, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι ζητάει ο Κουρουμπλής από τον Παπούλια

kouroumplis
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την οποία τον καλεί να επισκεφθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα, τη μαρτυρική πόλη του Αγρινίου σε αναγνώριση του βαρύτατου φόρου αίματος που κατέβαλε το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή κατά την αντίσταση στους Γερμανούς κατακτητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της  επιστολής.
“Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2014
Προς: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κάρολο Παπούλια
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα στις 5-7 Μαρτίου του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το βαρύτατο φόρο αίματος που πλήρωσε η περιοχή του Αγρινίου στη διάρκεια της Κατοχής.
Στις 14 Απριλίου 1944, ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, οι ναζί εκτέλεσαν άδικα 120 πατριώτες του Αγρινίου σε αντίποινα για σαμποτάζ του ΕΛΑΣ, που πραγματοποιήθηκε 5 ημέρες νωρίτερα σε τρένο το οποίο μετέφερε ελληνικά τρόφιμα και πολεμοφόδια για τις δυνάμεις κατοχής. Τρεις εξ αυτών, οι Αναστασιάδης, Σαλάκος και Σούλος, κρεμάστηκαν με επιδεικτικό τρόπο στους φανοστάτες της τότε πλατείας Μπέλου ενώ οι υπόλοιποι εκτελέστηκαν ανά δεκάδες διά τουφεκισμού στην περιοχή της Αγ. Τριάδος. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα, η Κατίνα Χατζάρα. Η θηριωδία συνεχίστηκε μερικές μέρες αργότερα με την εκτέλεση ακόμη 59 αγωνιστών στα Καλύβια και 14 στο Ζαπάντι Αγρινίου.
Αποτελεί αίτημα πάνδημο και διαχρονικό των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας να λάβει η θυσία αυτή των 191 ανθρώπων, που δεν είναι ευρέως γνωστή, την αναγνώριση που της αξίζει. Σας καλούμε λοιπόν με πρωτοβουλία σας να επισκεφτείτε με τον Γερμανό ομόλογό σας, εκτός από τα Γιάννενα και τις Λιγκάδες, και τη μαρτυρική πόλη του Αγρινίου. Υπενθυμίζω ότι η ευρύτερη περιοχή πλήρωσε με αίμα, αλλά και με καταστροφές: Με πυρπόληση εκατοντάδων κατοικιών αλλά και ολόκληρων χωριών, όπως η γενέτειρά μου, το Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας, και με την ανατίναξη κατά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων της νεοκατασκευασθείσας τότε γέφυρας του Αχελώου.
Θα συμφωνήσετε, είμαι βέβαιος, πως σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία για το έθνος οφείλουμε να διαφυλάξουμε, αν μη τι άλλο, την ιστορική μνήμη, αλλά και να υπενθυμίζουμε τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του γερμανικού κράτους προς τον ελληνικό λαό.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.