, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Προκοπάκης "Τι θα πει …αυτόνομο κανάλι στη Β. Ελλάδα;"

PROKOPAKIS
Τα 650 άτομα με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι κόκκινη γραμμή και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν περισσότερα, εκτός αν αλλάξει κάτι νομοθετικά, δηλώνει κατηγορηματικά στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης και διευκρινίζει ότι όποιες ανάγκες προκύψουν σε προσωπικό θα καλυφθούν με συμβάσεις έργου.
Ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να φτιάξει ανταγωνιστικό κανάλι μέσα στην εταιρεία και ομολογεί ότι θα παραιτηθεί μόνο αν… «πέσει μαύρο».
Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου
Κύριε Προκοπάκη, πόσα άτομα θα εργαστούν συνολικά στη ΝΕΡΙΤ και με τι σχέση εργασίας;
Η ΝΕΡΙΤ θα έχει συνολικά 650 άτομα, για την ακρίβεια 651 συμπεριλαμβανομένου και εμού, αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιπες ανάγκες της, όποιες και αν είναι αυτές, θα καλύπτονται με συμβάσεις έργου. Ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ επιτρέπει τις απεριόριστες ανανεώσεις συμβάσεων έργου, ενώ για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ισχύει ό,τι ισχύει γενικά, δηλαδή κάποιος που έχει σχέση εργασίας για  24 μήνες δεν μπορεί να έχει σχέση εργασίας μετά από 24 μήνες. Αυτό που συζητάμε τώρα είναι το αντίθετο απ ό,τι ισχύει στη λυρική και στα κρατικά θέατρα όπου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορούν να ανανεώνονται χωρίς να κατοχυρώνει ο εργαζόμενος δικαίωμα μονιμοποίησης. Ακόμα, ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ προέβλεψε ότι οι συμβασιούχοι θα συνδέονται με την εταιρεία με εκπομπές.
Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο αριθμός;
Με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς και περιορισμούς έχω αναλάβει να «τρέξω» αυτό το μαγαζί. Τα 650 άτομα αορίστου χρόνου είναι κόκκινη γραμμή και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν 651. Το νούμερο 650 είναι απότοκο της ιστορίας του κλεισίματος της ΕΡΤ και των 2.000 ατόμων που έπρεπε να φύγουν από τον κρατικό μηχανισμό και ένας από τους λόγους που έκλεισε η ΕΡΤ ήταν αυτός.
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι οι συμβασιούχοι θα συνδέονται με τις εκπομπές;
Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει μία πρωινή εκπομπή με ανθρώπους που θα είναι συνδεδεμένοι με την εκπομπή και για όσο καιρό υπάρχει αυτή. Αν αλλάξουν τα κριτήρια του κόσμου, είναι φυσικό να αλλάξει το περιεχόμενο της εκπομπής άρα θα αλλάξει και το μείγμα των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτή. Αυτές τις δυνατότητες δίνει ο νόμος αυτές θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε το μέγιστο δυνατόν.
Πόσες θα είναι οι συμβάσεις έργου;
Δεν ξέρουμε πόσες συμβάσεις έργου θα γίνουν και αυτό γιατί θα αλλάζουν οι ανάγκες. Άλλωστε, θα πρέπει να παγιωθεί και το πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή τρέχει η διαδικασία εκπόνησης του προγράμματος του Μαρτίου που θα ξεκινήσει στα μέσα με τέλη του ίδιου μήνα. Έχουμε έναν διαγωνισμό που είναι στα τελευταία στάδια για προμήθεια ελληνικού προγράμματος άμεσης εκπομπής και μόλις καταλήξει αυτή η διαδικασία θα ξέρουμε ποιο θα είναι το πρόγραμμα και ποιες οι ανάγκες για να γεμίσει το πρόγραμμα του ενός καναλιού. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται σε γενικές γραμμές το δεύτερο κανάλι και λέω σε γενικές γραμμές γιατί περιμένουμε να προκύψει η Διοίκηση και η Γενική Διεύθυνση. Η δική μου γνώμη είναι ότι σε μόνιμη βάση η ΝΕΡΙΤ θα απασχολεί κάτι λιγότερο από 1.000 άτομα,650 μόνιμα και περίπου 350 με συμβάσεις έργου.
Ειδικές συμβάσεις και αστρονομικές αμοιβές, όπως στην ΕΡΤ, θα δούμε και στη ΝΕΡΙΤ;
Όσον αφορά τη σημερινή Διοίκηση έχουμε αποφασίσει η πολιτική των συνεργασιών και η αμοιβή να είναι τέτοιες ως εάν ήσαν αορίστου χρόνου στην εταιρεία. Αν κάποιος απασχολείται πλήρως και είναι δημοσιογράφος θα πληρωθεί την ΚΥΑ τα ασφαλιστικά του και έτσι θα κοστολογηθεί η εκπομπή. Δεν πηγαίνουμε να εκμεταλλευτούμε την ανεργία του δημοσιογραφικού κλάδου. Να είμαστε δίκαιοι με τους συντελεστές των εκπομπών μας και με τους μέσα εργαζόμενους. Δεν θα κανιβαλίσουμε την αγορά εργασίας, ούτε θα κανιβαλιστούμε. Δεν θα υπάρχουν ούτε βεντέτες, ούτε φίρμες, ούτε ειδικές συμβάσεις. Δεν θα πληρώσουμε ανθρώπους παραπάνω από αυτά που θα έπαιρναν αν ήταν μέσα στη ΝΕΡΙΤ. Δεν παίρνω το ηθικό κόστος να έχω κάποιον που έχει φάει κατραπακιά επαγγελματική και κάποιον που με λίγες ώρες δουλεία θα παίρνει διπλάσια χρήματα.
Θα υπάρχει τελικά κανάλι στη Θεσσαλονίκη, αυτόνομο, με τη δική του ροή και το δικό του πρόγραμμα;
Τι θα πει αυτόνομο κανάλι; Η εταιρεία είναι μία. Δε θα φτιάξω ανταγωνιστικό κανάλι μέσα στην εταιρεία, δε θα ξοδέψω λεφτά για να ανταγωνιστώ προϊόν που μου κοστίζει πολύ να το φτιάξω και ας λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Ο προγραμματισμός των δύο ή περισσότερων καναλιών γίνεται με κριτήριο το συμφέρον της εταιρείας. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώνω 14 εκατ ευρώ για το μουντιάλ και να φτιάχνω ανταγωνιστικό προϊόν απέναντι. Δεν θα είναι ανταγωνιστές η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Τον Οκτώβριο θα έχει γίνει η ψηφιακή μετάβαση που σημαίνει ότι όλα θα περνάνε από μια ροή. Εκεί όπου είναι εγκατεστημένη η τεχνολογία εκεί θα γίνεται η ροή. Έχεις το δελτίο ειδήσεων που παίζεται το στούντιο στη Λεωφόρο Στρατού και πιο πριν έχεις για lead in μία ελληνική ταινία ή ένα τηλεπαιχνίδι. Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η διαφορά αν έχει προγραμματιστεί από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Και επιπλέον τι θα πει έδρα καναλιού; Στο δεύτερο κανάλι θα υπάρξει πρωινή εκπομπή, δελτίο ειδήσεων, και γιατί όχι και πολιτικές εκπομπές.
Έχετε καταλήξει στο ποιος θα είναι γενικός διευθυντής στη Θεσσαλονίκη;
Σε γενικές γραμμές ναι. Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία των συνεντεύξεων για τους Διευθυντές. Ο σύμβουλος μας έχει προτείνει τρεις ανθρώπους. Η Θεσσαλονίκη θα έχει Γενικό Διευθυντή και Διευθυντή Περιφερειακού και Τοπικού Προγράμματος (με έδρα τη Θεσσαλονίκη).
Παρακολουθούσατε ΕΡΤ3;
Να σας πω την αλήθεια, στη χάση και στη φέξη έβλεπα ΕΡΤ3. Προσωπικά μου άρεσε, ίσως λόγω και της αισθητικής της, και προσπαθούσα να πετυχαίνω την εκπομπή Cinemania και το Balcan Express που είχε ενδιαφέρον concept και διάφορα ντοκιμαντέρ που ήταν εξαιρετικά.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του οργανισμού έδειξε προχειρότητα και σκοπιμότητα. Τι απαντάτε;
Ο διαγωνισμός πηγαίνει όπως πρέπει και αυτό που έγινε με την δημοσιοποίηση είναι μια εντελώς πρώιμη ανάλυση. Όπως ήρθαν τα στοιχεία εσείς πχ είπατε ότι είστε δημοσιογράφος και έχετε 25 χρόνια εμπειρία στο πολιτικό ρεπορτάζ, ενώ ξέρετε  ότι μπορεί να έχετε 25 χρόνια δημοσιογραφικής ταυτότητας, αλλά τα πρώτα 20 κάνατε ρεπορτάζ μόδας. Εγώ δεν πρέπει να το ξεκαθαρίσω αυτό το πράγμα; Παίρνει λοιπόν ο σύμβουλος τα κατά δήλωση, τα βάζει στη λίστα και έρχεται η λίστα και βγάζει… τέρατα αν καθίσει κανείς να τη δει. Αυτό το πράγμα ούτως η άλλως θα ξεκαθαριζόταν και μπήκε στη διαδικασία να εκκαθαριστεί. Δεν ήταν στην πρόθεση μας να δημοσιοποιηθεί. Άλλωστε δεν βγήκε από το σάιτ της ΝΕΡΙΤ, ήταν σε δοκιμαστικό περιβάλλον που δούλευαν ο σύμβουλος με τους δικούς μας τεχνικούς και βγήκε για μερικά λεπτά το περιεχόμενο στον «αέρα». Αν υπήρχε δόλος ή όχι δεν ξέρω, προφανώς υπάρχει ζήτημα ασφάλειας του συστήματος. Δεν θα μας ενδιέφερε αν θα βγει ή όχι, εάν είχαμε το καλόπιστο του συνομιλητή, αλλά όταν συνομιλητής είναι ένα μπλόγκ το όποιο λέει, «αν δούμε καμία αλλαγή σε αυτή τη σειρά σημαίνει ότι μαγειρεύονται τα αποτελέσματα» προφανώς και δε θέλαμε να δημοσιοποιηθεί η λίστα.
Μιλήσατε για «τέρατα» στη λίστα. Τι περιπτώσεις έχετε διαπιστώσει;
Υπάρχει άνθρωπος που έχει βουίξει ο τόπος ότι έχει καταδικαστεί και είναι στη λίστα. Ακόμη άνθρωπος με 15 χρόνια εμπειρία ως διοικητικός υπάλληλος, επειδή είχε ξένες γλώσσες, είναι πολύ υψηλά στη λίστα ως δημοσιογράφος χωρίς να έχει ούτε μία μέρα ρεπορτάζ, ούτε μία μέρα ασφάλιση στο ΤΣΠΕΑΘ. Αν βγει από τη λίστα των δημοσιογράφων εγώ θα πρέπει να απαντώ σε κάθε μπλογκερ, αν έκανε ψευδή η αληθή δήλωση ή αν το «μαγείρεψα»; Η διαδικασία ξεκαθαρίζει τώρα και ό,τι ισχυρίζεται κάποιος στο βιογραφικό του ότι έχει ως εμπειρία θα πρέπει να το τεκμηριώσει. Επειδή ξέραμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν πρόβλημα να ανταποκριθούν σε λίγες μέρες για αυτό δεν τα ζητήσαμε τα δικαιολογητικά  από την αρχή ως προαπαιτούμενα με ποινή αποκλεισμού για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιαδήποτε μπαρούφα, ψέμα, λάθος στη διαδικασία.
Για τα ραδιόφωνα ποιος είναι ο σχεδιασμός;
Τα περιφερειακά ραδιόφωνα με λίγες εξαιρέσεις ήταν καταβόθρες. Σε περιοχές ακτίνας 60 χιλιομέτρων υπήρχαν… τρία ραδιόφωνα και 20-22 άτομα για… μία ώρα τοπικό πρόγραμμα. Το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει με το 1/10 του κόστους. Έχουμε αποφασίσει ότι κρατάμε το δίκτυο των ραδιοφώνων και παρέχουμε στις τοπικές κοινωνίες το ελάχιστο σέρβις, δηλαδή τεχνική και δημοσιογραφική υποστήριξη για να μπορεί να γίνεται η αναμετάδοση στην περιοχή του κεντρικού μας σήματος. Για να το πούμε χονδρικά, δύο άτομα στην Κοζάνη πχ εγγυώνται ότι μπορούν να έχουν 24 ωρες το 24ωρο ραδιόφωνο και ένα μικρό δελτίο ειδήσεων σε έκτακτες περιπτώσεις. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με τις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, όπως τη Κοζάνη. Θα κάνουμε κοινό business plan και ένα  μνημόνιο συνεργασίας και θα αναλάβουμε ο καθένας τις υποχρεώσεις του.
Από τότε που αναλάβατε έχετε δεχτεί έντονη κριτική για τις ενέργειές σας. Έχετε σκεφτεί να παραιτηθείτε;
Το τελευταίο πράγμα που σκέπτομαι είναι να παραιτηθώ. Ας λένε ότι θέλουν οι συνεργάτες του unfollow και οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκάλεσα ψεκασμένους αυτούς που γράφουν ανοησίες και οι ο-ποίοι σχολιάζοντας το αντικείμενο που ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια είπαν ότι από αυτό έκανα όνομα. Γενικά έχω δηλώσει ότι η επιλογή μου ήταν στατιστικό λάθος. Εγώ αν είχα κάποιου άλλου είδους ατζέντα δεν θα έβαζα τον Προκοπάκη σε αυτή την καρέκλα. Οφείλω στον εαυτό μου και στη δημοκρατία να παλέψω μέχρι τη τελευταία στιγμή τη θέση στην οποία κάθομαι, όχι για το μισθό και το πρεστίζ, αλλά γιατί ξέρω ότι είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα για την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης και αυτό το οφείλω και στους συνεργάτες και στους εργαζομένους. Μπορεί να εξαναγκαστώ σε παραίτηση, αν πέσει «μαύρο» με δική μας υπαιτιότητα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχω αποτύχει…
Η Δημόσια Τηλεόραση μπορεί να είναι ανεξάρτητη;
Η ιστορία με την ΕΡΤ άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ο κυβερνητικός έλεγχος, υπάρχει το εποπτικό συμβούλιο που είναι ανεξάρτητη αρχή. Καθένα από από τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου έχει μεγαλύτερο συμφέρον για την προσωπική του ατζέντα να παραιτηθεί από το να υποκύψει. Στην ουσία ο νόμος που διέπει τη ΝΕΡΙΤ βάζει μπάρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη διοίκηση. Η κυβέρνηση θα παρέμβει μόνο αν θέλει η διοίκηση να υποστεί την παρέμβαση. Αν εγώ δεχτώ παρέμβαση από κάποιον θα ενημερώσω το εποπτικό συμβούλιο και θα τον «κρεμάσει στα μανταλάκια».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.