, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Οι κάρτες υγείας είναι για να μαζεύουν λεφτά και να περνάνε καλά!"

 
Νοσοκομείο-11
 
Της Φρόσως Βαρβαρα

«Οι κάρτες υγείας είναι η απόλυτη απάτη» επεσήμανε στην Karfitsa.gr  o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης. Μάλιστα όπως είπε έχουν καταφύγει ήδη στη δικαιοσύνη. «Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν χρήματα για να έχουν κάποιες υποτιθέμενες υπηρεσίες ,και αυτά τα χρήματα τα πληρώνουν σε φορείς που δεν συνιστούν ασφαλιστικές εταιρείες»τονίζει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και συνεχίζει «Οι πολίτες πληρώνουν αυτά τα χρήματα σε κάποιους  οι οποίοι απλώς τα μαζεύουν για να περνάνε καλά. Πρόκειται για την απόλυτη απάτη για την απόλυτη κοροϊδία και συνιστά ποινικό αδίκημα»καταλήγει.

Μετά τις καταγγελίες του πρόέδου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης άλλοι  9 πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παίρνουν θέση για το θέμα. Οι περισσότεροι  κάνουν λόγο για εταιρείες που δρουν αντίθετα με τη δεοντολογία που διέπει τους Ιατρικούς Συλλόγους ενώ επισημαίνουν πως οι παροχές που ευαγγελίζονται δεν ισχύουν.
«Αυτές οι εταιρείες δρουν αντίθετα με τη δεοντολογία που διέπει τους Ιατρικούς συλλόγους. Είναι παράνομες. Αυτή η παρανομία βέβαια έχει αρθεί με ψηφίσματα και νόμους», επισημαίνει ο Βασίλης Βασιλακόπουλος  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και συνεχίζει: «Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος διώκουμε φυσικά πρόσωπα για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και αθέμιτη διαφήμιση. Οι εταιρείες είναι απρόσωπες. Είναι ψευδεπίγραφο με 100 ευρώ να σου λένε ότι όλα είναι δωρεάν. Έχεις μόνο μια κλινική εξέταση και τις άλλες εργαστηριακές εξετάσεις τις πληρώνεις. Σκοπός τους είναι το κέρδος. Θα ήθελα να πω στους πολίτες να μην προσφεύγουν σε αυτούς».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης στο νομό δε δραστηριοποιούνται τέτοιες εταιρείες. «Εμείς στο νομό δεν έχουμε τέτοιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται όμως τις  διαφημίσεις στους τις αναπαράγουν και τα τοπικά μέσα. Αν υπήρχαν και στο νομό θα καταφεύγαμε στη δικαιοσύνη»τονίζει.
Παρόμοια είναι και η άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.  «Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε  διάφορες οχλήσεις για αυτό το θέμα. Παίρνουν τηλέφωνο τους γιατρούς μέλη μας για να συνεργαστούν»επισημαίνει ο Ξενοφών Κροκίδης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και συνεχίζει «όσοι από αυτούς θέλουν να συνεργαστούν ρωτούν τους όρους και τις συνθήκες και αργότερα καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια «απατεωνιά»  εντός εισαγωγικών. Οι παροχές που επαγγέλλονται είναι είναι πολλές αλλά όταν επικοινωνείς μαζί τους και μετά έχεις κάποια ερωτηματικά. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον μεγάλο αριθμό των ανασφάλιστων και με δελεαστικές τιμές να τους πείσουν χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας επισημαίνει μάλιστα πως αυτές οι εταιρείες δεν συνιστούν ασφαλιστικές εταιρείες. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι κάτι άλλο. Έχουν δείξει ότι αυτό που κάνουν το κάνουν μελετημένα και οργανωμένα» τονίζει. «Εγώ θα έλεγα πως πρέπει να παρέμβουν οι καταναλωτικές οργανώσεις. Θα πρέπει τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι γιατροί να προσέχουν τι υπογράφουν», συμπληρώνει.
Ήδη ο Ιατρικός σύλλογος της Πάτρας έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη για μια αντίστοιχη περίπτωση. ” Εμείς σε μια περίπτωση που είχαμε εδώ στην Πάτρα προσφύγαμε για ασφαλιστικά μέτρα. Ήταν μια πιο τραβηγμένη περίπτωση. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια και μετά από αυτό το διαγνωστικό κέντρο απέσυρε αυτή τη διαδικασία” αναφέρει η Άννα Μασδράκου.
Σε ό,τι αφορά τις κάρτες υγείας όπως υποστήριξε  η θέση του συλλόγου είναι ότι “πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο μάρκετινγκ ώστε να μπει ο κόσμος μέσα και με διαφόρους τρόπους να τους αντλήσουν χρήματα”. “Καμία σοβαρή δουλεία δεν μπορεί να προκύψει με τόσο μεγάλες εκπτώσεις” τονίζει η κυρία Μασδράκου και συνεχίζει: “Είμαστε κατά αυτών των καρτών διότι δεν είναι σίγουρο ότι με αυτές  διασφαλίζεται η ποιότητα των εξετάσεων καθώς ένα εργαστήριο έχει κόστη που έχουν να κάνουν με τη ποιότητα των φαρμάκων των αντιδραστηρίων αλλά και τη συντήρηση των μηχανημάτων”. “Με τόσο μεγάλες εκπτώσεις δεν μπορεί να πειστεί κανείς ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες που αφορούν την εγκυρότητα του αποτελέσματος”, καταλήγει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Όπως δήλωσε στην “Κ” ο πρόεδρος αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος “αυτές οι εταιρείες επικαλούνται μικρά και ευέλικτα πακέτα. Δηλαδή  με 150 ευρώ θα έχει γιατρούς όλη η οικογένεια. Είναι απάτη γιατί τα 150 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδης εξετάσεις όχι για όλα αυτά που λένε”. Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε και στις διαφημίσεις αυτών των εταιρειών. “Βλέποντας αυτές τις προσφορές  οι πολίτες τσιμπάνε  αλλά όταν έρχεται η ώρα να κάνουν τις εξετάσεις που πρέπει ειδικά όταν πρόκειται και για χρόνιους πάσχοντες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τα πληρώνουν όλα από την τσέπη τους. Άρα παραπλανούν τον κόσμο με τα διαφημιστικά τους” καταλήγει.
Για την αναγκαιότητα να μπουν ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτεία έκανε λόγο ο Γιώργος Πατούλης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής. «Δεν έχουν βάλει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όπως παλιά οι τράπεζες έταζαν τα πάντα και  έδιναν ελάχιστα έτσι και τώρα κάποιοι στο χώρο της υγείας κάνουν το ίδιο. Εμείς στον Ιατρικό σύλλογο θα κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Να είναι προσεκτικοί και να μην συνάπτουν σχέσεις με αυτές τις εταιρείες συνέστησε στα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης. «Είμαστε επιφυλακτικοί. Έχουμε πει στα μέλη μας να μην συνάπτουν σχέσεις με αυτές τις εταιρείες γιατί το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δουλειά των γιατρών και εμείς δεν το θέλουμε αυτό σε αυτή τη φάση» επισημαίνει ο Παναγιώτης Βάρναλης. Σύμφωνα με τον ίδιο “οι εταιρείες δίνουν μεγάλη έκπτωση αλλά νομίζω ότι δεν είναι ξεκάθαρες εταιρείες, οπότε θα πρέπει προς το παρόν να είμαστε επιφυλακτικοί”.

Επιφυλακτική με τις κάρτες υγείας είναι και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Όπως επισημαίνει έχουν ενημερώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό. «Έχουμε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και του ζητάμε να παρέμβει για διάφορα θέματα όπως τα φάρμακα αλλά και τη διαφήμιση. Όλα αυτά δεν είναι συμβατά με την ιατρική δεοντολογία .Εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε για αυτό και ζητάμε την παρέμβαση της πολιτείας. Τα ποσά είναι πολύ μικρά για να δίνουν αυτά που λένε. Κανείς απο αυτές τις εταιρείες δεν ήρθε να ζητήσει τη γνώμη των ιατρικών συλλόγων .Δεν ξέρουμε αν αυτά τα προγράμματα είναι ασφαλή και ποιοτικά. Οι εξετάσεις δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες με αυτές τις τιμές. Δεν μπορεί το δημόσιο να παίρνει πχ για μια εξέταση 15 ευρώ και αυτοί μόνο 5.Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την ιατρική εργασία .Μας παίρνουν ασθενείς τηλέφωνο και μας ρωτούν μα είναι δυνατόν μόνο με 60 ευρώ να μας δίνουν πρόγραμμα; Μετά μας ξαναπαίρνουν και μας λένε τελικά μας ζήτησαν και άλλα 30 για μια εξέταση.»

 «Δεν μπορώ να πειστώ ότι με αυτό το ευτελές ποσό δίνεται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»αναφέρει ο Γρηγόρης Πασπάτης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και συνεχίζει αυτές οι εταιρείες δεν είναι θεσμοθετημένες. Ρίχνουν τις ήδη χαμηλές τιμές ακόμη χαμηλότερα με αποτέλεσμα να λαϊκίζουν απέναντι στους πολίτες. Συμφωνώ με την άποψη του κυρίου Τσάμη από τον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης. Στο  Ηράκλειο είναι ελάχιστοι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με αυτές τις εταιρείες για αυτό και ακόμη δεν έχουμε κινηθεί νομικά»

«Είναι μια καθαρή Απάτη»τονίζει ο Αναστάσιος Καραβέδος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης. Και συνεχίζει «Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαθέτουν υγειονομικό προσωπικό μόνο διαφημιστικό προσωπικό. Είναι ανεξέλεγκτο και ούτε υπόκειται στην ευχέρεια στους ιατρικούς συλλόγους να το καταγγείλουν και αυτή είναι και η ένσταση μας»τονίζει.

Την ίδια ώρα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τα συμβόλαια που υπογράφουν. «Η πολιτεία είναι απούσα και οι καταναλωτές αγοράζουν τις κάρτες στα τυφλά. Το υπουργείο ανάπτυξης έπρεπε να είχε ελέγξει τις συμβάσεις για καταχρηστικούς όρους»επισημαίνει η Ευαγγελία Κεκελέκη γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ.   

 Στο μεταξύ  εκπρόσωπος μιας εκ των εταιρεών  δήλωσε στην” Κ” «Εμείς συστήσαμε την εταιρεία για να δώσουμε δωρεάν υγεία στον κόσμο. Έχουμε πολλές δωρεάν παροχές και πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Τι να κάνουμε που οι άλλοι ενοχλούνται;»

 Οι κάρτες υγείας είναι και το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που αναμένεται να συγκληθεί  την Παρασκευή.

Διαβάστε το πρώτο μέρος της  έρευνας της karfitsa για τις κάρτες υγείας
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.