, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μ. Τσέγκου στην «Κ»: Το μεγαλύτερο κόμμα είναι αυτό της τηλεόρασης!

tsegkou2«Από ανταγωνιστές γίναμε… συνεργάτες με τον Γιώργο Αυτιά» λέει στην «Κ» η Μάγδα Τσέγκου. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του ΣΚΑΙ μιλά ακόμη για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο χώρο, για το πώς προέκυψε η συνεργασία της με τον Γιώργο Αυτιά, σχολιάζει το τηλεοπτικό τοπίο και απαντά στις φήμες που τη θέλουν να κατεβαίνει υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές.
Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου
Πως ξεκινήσατε τη δημοσιογραφία και την τηλεόραση;
Σπούδασα δημοσιογραφία στην Αθήνα, παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια Δημοσίων Σχέσεων. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ξεκίνησα να εργάζομαι γεγονός που γρήγορα μου έδωσε τις γερές βάσεις για να οριστικοποιήσω τι ήθελα στον χώρο. Το όνειρό μου ήταν να κάνω ελεύθερο ρεπορτάζ σε ενημερωτική εκπομπή. Ξεκίνησα από το ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Ζούγκλα” με το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, αμέσως μετά βρέθηκα στην εκπομπή “Όσο υπάρχουν άνθρωποι” με τον Τάκη Σπηλιόπουλο .Εργάστηκα τρία χρόνια στην πρωινή ζώνη και την εκπομπή “Λόγια Σταράτα” με το Γιώργο Βαρεμένο στο STAR. Δέκα ολόκληρα  χρόνια τα πιο σημαντικά για εμένα και για την πορεία μου εργάστηκα στο ALTER. Εκεί ξαναβρεθήκαμε με τον Γιώργο Βαρεμένο, και βέβαια  πέρασα δύο υπέροχα χρόνια με τον αγαπημένο Τέρενς Κουίκ. Αυτές οι δύο εκπομπές ήταν που μου έδωσαν την εμπειρία για να μπορέσω να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της πρωινής ζώνης με τον Γιώργο Αυτιά όταν εκείνος έφυγε από τον ALPHA και ήρθε στο ALTER. Τώρα διανύω την τρίτη σεζόν στον ΣΚΑΙ, έχω αναλάβει την αρχισυνταξία και στις δύο εκπομπές, στο ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ και το ΚΑΛΗΜΕΡΑ αλλά και την συμπαρουσίαση το ΣΚ. Παράλληλα «τρέχω» το μπλογκ μου, magdatsegkou.blogspot.com.
Πόσο εύκολο ήταν για μία κοπέλα από την περιφέρεια να εδραιωθεί σε έναν δύσκολο και απαιτητικό χώρο, όπως αυτός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;
Όταν θες κάτι πάρα πολύ το πετυχαίνεις αν συγκεντρωθείς σε αυτό και είσαι αυστηρά αφοσιωμένος, πειθαρχημένος και δουλέψεις σκληρά. Είχα απόλυτη πειθαρχία καθημερινά για να μπορώ να αντεπεξέλθω στο βαρύ μου πρόγραμμα π.χ δεν έβγαινα ποτέ τις καθημερινές, τα ωράρια ήταν εξαντλητικά και έ-πρεπε στις 9 να πέφτω για ύπνο έτσι ώστε να μπορώ να είμαι στο γραφείο στις 4 π.μ. Δεν σημαίνει πάντως κάτι το ότι είμαι από την περιφέρεια, από την Πρέβεζα στην συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί νομίζω πως αν δεν προσπαθήσεις και στην καρδιά της Αθήνας να ζεις  δεν καταφέρνεις τίποτα. Να σου και κάτι που τιμάει το χωριό μου. Από το Ριζοβούνι και το Θεσπρωτικό όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα έχουν διαπρέψει σπουδαίοι επιστήμονες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον Γιώργο Αυτιά;
Ο Γιώργος Αυτιάς με βρήκε στο ALTER καθώς εργαζόμουν ήδη εκεί, πριν εκείνος αναλάβει την πρωινή εκπομπή.
Ήξερα πολύ καλά τι σημαίνει πρωινή ενημέρωση και μέσα στο στούντιο αλλά και έξω ως ρεπόρτερ σε ζωντανές συνδέσεις. Μάλιστα, ήταν ανταγωνιστής μας και σκληρός όταν ήμασταν με τον Τέρενς στο πρωινό. Πολλές φορές είχαμε σκεφτεί πως να αντιμετωπίσουμε τον Αυτιά που ξεπερνούσε ακόμη και τον… Παπαδάκη. Οι Γερμανοί όμως που δεν τον ήθελαν στον ALPHA, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, τον έκαναν δώρο στο ALTER και από σκληροί ανταγωνιστές βρεθήκαμε συνεργάτες στην ίδια εκπομπή. Ερχόμενος ο Αυτιάς  στο κανάλι βρήκε όλη την ομάδα του πρωινού και μαζί με τα την Λίλη Τζίμα και την Γιώτα Μαρία Πανταζίδου που έφερε από τον ΑLPHA φτιάξαμε την πρωινή  dream team .
Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας μαζί του;
Ο Αυτιάς είναι πολύς σκληρός στην δουλειά του και αθεράπευτα εργασιομανής. Δεν συγχωρεί τα δικά του λάθη αλλά δέχεται το λάθος των συνεργατών του και δίνει ευκαιρίες. Η συνεργασία μας είναι μία διαρκής μάχη να είμαστε κάθε μέρα καλύτεροι μέσα στον σκληρό ανταγωνισμό που έχει διαμορφωθεί στο τηλεοπτικό τοπίο.
Πιστεύετε ότι το κοινό εξακολουθεί να παρακολουθεί με ενδιαφέρον δελτία και ειδησεογραφικές εκπομπές;
Όπως προκύπτει και λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων ο κόσμος αναζητεί την σωστή και ειλικρινή ενημέρωση. Είναι τυχαίο ότι κάθε Σαββατοκύριακο 7-10 το πρωί 1 εκ. κόσμου παρακολουθεί την εκπομπή μας; Είναι τυχαίο ότι στα όσα έχουμε πει τα τρία τελευταία χρόνια δεν μας έχει διαψεύσει κανείς; Επίσης, είναι τυχαίο ότι όσοι μας παρακολουθούσαν στο ALTER μετακινήθηκαν μέσα σε μία μέρα στον ΣΚΑΙ; Μπορώ να πω για εμάς όσο και για κάποιους άλλους που δεν είπαν την αλήθεια θα μας κρίνει ο χρόνος και η ιστορία.
Κατά τη γνώμη σας, πως διαμορφώνεται πλέον το τηλεοπτικό τοπίο;
Το τηλεοπτικό τοπίο και φέτος είναι σε παράλληλη πορεία με την οικονομική κρίση. Οι φθηνές παραγωγές της Ανατολής και τα σκετς που κάναμε στις κατασκηνώσεις του ‘90 έρχονται στο προσκήνιο ως τηλεοπτικό θέαμα. Δεν υπάρχει ακριβή τηλεοπτική σειρά όπως το «νησί» που μας είχε γοητεύσει, δεν υπάρχει ποιοτική ψυχαγωγική εκπομπή βραδινή πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Τα δελτία πολλές φορές είναι μονότονα και ελάχιστα διαφωτιστικά. Η τρόικα μπορεί να κόβει 7 επιδόματα και τα δελτία να διαθέτουν 5πλάσιο χρόνο για τα Βραβεία Κινηματογράφου. Εκ των πραγμάτων πολλές πρωινές εκπομπές έχουν αναλάβει τον διαφωτιστικό ρόλο των δελτίων άλλες με επιτυχία και άλλες όχι. Εύχομαι κάνεις να μην ζήσει αυτό που ζήσαμε στον ALTER και όλοι οι σταθμοί να αντέξουν την κρίση .
Θα θέλατε να έχετε τη δική σας εκπομπή; Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;
Πρόταση για δική μου εκπομπή μου έχει γίνει κατά το παρελθόν και προτάσεις θα γίνουν αρκετές στο μέλλον. Εκτιμώ ότι σε αυτό το στάδιο της τηλεοπτικής μου πορείας ο κύκλος της ενημέρωσης σε πρωινή εκπομπή δεν έχει κλείσει ακόμη. Υπάρχει πρόταση εκπομπής κοινωνικού χαρακτήρα η οποία εκτιμώ ότι σύντομα θα υλοποιηθεί. Πρώτοι καλεσμένοι θα είναι Βαρεμένος, Κουίκ και Αυτιάς. Ελπίζω ο τελευταίος όχι με την ιδιότητα του νέου πολιτικού την οποία ήδη έχουν οι δύο πρώτοι.
Εκτός από την τηλεόραση τι άλλο κάνατε ή τι άλλο θα προτιμούσατε;
Να σας αποκαλύψω ότι μπορεί το Σαββατοκύριακο να είμαστε μαζί στην παρουσίαση με τον Αυτιά αλλά στο ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ των 12 είμαι στην αρχισυνταξία της εκπομπής στο κοντρόλ και είναι για εμένα πραγματικά κάτι καινούργιο που τελικά μου αρέσει περισσότερο απ’ ό,τι στο στούντιο. Το κοντρόλ είναι η καρδιά της εκπομπής και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Έχει δυναμική, ένταση, δημιουργία, ανατροπές η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο.
H οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει; Τα βγάζετε πέρα;
Με επηρέασε όπως όλο τον Ελληνικό λαό. H οικονομική κρίση με άφησε εκτός δουλειάς για ένα ολόκληρο χρόνο όταν έκλεισε ο ALTER. Έχω ζήσει την ανεργία, βίωσα την μείωση μισθού, όπως όλοι οι συνάδελφοι του χώρου μας σε όλα τα πόστα και ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, όχι από το ρεπορτάζ αλλά από προσωπικό μου βίωμα. Σέβομαι και εκτιμώ το ότι έχω εργασία σε μία περίοδο που η ανεργία αγγίζει το 30 %. Όσοι δουλεύουν σήμερα πρέπει να λένε ευχαριστώ και δόξα το θεό. Η ζωή έχει ανατροπές, έχει δυσκολίες σε κάθε γωνιά.
Θα είστε, όπως ακούγεται, υποψήφια στις εκλογές;
Τρία κόμματα, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προφορικά, μέσω κορυφαίων στελεχών τους, εξέφρασαν τη θέληση τους να είμαι υποψήφια στο Δήμο Πρέβεζας. Ωστόσο κρίνοντας ψυχραιμότερα την κατάσταση εκτίμησα ότι μπορώ να βοηθήσω την περιοχή μου και τον τόπο μου περισσότερο  μέσα από την τηλεόραση, τουλάχιστον, στην παρούσα φάση. Άλλωστε, το πιο μεγάλο και χωρίς χρώματα κόμμα είναι… η τηλεόραση.

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.