, Τρίτη
16 Απριλίου 2024

search icon search icon

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πάρετε επίδομα από 500 ευρώ

euro-koinwniko-merisma
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Εδώ και μερικές μέρες οι οθόνες και τα πληκτρολόγια χιλιάδων φορολογούμενων σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν πάρει κυριολεκτικά «φωτιά», αφού η καταβολή του ποσού του κοινωνικού μερίσματος σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για μεγάλο ποσοστό Ελλήνων είναι μια σημαντική ενίσχυση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων από διάφορους φορείς για το ποιοι δικαιούνται το εν λόγω ποσό έχουν προκύψει μεγάλες ασάφειες σχετικά με το ποιοι θα καταφέρουν να πάρουν τελικά το συγκεκριμένο ποσό.
Η «Κ» σε συνεργασία με την Eταιρεία Λογιστικής και Φοροτεχνικής υποστήριξης «Φοβερά Προστασία ΑΕ», σας δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.
Πώς γίνεται η αίτηση και σύμφωνα με ποια στοιχεία;
Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος αφορά τα οικονομικά στοιχεία του έτους 2013, γίνεται μέσω του taxisnet και μπορούμε να υποβάλλουμε αίτηση μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2014.
Πώς υπολογίζεται το κοινωνικό μέρισμα;
Ο υπολογισμός του κοινωνικού μερίσματος γίνεται ως εξής:
1.Το αρχικό όριο εισοδήματος είναι τα 6.000 ευρώ και σε αυτήν την περίπτωση το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στον δικαιούχο αγγίζει τα 500 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ένας  ενήλικας/η που είναι είτε σύζυγος είτε φιλοξενούμενος σε σπίτι και έχει συμπληρώσει το 18 ο έτος της ηλικίας έως 31.12.2013, έχει όριο εισοδήματος τα 8.000 ευρώ και στο αρχικό ποσό του προστίθενται 166,67, επομένως το ποσό του κοινωνικού μερίσματος διαμορφώνεται στα 666,67 ευρώ.
Το όριο εισοδήματος ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, επομένως διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ.
2. Για κάθε προστατευόμενο ανήλικο τέκνο το ποσό που προστίθεται είναι για κάθε παιδί 83,33, οπότε για μια οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί το ποσό διαμορφώνεται στα 750 ευρώ, για δύο στα 833,00 κ.ο.κ. Πρέπει να σημειωθεί ότι για κάθε ανήλικο τέκνο το όριο εισοδήματος ανεβαίνει ανά 1.000 ευρώ, δηλαδή για έναν σύζυγο το όριο διαμορφώνεται στα 9.000 ευρώ.
3.Όσον αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες, ισχύει το όριο εισοδήματος 6.000 + 2.000 ευρώ για τον ενήλικα γονέα και στο ποσό των 666,67 ευρώ προστίθενται 166,67 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί, με το όριο να ανεβαίνει για κάθε τέκνο στα 2.000 ευρώ.
4. Εφόσον στην οικογένεια υπάρχει ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και σε αυτήν την περίπτωση το όριο ανεβαίνει κατά 1.000 ευρώ και το ποσό που προστίθεται στο ήδη υπάρχον είναι 83,33 ευρώ.
Υπάρχει όριο για την ακίνητη περιουσία;
Ναι, υπάρχει όριο για την ακίνητη περιουσία και διαμορφώνεται στο όριο των 125.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει της 200.000 ευρώ.
Ποιοι εξαιρούνται της καταβολής του κοινωνικού μερίσματος;
Από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται τα εξής πρόσωπα:
1. Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στην Δήλωση ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου
2. Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν στην δήλωση ότι φιλοξενούνται
3. Τα πρόσωπα που διαθέτουν Επιβατικό Όχημα Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) άνω των 3000 κ.ε.
4. Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού
Όσον αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν έχουν κανένα ατομικό εισόδημα από παροχή εξαρτημένης εργασίας (μισθό ή ημερομίσθιο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.
Πως κάνω την άιτηση για το κοινωνικό μέρισμα;
Για να υποβάλλετε την αίτηση κοινωνικού μερίσματος δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα βήματα όπως σας τα υποδεοκνύει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:
aitisi-koinwniko-merisma1aitisi-koinwniko-merisma2aitisi-koinwniko-merisma3
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.