόμη και σε βασικές γραμμές του ΟΑΣΘ τα λεωφορεία έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα οι ώρες αναμονής στη στάση να ξεπερνούν τα 20 λεπτά. “Δεν τηρείται το πρόγραμμα που αναγράφεται στους πίνακες που υπάρχουν στις στάσεις και οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες”, αναφέρει στην Karfitsa, η Κοντοπούλου Δήμητρα, συνταξιούχος.
IMG_2968“Έχει τύχει να περιμένω μέχρι και μίση ώρα στη στάση για να έρθει το λεωφορείο με αποτέλεσμα να καθυστερήσω να φτάσω στη δουλειά μου”, λέει η Σωτηροπούλου Μαρία, μαγείρισσα εστιατορίου.
IMG_2960Ο συνωστισμός που δημιουργείται μέσα στα αστικά λεωφορεία, πέραν της ταλαιπωρίας των πολιτών, φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της δράσης μακρυχέριδων…
“Τις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο μέσα στα λεωφορεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που επιτήδειοι επωφελούνται της κατάστασης για να κλέψουν. Εμένα συγκεκριμένα μου άρπαξαν το πορτοφόλι και το κατάλαβα όταν έφτασα στο σπίτι μου”, τονίζει ο Θεόφιλος Αποστολίδης, συνταξιούχος.

Φθορές και βρωμιά κατακλύζουν τα οχήματα με τις τιμές να είναι αυξημένες
 
IMG_2970Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που διαμαρτύρονται για την εικόνα των αστικών λεωφορείων. Όπως λένε οι ίδιοι παρότι έχουν γίνει αυξήσεις σε βάθος χρόνου στις τιμές του εισιτηρίου, δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις υποδομές.
“Η τιμή του εισιτηρίου είναι ιδιαίτερα αυξημένη και το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης, ακόμη και για μία μικρή απόσταση είναι ιδιαίτερα τσουχτερό. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην εικόνα που παρουσιάζουν τα λεωφορεία”, αναφέρει η Ευαγγελία Καζατζίδου, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
“Τα περισσότερα λεωφορεία είναι παλιά και ακατάλληλα στη βροχή και στις άσχημες καιρικές συνθήκες καθώς έχουν υποστεί φθορές, χωρίς να έχουν επισκευαστεί”, προσθέτει η ίδια.
IMG_2965Χώρο για τους νέους ανθρώπους ζητούν οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης που έχουν συνηθίσει να στριμώχνονται και να στέκονται όρθιοι μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. “Θα έπρεπε να υπάρχει χώρους εξυπηρέτησης και για τους νέους ανθρώπους μέσα στα λεωφορεία. Σαφώς πρέπει να παραχωρούνται οι θέσεις σε όσους το χρειάζονται, θα έπρεπε όμως να υπάρχει μέριμνα και για τους νεότερους”, λέει ο Γιώργος Παπαδόπουλος φοιτητής.
 
 
IMG_2964Στον αντίποδα υπάρχουν πολίτες που φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι από την αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης.
” Οι υποδομές είναι ικανοποιητικές και είναι σημαντικό πως γίνονται προσπάθειες
για την αναβάθμιση των οχημάτων. Σαφώς, δημιουργείται μερικώς συνωστισμός
στις ώρες αιχμής όμως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό”, αναφέρει ο Παναγιώτης Δημόπουλος, νομικός.
IMG_2966
Μείωση στην τιμή του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ φαίνεται πως ζητούν οι περισσότεροι πολίτες, ενώ τάσσονται υπέρ της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων.
“Θεωρώ πως στους δύσκολος καιρούς που ζούμε θα έπρεπε να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, πλέον ακόμη και τα 0,50 λεπτά τα μετράς”, τονίζει ο Νίκος Δράγκος, κρεοπώλης.
IMG_2961Σημαντικό είναι το κόστος του εισιτηρίου για όσους πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις αστικές συγκοινωνίες δύο και τρεις φορές μέσα στη μέρα. “Ο κόσμος τα βγάζει πέρα δύσκολα πλέον. Κυρίως για όσους χρησιμοποιούν το λεωφορείο αρκετές φορές μέσα στη μέρα το κόστος είναι σημαντικό. αεαπιπλέον πιστέυ πως θα έπρεπε να υπάρχουν ευνοϊκότερες τιμές για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλεία τους, ακόμη και να μετακινούνται δωρεάν”, λέει η Ελευθερία Αδαμίδου, εκπαιδευτικός.
IMG_2963
 
“Η τιμή του εισιτηρίου είναι πάρα πολύ ακριβή. Εγώ είμαι άνεργος και μετράω και το κάθε λεπτό. Θα πρέπει η κοινωνία να μας βοηθήσει, ειδάλλως θα πρέπει να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας”, τόνισε ο Βασίλης Δαλιάνης, άνεργος.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.