, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στην… αγκαλιά της Ρωσίας μέχρι τέλος Μαρτίου

oukrania-crimaia-rosia-polemos-660Ακλόνητη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία στην Κριμαία από την απόφασή της να αποσχιστεί από την Ουκρανία και να «ενσωματωθεί» στη…Μεγάλη Ρωσία. Το ενδεχόμενο αυτό βέβαια, που τρομάζει τη Δύση, ίσως να σημάνει «το τέλος της διπλωματίας» όπως τουλάχιστον προειδοποιεί η Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι η επιθυμία των ρωσόφονων θα έχει γίνει πράξη μέχρι τα τέλη του μήνα, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα που έχει προκηρυχθεί.
«Η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα νομική δομή είναι περίπλοκη. Αλλά υποθέτουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Κωνσταντίνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Itar-Tass.
Πέραν αυτής της «δέσμευσης» όμως ο Κωνσταντίνοφ δεν παρέλειψε να περιγράψει, ιδιαίτερα γλαφυρά μάλιστα, τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την εξέλιξη. Όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, απευθυνόμενος σε δασκάλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές μετά την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα έχει αποφασιστεί να διεξαχθεί 16 Μαρτίου ενώ η Μόσχα λαμβάνει- και επίσημα πλέον –μέτρα για την ενσωμάτωση της χερσονήσου.
«Το τέλος της διπλωματίας» μια ενδεχόμενη προσάρτηση

Το πώς βέβαια αυτές οι κινήσεις θα γίνουν τελικά «δεκτές» από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αποτελεί ένα άλλης τάξεως ζήτημα. Η αντίθεση αμφότερων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει εκφραστεί ρηματικά σε όλους τους τόνους αλλά η επίτευξη χάραξης μιας κοινής γραμμής μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων» φαίνεται να παραμένει ζητούμενο ενώ η Δύση φαίνεται να «ξεμένει» πλέον από απειλές κατά της Μόσχας αφού μέχρι στιγμής έχει…ρίξει στο τραπέζι κάθε «ανεκτό», σε αυτή τη φάση, αντίμετρο στη ρωσική επιθετικότητα.
Στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας επίδειξης διπλωματικής πυγμής από πλευράς της Δύσης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζον Κέρι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε πως η προσάρτηση της Κριμαίας θα σημάνει και το τέλος της διπλωματίας, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Κατέστησε σαφές ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση και κάθε πρόκληση στην Κριμαία ή αλλού στην Ουκρανία, καθώς και κινήσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα έκλεινε το όποιο περιθώριο είναι διαθέσιμο για τη διπλωματία, και κάλεσε να υπάρξει η μέγιστη αυτοσυγκράτηση» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος του ΥΠΕΞ.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντως σε μια λιτή ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πυκνώσουν τις επαφές τους με στόχο τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Οι ΗΠΑ όμως προσπαθούν να διατηρήσουν και τις συμμαχίες τους στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες Λιθουανίας, της Λεττονίας και της Εσθονίας στους οποίους έσπευσε -εν μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία – να δεσμευτεί ότι έχουν τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και ότι και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του NATO.
«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών…στην συλλογική μας άμυνα βάσει του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και την διαρκή υποστήριξή μας για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στους συμμάχους μας στη Βαλτική», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.