, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Κάναμε περισσότερα έργα από όσα υποσχεθήκαμε» (video)

Kaitezidis

 Για την κρίση στο… Πανόραμα μιλά στην «Κ» ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη. Όπως αποκαλύπτει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης «υπάρχουν επώνυμοι επιχειρηματίες της περιοχής που του έχουν χτυπήσει την πόρτα για μια οκτάμηνη σύμβαση στον τομέα της καθαριότητας». Ο ίδιος λίγους μήνες πριν στηθούν οι δημοτικές κάλπες προχωρά σε έναν απολογισμό της θητείας του, εξηγεί για ποιον λόγο θα «κατέβει» ξανά υποψήφιος μετά από δεκαέξι χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, απαριθμεί τα έργα υποδομής που πραγματοποίησε στην περιοχή και αναφέρεται στον ρόλο των κομμάτων στις τοπικές κοινωνίες.

 Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Πρόσφατα ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη συμπεριελήφθη ανάμεσα στους πιο «πράσινους» δήμους της Ευρώπης. Ποιες οι ενέργειές σας για την προώθηση της «πράσινης» ιδέας και της ανακύκλωσης;
Υπάρχει υπογεγραμμένο ένα σύμφωνο μεταξύ πεντακοσίων δήμων της Ευρώπης με τη δέσμευση να λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια ως «πράσινοι» δήμοι, δηλαδή να παρουσιάσουμε αειφόρο ανάπτυξη στις περιοχές μας. Στα πλαίσια αυτά έχουμε μια σειρά από δράσεις οι οποίες βελτιώνουν την ενεργειακή λειτουργία: συμμετέχουμε στα προγράμματα «Εξοικονομώ», αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα κτίρια δημόσιων αλλά και ιδιωτικών σχολείων, πρώην δημαρχείων, της δημοτικής μας βιβλιοθήκης, δημοτικών κτιρίων. Επίσης το δημοτικό μας κολυμβητήριο είναι οικολογικό, έχουμε τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στο δημαρχείο, αντικαταστήσαμε τα παλιά και ρυπογόνα αποριμματοφόρα με έξι νέα και φιλικά προς το περιβάλλον, προμηθευτήκαμε υπόγειους κάδους, που θα εγκατασταθούν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Αυτές είναι κάποιες από τις δράσεις του δήμου για την προώθηση της «πράσινης» ιδέας.
Είστε ένας από τους δημάρχους που το τελευταίο διάστημα δεν σταματά να… κόβει κορδέλες. Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής της περιοχής σας, ποια από αυτά που υποσχεθήκατε ολοκληρώθηκαν και ποια όχι;
Βρισκόμαστε σε μια φάση που κάναμε περισσότερα έργα από αυτά που υποσχεθήκαμε, δηλαδή ολοκληρώσαμε έργα υποδομής που δεν τα περιλάβαμε καθόλου στην ατζέντα μας ούτε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Πάνω από 300 έργα και δράσεις δημιουργήθηκαν σε τρία χρόνια. Έχω την ικανοποίηση ότι προχωρήσαμε περισσότερα έργα από όσα σχεδιάζαμε.
Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε την επομένη εάν εκλεγείτε ξανά δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη;
Έχω κάποιους άξονες από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα δήμαρχος, πριν δεκαέξι χρόνια. Αυτούς κοιτώ να υλοποιώ με συνέπεια. Το πρώτο πράγμα που έκανα, κάνω και θα κάνω είναι να υπηρετήσω την καθημερινότητα του πολίτη. Φροντίζω ο δήμος να είναι καθαρός, νοικοκυρεμένος, με σύγχρονες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνεται στις έκτακτες ανάγκες. Πιστεύω ότι ο νοικοκύρης δήμαρχος είναι αυτός που καθιερώνεται στη συνείδηση των πολιτών. Ό,τι χτίσεις, εάν ο δήμος δεν είναι νοικοκυρεμένος, το χτίζεις πάνω σε άμμο και θα καταρρεύσει. Αν έχεις την καθημερινότητα ποιοτική το έδαφος είναι σταθερό. Το δεύτερο πράγμα είναι η συνέχιση των μεγάλων έργων και το τρίτο πράγμα η διατήρηση του οικονομικού και διοικητικού νοικοκυρέματος του δήμου μας. Είμαι ευτυχής που με εκθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών, και επί Ραγκούση και επί Μιχελάκη, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη χαρακτηρίζεται «υ-γιής». Δεν το λέω εγώ, το λένε οι εκθέσεις των υπουργών. Ο δήμος μας δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ. Επίσης δεν έχουμε πλεονάζον προσωπικό, δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή κινητικότητα οι υπάλληλοί μας διότι διαθέτουμε λιγότερους υπαλλήλους από ότι θα έπρεπε κανονικά να έχουμε.
Η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος είναι μεγάλη (πενταετής). Την ίδια ώρα οι μισθοί των αιρετών έχουν μειωθεί, ενώ η ψήφος στο δημοτικό συμβούλιο… ποινικοποιείται. Γιατί κάποιος να θέλει με αυτά τα δεδομένα να διεκδικήσει δημαρχιακό θώκο;
Θεωρώ ως ένα σημείο καλώς υπάρχουν όλα όσα αναφέρατε γιατί στο παρελθόν παρατηρήθηκαν φαινόμενα κακοδιαχείρισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καλώς γίνονται οι έλεγχοι. Όσοι είναι καθαροί και πολιτεύονται με βάση τους νόμους και τους κανόνες δεν έχουν να φοβηθούν κάτι. Προσωπικά, εκείνο που με γοητεύει και με γοήτευε είναι ότι μπορεί να έχεις ένα ρόλο δημιουργικό, κοντά στην κοινωνία και με την ολοκλήρωση ενός έργου να έχεις αφήσει μια κοινωνία πιο μπροστά από ότι την παρέλαβες. Μου αρέσει να υπηρετώ την καθημερινότητα των συμπολιτών μου. Άλλωστε είμαι σταθερά θιασώτης της αυτοδιοίκησης, παρότι μου έγιναν προτάσεις για να μεταπηδήσω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους εγώ πολιτεύομαι. Είναι κέρδος για μια κοινωνία ο δήμαρχος να μην περιμένει την αποζημίωσή του για να βιοποριστεί, αλλά να μπορεί να ζήσει και έξω από αυτή. Είναι σημαντικό ότι σε εποχές που για πολλούς αιρετούς ακούγονται διάφορα, ή υπάρχουν ακόμα και παραπομπές, για το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη όχι μόνο να μην  έχει ακουστεί κάτι, αλλά δεν πρόκειται να ακουστεί και ποτέ.
Στην πρόσφατη κοπή πίτας της παράταξής σας είπατε ότι είστε χαρούμενος που δεν ανήκετε σε κάποιο κόμμα. Βλέπουμε δήμαρχε ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αυτοδιοικητικοί αρνούνται να υποστηριχτούν από κάποιο κόμμα, σε αντίθεση με παλαιότερα που έτρεχαν να λάβουν χρίσματα. Είναι κακό να διαθέτει κάποιος κομματική ταυτότητα;
Πιστεύω πως είναι κακό ένας δήμαρχος να λειτουργεί σαν κομματάρχης. Προσωπικά το έχω αποδείξει τα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Με δικαιώνει η διαδρομή μου. Στο Πανόραμα εκλέγομαι με ποσοστά 80%. Αυτό σημαίνει ότι δεν εντάσσομαι σε κάποιο κόμμα, γιατί ποτέ δεν υπήρχε κόμμα την περιοχή αυτής της τάξης. Το 80% είναι το άθροισμα… δυόμιση κομμάτων στις εθνικές εκλογές. Έτσι μόνο φτάνει κάποιος αυτά τα ποσοστά. Από εκεί και πέρα όλοι έχουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Δεν υπάρχει όμως κάποιος πολίτης που να ήρθε στο γραφείο μου και η περίπτωσή του να εξετάστηκε κάτω από κομματική επιγραφή.
Έχετε στελεχώσει το ψηφοδέλτιό σας; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά αυτού;
Θα είναι ένα καθαρά αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο. Θα προσπαθήσουμε να παντρέψουμε την εμπειρία με νέες υποψηφιότητες που θα φροντίσουμε να είναι ποιοτικότερες. Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα ελιτίστικο ψηφοδέλτιο. Θέλουμε ο συνδυασμός μας να εκφράζει το νέο, τον άνεργο, τον αγρότη, τον επαγγελματία, τον επιστήμονα.
Τελικά ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών δημοτικών εκλογών. Πρέπει να ξεφύγουμε από το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο;
Νομίζω ότι είναι μια υστερόβουλη προσέγγιση των πραγμάτων από ανθρώπους που δεν έχουν αυτοδιοικητική φωνή. Είναι λάθος αυτό, γιατί βάζουν απέναντί τους τις κοινωνίες. Οι δήμαρχοι δεν εκλέγονται για να υπηρετήσουν τις κεντρικές πολιτικές αλλά για να υπηρετήσουν τις κοινωνίες. Θα πρέπει αυτοί που επιθυμούν να δώσουν στις εκλογές… μνημονιακή ή αντιμνημονιακή διάσταση να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις τοπικές κοινωνίες και να υπηρετήσουν τις ανάγκες των συμπολιτών τους.
Το «πλούσιο» Πανόραμα βιώνει…κρίση;
Δεν υπάρχει πόλη ή κοινωνία που να μην βιώνει την κρίση με όλες τις μορφές της. Σέβομαι τις εργατουπόλεις που είδαν την κρίση μέσα στα ίδια τους τα σπίτια με την τεράστια εκτίναξη της ανεργίας, τις περικοπές στους μισθούς κτλ. Βέβαια και το Πανόραμα στο οποίο ζουν κυρίως επιστήμονες και επιχειρηματίες δοκιμάζει κι αυτό με άλλη μορφή την κρίση. Πολλές επιχειρήσεις και αρκετοί επιχειρηματίες που ανέπτυξαν δραστηριότητες είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν ή αναγκάστηκαν να απολύσουν ογδόντα υπαλλήλους. Γνωρίζω προσωπικά επιχειρηματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους και έμειναν με πολλές υποχρεώσεις. Είναι κι αυτό εξίσου οδυνηρό. Με έχουν επισκεφτεί στο γραφείο μου επώνυμοι επιχειρηματίες που στήριζαν την τοπική κοινωνία στο παρελθόν και τώρα ζητούν να τους προσλάβουμε με οκτάμηνη σύμβαση στις υπηρεσίες της καθαριότητας. Άλλοι πάλι χρηματοδοτούσαν τα συσσίτια της εκκλησίας και τώρα έρχονται από την πίσω πόρτα για να σιτιστούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Όλες οι περιοχές πλήττονται το ίδιο.
 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην έντυπη Karfitsa Που κυκλοφορεί το Σάββατο 08.03.2014. Ο ίδιος κάνει απολογισμό της θητείας του, μιλά για τα κόμματα και το ρόλο που έχουν αυτά στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους υποψηφίους του συνδυασμού του. 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.