, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καύση… απορριμμάτων;

 
*Της Κατερίνας ΜάρκουMARKOY
Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat για την παραγωγή και διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας δεν προκαλούν καμία έκπληξη, Τελευταία η χώρα μας στην ανακύκλωση (μόλις 16% των απορριμμάτων ανακυκλώθηκε το 2012), τελευταία στην κομποστοποίηση (2%) και πρώτη στην ταφή (82%!).
Θα περίμενε κανείς ότι η βελτίωση των ποσοστών αυτών θα ανήκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά και τα πολλά – και δαπανηρά – πρόστιμα που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, κυρίως για την αθλιότητα των ΧΥΤΑ, τα τελευταία χρόνια.
Αντ’ αυτού, το ΥΠΕΚΑ, μετά το φιάσκο του ΣΜΑ στη Ευκαρπία, αποφάσισε να δώσει άδεια στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ για να καίει χαρτιά, πλαστικά και καουτσούκ. Παρά τις οξύτατες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και παρά τη διαμαρτυρία των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής (και μάλιστα από όλες σχεδόν τις παρατάξεις).
Με την απόφαση αυτή, το περιβάλλον της Δυτικής Θεσσαλονίκης – ήδη επιβαρυμένο από τη βιομηχανική ρύπανση της ΤΙΤΑΝ και άλλων βιομηχανιών και μετά από έναν ανυπόφορο χειμώνα λόγω της αιθαλομίχλης – οδηγείται σε περαιτέρω υποβάθμιση.
Παρά την επικαλούμενη εξοικονόμηση ενέργειας, παραμένουν ερωτήματα αναπάντητα, όπως:
–          Γιατί να οδηγούνται σε καύση απορρίμματα που μπορούν είτε να ανακυκλωθούν (καουτσούκ, χαρτί) είτε να επαναχρησιμοποιηθούν (ξύλα);
–          Είναι τεκμηριωμένο ότι η αποτέφρωση των απορριμμάτων απελευθερώνει επικίνδυνα αέρια (διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και πολλές άλλες τοξικές ουσίες) στην ατμόσφαιρα. Ακόμα κι αν οι εκπομπές δεν υπερβαίνουν το ημερήσιο επιτρεπτό όριο, ποιος μπορεί να εγγυηθεί για τις μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία των πολιτών;
–          Γιατί προωθείται η συγκεκριμένη ενέργεια από το ΥΠΕΚΑ, τη στιγμή που μείζονα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων (θυμίζω τα σοβαρά προβλήματα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης για τα οποία είχα μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο μου στην Karfitsa) χρονίζουν, εις βάρος του περιβάλλοντος;
–          Γιατί προχώρησε η έγκριση ενός έργου, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε μία θετική γνωμοδότηση από τα αρμόδια δημοτικά συμβούλια της περιοχής;
Τα ερωτήματα αυτά, που απασχολούν το σύνολο των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σκοπεύω να θέσω στον Υπουργό Περιβάλλοντος την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν θα έρθει για να δώσει και τις απαραίτητες απαντήσεις.
* Η Κατερίνα Μάρκου είναι βουλευτής  Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.