, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συμβιβασμός στην κυβέρνηση για το γάλα

 
γαλα
Αίρεται το κυβερνητικό αδιέξοδο αναφορικά με το ζήτημα του γάλακτος, καθώς βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και υπουργών.
Παρουσιάζοντας τη νέα συμφωνία, η οποία έχει την έγκριση της τρόικας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης ξεκαθάρισε ότι θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες. Αυτές θα είναι το παστεριωμένο -που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο- και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον, στην κατηγορία τού παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.
Εξάλλου, επιστημονική επιτροπή, που θα συνεδριάσει σήμερα, θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στη κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, άνω των πέντε ημερών.
Όσον αφορά στο γάλα ημέρας, θα εξεταστούν επίσης οι προϋποθέσεις που θα το ορίζουν.
Ο κ. Ταυτάρης ακόμη ανέφερε ότι χθες το βράδυ έλαβε γνώση του κειμένου που είχε διατυπώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και εξέφρασε αντιρρήσεις σε ορισμένα ζητήματα. Έτσι αναδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το κείμενο για το οποίο η τρόικα δεν έφερε αντιρρήσεις.
Νωρίτερα, μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης δήλωσε ότι λύνεται το πρόβλημα, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ’ αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.
«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το γάλα ημέρας αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. ‘Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;
» Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου ‘φρέσκο’, θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης μιας μέρας αρκεί να διατηρείται η ‘ψυκτική αλυσίδα’, καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την ‘ΕΒΓΑ της γειτονιάς’.
» Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού ‘γάλα υψηλής παστερίωσης’ που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό ‘γάλα υψηλής παστερίωσης’ θα μπορούσε να ονομαστεί υψηλής θερμικής επεξεργασίας».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι εντός των επομένων ωρών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, μετά από συνεννόηση με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Το αγκάθι των ταξί
Στην Χαριλάου Τρικούπη αντιδρούν για την απόσυρση διατάξεων για περαιτέρω άνοιγμα στον κλάδο των ταξί, καθώς και για το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε εν κρυπτώ μόνο μεταξύ των εκπροσώπων των αυτοκινητιστών και του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη. Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να μην προωθεί κάτι που θα θίγει τον κλάδο.
Σχετικά, ο Κ.Χατζηδάκης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι δεν υπήρξαν τροποποιήσεις για τα ταξί, απλώς οι αυτοκινητιστές αντέδρασαν αρχικά γιατί είχαν παρεξηγήσει τις αρχικές ρυθμίσεις. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η συνάντηση με τους αυτοκινητιστές δεν έγινε εν κρυπτώ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.