, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Έτσι υπεξαιρούσε ο Σαξώνης"

papagewrgopoulos-thema
της Κατερίνας Νικολάου 
Δεκαεπτά περιπτώσεις υπεξαιρεθέντων ποσών πριν από το 1999 ανέδειξε η μελέτη των μπλοκ αποδείξεων του Π. Σαξώνη, με τα οποία παραλάμβανε χρήματα. Η συνήγορος του Β. Παπαγεωργόπουλου, Αλεξάνδρα Τσάκου προσκόμισε αποσπάσματα από τα μπλοκ αποδείξεων τα οποία σε αντιπαραβολή με το βιβλίο κρατήσεων του διευθυντή αποκαλύπτουν υπεξαιρεθέντα ποσά από το 1996 μέχρι το 1998 με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεθοδολογία του Π. Σαξώνη που παρουσιάζεται στο δικαστήριο μετά την πολλαπλή είσπραξη μετρητών για εισφορές που είχαν ήδη πληρωθεί με επιταγή.
Στην δεύτερη μέθοδο, ο Π.Σαξώνης παραλάμβανε χρηματικά ποσά από τις τακτοποιητέες εισπράξεις για να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, κατέβαλλε ένα μέρος των οφειλομένων εισφορών που αντιστοιχούσε στα τελευταία ψηφία του ποσού που λάμβανε από τον διαχειριστή και παρακρατούσε τα υπόλοιπα χρήματα όπως φαίνεται στα έγγραφα που εξασφάλισε το Karfitsa.gr.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε πολλές αποδείξεις αυτής της μεθόδου, ο Σαξώνης σημείωνε στο κάτω μέρος της απόδειξης το ποσό το οποίο υπεξαιρούσε όπως φαίνεται και στην εικόνα.
O Πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου κάλεσε τον Π. Σαξώνη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα προσκομισθέντα αλλά ο κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν μπορεί να απαντήσει.
Πανοζάχος: «Από το 1993 ο Σαξώνης υπεξαίρεσε 12,5 εκ. €»
Ιδιαίτερα διαδεδομένη ήταν σύμφωνα με τον Δημήτρη Πανοζάχο που κλήθηκε να καταθέσει σήμερα, την 28η μέρα της δίκης της υπεξαίρεσης, η υπεξαίρεση με πλαστά παραστατικά το 1990. Μάλιστα διακρίνει και εκείνος αλλαγή στον τρόπο που υπεξαιρούσε ο Π. Σαξώνης μέχρι το 2000, αφού μέχρι τότε ο Σαξώνης φαίνεται να υπεξαιρούσε από φόρους που δεν είχαν ανακεφαλαιωτικό πινάκιο, όπως ο φόρος αιρετών, φόρος προμηθευτών κ.α. Ο Δ. Πανοζάχος πάντως δήλωσε σίγουρος πως ο Σαξωνης υπεξαιρούσε πριν το 1999 και μάλιστα με γνώμονα την έκθεση της εφορίας υπολόγισε το ύψος της υπεξαίρεσης στα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το 1993.
Χατζής: «Όταν εμπλέκονται παραπάνω από ένας όλο και κάτι ακούγεται»
Ενδιαφέρουσα ήταν όμως και η κατάθεση του δημοτικού υπαλλήλου που διαδέχτηκε τον κατηγορούμενο πρώην Διευθυντή, κ. Γκαϊδατζή. Ο κ.  Χατζής δήλωσε πως ουδέποτε ακούστηκε κάτι ύποπτο ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως αν εμπλέκονταν κι άλλοι “όλο και κάτι θα ακουγόταν” όπως χαρακτηριστικά είπε. Και ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε πως είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγχονται 20.000 εντάλματα εξαιτίας του φόρτου εργασίας απαλλάσσοντας έτσι τους δύο κατηγορούμενους υπαλλήλους του Δήμου.

papag4
Έδινε στο ΤΥΔΚ 198.393 δρχ, στην πραγματικότητα όμως είχε εισπράξει 498.393 δρχ

Papag1

papag2

papag3

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.