, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Έρευνα "Κ": Όλες οι αλλαγές στα φορολογικά ζητήματα

FoveraProstasia
του Βαγγέλη Στολάκη
Αλλαγές στο φόρο για τα ακίνητα, στον τρόπο πρόσληψης εργαζομένων αλλά και τις συναλλαγές των ελεύθερων επαγγελματιών με άλλες επιχειρήσεις και το δημόσιο είναι μερικές από τις «ανατροπές» που έφερε στα φοροτεχνικά ζητήματα το νέο έτος. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «Κ» άνθρωποι του χώρου, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την εταιρία «Φοβερά Προστασία Α.Ε.», «η διαδικασία έχει απλουστευθεί, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή αφού η μη τήρηση ημερομηνιών επισύρει πρόστιμα χιλιάδων ευρώ».
IMG_2783Ιδιαίτερη προσοχή σε επαγγελματίες και φορολογούμενους εφιστά μέσω της «Κ» ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας «Φοβερά Προστασία Α.Ε.». Ο Γιώργος Καρράς σημειώνει πως «ο νέος φορολογικός κώδικας έχει αλλάξει και υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις. Ακόμα πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό των αποδείξεων παραμένει ανοικτό. Ωστόσο, πρέπει να δώσουμε μια συμβουλή στους πολίτες. Πρέπει να είναι πολύ συνεπείς στην τήρηση των ημερομηνιών γιατί τα πρόστιμα είναι βαριά» καταλήγει ο κ. Καρράς.
 
 
IMG_2785Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες οι κυριότερες αλλαγές που επήλθαν από την 1.1.2014 συνοψίζονται σε πέντε άξονες: κατάργηση της θεώρησης βιβλίων, κατάργηση του δελτίου αποστολής, κατάργηση των φορτωτικών, κατάργηση των πρόσθετων βιβλίων και υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά μήνα. Σύμφωνα με την κ. Ελένη Γκουντεσνέ, υπεύθυνη του γραφείο Θεσσαλονίκης της εταιρίας «Φοβερά Προστασία Α.Ε.»: «πρόκειται για απλούστευση της διαδικασίας. Σε ό, τι αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις οι επιχειρηματίες πρέπει να κατανοήσουν πως όλα τα τιμολόγια, ακόμα και αυτά που αναφέρονται σε συναλλαγές 0,01 ευρώ πρέπει να στέλνονται άμεσα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αλλιώς ο υπόχρεος θα καταβάλει πρόστιμο. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο όγκος αλλά και οι διασταυρώσεις έχουν δωδεκαπλασιαστεί» συμπληρώνει. Η ίδια συμβουλεύει μάλιστα τους ενδιαφερόμενους πως «η εξόφληση όλων των συναλλαγών άνω των πεντακοσίων ευρώ καλό θα ήταν να γίνονται μέσω τραπέζης και πως οι επαγγελματίες θα πρέπει να προχωρούν σε απογραφή των εμπορευμάτων που υπάρχουν στις επιχειρήσεις τους την πρώτη και την τελευταία κάθε χρόνου». Η κ. Γκουντεσνέ συμπληρώνει στην «Κ» ότι «για τους φορολογούμενους πρέπει εμπρόθεσμα να στέλνονται οι δηλώσεις και να αποπληρώνονται οι φόροι τους, γιατί τα πρόστιμα είναι βαρύτατα πλέον. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές του νέου νόμου στις εταιρίες διπλασιάζεται ο φόρος, τρέχουν οι τόκοι από την επόμενη ημέρα. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να σημειωθεί πως καταργείται το αφορολόγητο. Αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης με την αποπληρωμή του φόρου. Υποβάλλοντας ο υπόχρεος τη δήλωση βεβαιώνεται ο φόρος. Αυτό δεν ίσχυε πριν αφού έπρεπε να αποπληρωθεί μέρος του φόρου. Με την υποβολή τώρα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση ακόμα και από… πέντε ευρώ, είτε είναι ληξιπρόθεσμη ή μη ληξιπρόθεσμη οφειλή». «Όλοι πρέπει να είναι πολύ συνεπής στις ημερομηνίες πλέον» είναι το μήνυμα που στέλνει η κ. Γκουντεσνέ.
Ακίνητα
IMG_2788Στον τομέα των ακινήτων επίσης από την αρχή του έτους καταγράφονται σημαντικές αλλαγές. Όπως δηλώνει ο κ. Γιώργος Πρεβεζιάνος «ο νέος φόρος για τα ακίνητα είναι μόνιμος και αφορά σπίτια, διαμερίσματα, αγροτεμάχια, χωράφια κ.α.». Ο νέος φόρος ακινήτων, γνωστός και ως ΕΝΦΙΑ, προσδιορίζεται βάσει των δηλώσεων Ε9 των προηγούμενων ετών, ωστόσο ο φορολογούμενος θα πρέπει να ελέγξει εάν η ακίνητη περιουσία που απεικονίζεται στο αρχείο του υπουργείου είναι η σωστή. «Φορολογούνται όλοι όσοι δηλώνουν ακίνητα στη φορολογική τους δήλωση στις αρχές κάθε έτους. Με τον ΕΝΦΙΑ φορολογούνται επίσης οι πισίνες, οι αποθήκες και οι θέσεις στάθμευσης» λέει ο κ. Πρεβεζιάνος. Σε περίπτωση πώλησης τώρα ενός ακινήτου, εάν αυτό πωληθεί για παράδειγμα το Μάρτιο του 2014 τότε τον φόρο καλείται να τον πληρώσει ο πωλητής και ο αγοραστής του θα «βάλει το χέρι στην τσέπη» το επόμενο έτος δηλαδή το 2015. Εάν το ίδιο ακίνητο πωληθεί το Νοέμβριο τότε δεν πληρώνεται φόρος από καμία πλευρά. Υπόχρεοι φόρου είναι όσοι έχουν την κυριότητα επί του ακινήτου. Τυγχάνουν έκπτωσης φόρου 50% οι οικογένειες με συνολικό εισόδημα των μελών τους που δεν ξεπερνά τις 9000 ευρώ και απαλλάσσονται του φόρου οικογένειες με συνολικό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ και συνολική επιφάνεια ακινήτου μικρότερη των 150 τ.μ. Βασική προϋπόθεση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειας να είναι άνω των τριών.
Αλλαγές στο νέο φορολογικό κώδικα προβλέπονται και στον φόρο μεταβίβασης. Από το 8% που ήταν για φορολογητέα αξία ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ από τις αρχές του έτους ο φόρος μεταβίβασης «έπεσε» στο 3%.
 
Εργοδότες και εργαζόμενοι
IMG_2801Σημαντικές αλλαγές από τις αρχές της νέας χρονιάς επήλθαν και για τους επαγγελματίες, που διαθέτουν προσωπικό. Σύμφωνα με την Ευαγγελία Τσιόλχα, διευθύντρια εταιρικής ανάπτυξης της «Φοβεράς Προστασίας Α.Ε.» «όλες οι προσλήψεις πρέπει πλέον να κατατίθενται ηλεκτρονικά στο σύστημα Εργάνη. Οι εργοδότες πρέπει επίσης να αναφέρουν στον πίνακά ωρών εργασίας στο Εργάνη την ημέρα πρόσληψης του κάθε εργαζομένου. Πρέπει επίσης να υπάρχει σύμβαση μεταξύ των δυο πλευρών, ακόμα και αν η συμφωνία είναι προσφορική και να κοινοποιούνται στον εργαζόμενο οι βασικοί όροι απασχόλησης». Η ίδια σημειώνει επίσης  «οι εργοδότες πρέπει να είναι πολλοί προσεκτικοί. Να μην υπάρχει κανείς ανασφάλιστος υπάλληλος αλλιώς η καμπάνα αγγίζει τις 10.500 ευρώ». Σημειώνεται πως βάσει του νόμου ένας εργοδότης καταβάλλει πρόστιμο:
– 500 ευρώ για μη αναγραφή εργαζομένων,
– 500 ευρώ για διόρθωση ημερομηνιών στο «πορτοκαλί» βιβλίο του ΙΚΑ
– 500 ευρώ για καταγραφή εργαζομένων χωρίς ημερολογιακή ώρα
-10.500 ευρώ για μη αναγραφή εργαζομένου
-262 ευρώ για εκπρόθεσμη πρόσληψη
-400 ευρώ για εκπρόθεσμη αναφορά αποχώρησης εργαζομένου ή απόλυσής του και τέλος,
– 10.550 ευρώ για μη καταχώρηση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση Ενσήμων στο ΙΚΑ» εργαζομένου.
 
«Ποινικοποίηση του επιχειρείν»
IMG_2829Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Θεόδωρος Ζέρβας μιλώντας στην «Κ» αναφέρεται στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Κρίνεται προβληματική ίσως και αντισυνταγματική η σύλληψη και η διαπόμπευση αναπόδραστα των επιχειρηματιών στις περιπτώσεις διάπραξης φορολογικών παραπτωμάτων που τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα. Για παράδειγμα η σύλληψη για χρέη προς το δημόσιο όταν γι’ αυτά έχει παρέλθει χρόνος και παρά ταύτα επιδιώκεται με αντισυνταγματικό τρόπο να βαφτιστεί αυτόφωρο με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση δημοσίων ενόχων».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.