, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τρέμει το… Ποτάμι;

VasileiadisTου Δημήτρη Βασιλειάδη*
Το νεοεμφανιζόμενο κόμμα/κίνημα “Το Ποτάμι”, έχει προκαλέσει αναστάτωση όχι μόνο στους καθιερωμένους πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και στις δημοσκοπήσεις. Κάθε τι που έρχεται, επιτρέψτε μου, από το πουθενά και σχεδόν παίρνει διψήφιο ποσοστό, είναι κάτι που χρίζει πολιτικής ανάλυσης και δημοσκοπικής προσοχής.
Αιωρείται πάντα στον αέρα και η αίσθηση μήπως οι μετρήσεις που το δίνουν τόσο ψηλά, δεν είναι σωστές ή ενδεχομένως είναι και «πειραγμένες». Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πράγματι “Το Ποτάμι” πάει καλά ακόμα και σε περιοχές, όπου ο επικεφαλής του δεν έχει πατήσει ακόμα και δεν υπάρχει κανένα σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο κόμμα/κίνημα. Και μιλώ βασικά για τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου δημοσκοπήσεις το φέρνουν περίπου κοντά στα πανελλαδικά ποσοστά.
Το ερώτημα είναι όμως από πού παίρνει “Το Ποτάμι”. Ποιοι το επιλέγουν και τι κομματική προτίμηση είχαν στις τελευταίες εκλογές. Αν απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, εξηγείται αμέσως τι θα συμβεί στις επόμενες Ευρωεκλογές. Μια κλασική ερώτηση στις δημοσκοπήσεις είναι αν οι πολίτες προτιμούν νέα άτομα στην πολιτική. Και ενώ σε συντριπτικό ποσοστό απαντούν πως θέλουν νέους ανθρώπους, πάντα βγαίνουν τελικά οι παλιοί που όμως είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι. Ανατρέπει “Το Ποτάμι” αυτή τη θέση των ψηφοφόρων; Να λένε δηλαδή ότι θέλουν νέους και τελικά να βγαίνουν παλιοί; Όχι κατά την άποψη μου. Μπορεί ο Θεοδωράκης να είναι νέος στην πολιτική αλλά αν δεν ήταν αναγνωρίσιμος (ακόμα και αν έλεγε αυτά που λέει ο Θεοδωράκης) δεν θα πήγαιναν τα ποσοστά του τόσο ψηλά. Άρα ο κόσμος αναγνωρίσιμους θέλει και όχι απλά νέους ανθρώπους. Αυτό είναι και μια απάντηση σε κάθε επιχείρημα που έρχεται ως ανανέωση ή απομάκρυνση των παλιών. Αν κάποιος αντικαταστήσει τους παλιούς με νέους, πιθανότατα δεν θα πάει καλά ή θα πάει ακόμα χειρότερα από ότι με τους παλιούς.
Πως δομείται όμως το ποσοστού του “Ποταμιού”; Κυρίαρχα δείχνει να παίρνει ψήφους από το περιθώριο του πολιτικού συστήματος, απ’ αυτούς δηλαδή που βλέπουν και παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα, έχουν πολιτική άποψη, δεν μπαίνουν όμως στο παραμέσα. Μεγάλο κομμάτι διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων που έχει πάει ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ, δείχνει επίσης να προτιμά “Το Ποτάμι”. Και ένα κομμάτι επίσης ψηφοφόρων που απλά υπακούουν στα κελεύσματα της μόδας. Και αυτοί κυρίαρχα στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι λογικό και αναμενόμενο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτεύεται “Το Ποτάμι” αφού όλες οι αναλύσεις δείχνουν πως όσο “Το Ποτάμι” δυναμώνει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνεται. Από την άλλη η ΝΔ δεν έχει λόγους να «ενοχλήσει» το νέο κόμμα. Η αναλογία των μετακινήσεων από ΝΔ προς “Ποτάμι” είναι λιγότερο από το  ένα τρίτο σε σχέση με αυτό που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς “Το Ποτάμι”. Με την σχέση αυτή, μου φαίνεται (μαθηματικά τουλάχιστον) δύσκολο έως απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας “Interview

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.