, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Reuters: Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για την "Μεγάλη Επιμήκυνση" του ελληνικού χρέους

ABF2DCCA48FD1F4993AAAF24696D9EA8Πριν από δύο χρόνια η κρίση χρέους της ευρωζώνης σχεδόν έφερε την ζώνη του ευρώ στα όρια της κατάρρευσης της, τώρα όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας όχι με διαγραφή χρεών της χώρας αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα επιτοκίων, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ε.Ε που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψει στις αγορές για πρώτη φορά από το διεθνές σχέδιο διάσωσης της το 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της από το PSI.
Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα με την οικονομία της γκρεμισμένη εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.
Το Reuters εκτιμά πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.
Έχει προεξοφληθεί (η ελάφρυνση του χρέους) και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης », δήλωσε ο Alessandro Giansanti , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.
“Δευτερευώντως, η αγορά αναμένει επίσης μείωση του δημοσίου χρέους, και καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ( write -down) τα επόμενα χρόνια”, είπε.
Βέβαια, όπως αναφέρει το Reuters τα βόρειοευρωπαϊκά κράτη πιστωτές αντιτίθενται σθεναρά στην ολοκληρωτική άφεση του χρέους, πράγμα που οι επικριτές αυτής της εξέλιξης λένε ότι θα ανταμείψει την ελληνική κακοδιαχείριση κατά το παρελθόν. Έτσι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και οι ευρωσεπτικιστές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν οποιαδήποτε διαγραφή χρέους στο συνταγματικό δικαστήριο.
“Η αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέας ήδη σιωπηλά συμβαίνει”, δήλωσε η Elena Daly, υπεύθυνη της EM Consult με έδρα το Παρίσι, παρόχου συμβουλών για το δημόσιου χρέους.
“Η επιμήκυνση των δανείων του επίσημου τομέα και η μείωση των επιτοκίων τους, ανοίγει παράθυρο για νέα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, χωρίς το φόβο του ανταγωνισμού με τους πιστωτές του επίσημου τομέα, όταν έρθει η ώρα για την επιστροφή”, σημείωσε.
Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ερωτηθείς από το Reutres σχετικά με το τι σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές να κάνουν με “τα βουνά” του επίσημου χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, απάντησε αινιγματικά: “Ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που ξεπλήρωσε τα δάνεια των ΗΠΑ προς την χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;”.
Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ το 2006, περισσότερα από 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Ενώ η Βρετανία εξακολουθεί να έχει κάποια απλήρωτα δάνεια προς την Ουάσιγκτον ήδη από τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, απάντηση που όπως είναι φυσικό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.
Μετά από δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ/ΔΝΤ συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ και ενός “εθελοντικού” κουρέματος ιδιωτικών ομολόγων, η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέους που ισοδυναμεί με το 175% της εθνικής παραγωγής της, πολύ πάνω  ​​από το όριο εκείνο που το ΔΝΤ θεωρεί πως το χρέος είναι βιώσιμο.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας μειώθηκε κατά 25% , οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά και η ανεργία ανέρχεται σε σχεδόν στο 27%, ενώ στους νέους ξεπερνά το 50%.
Με μία αναιμική ανάπτυξη που μόλις τώρα αρχίζει να επιστρέφει, όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχει ελάχιστη προοπτική  μείωσης του χρέους ώστε να επιτύχει η χώρα τους στόχους για το χρέος που έχουν τεθεί από την “τρόικα” , του  124% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2020 και του 110% το 2022.
Οι πληρωμές τόκων “καταπίνουν” σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, διπλάσιο ποσοστό από αυτό της Γαλλίας ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία πληρώνουν επίσης μεταξύ 4,5 και 5% του εθνικού τους εισοδήματος στην εξυπηρέτηση του χρέους .
Ιταλία, η οποία δεν είχε λάβει σχέδιο διάσωσης, αλλά έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα στο 132%, πληρώνει το 5,3% του ΑΕΠ της για τόκους.
Αυτό, όπως σημειώνεται, θα απαιτήσει απίθανους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης για πολλά χρόνια, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να τρέξουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και παραγκωνίζοντας τις δημόσιες επενδύσεις.
Μόλις η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ επιβεβαιώσει τις προσεχείς εβδομάδες ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ο δρόμος για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους θα είναι ανοικτός, τονίζει το Reuters, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η “Μεγάλη Επιμήκυνση” ίσως δεν επεκταθεί πέρα από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, η οποία έχει ήδη επιστρέψει στις αγορές ή την Πορτογαλία που αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης της τον επόμενο μήνα, χωρίς να ζητήσει περαιτέρω επίσημη βοήθεια.
newmoney.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.