, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Ο Σαμαράς και η ΝΔ μπορούν να εγγυηθούν την έξοδο της χώρας από την κρίση"

spyraki-synenteuksi
Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Για την απόφασή της να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία και να ριχτεί στη μάχη του σταυρού ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου μιλά στην «Κ» η Μαρία Σπυράκη. Η γνωστή δημοσιογράφος αναφέρεται για πρώτη φορά στο παλιό… «ΠΑΣΟΚικό» της παρελθόν, για το οποίο έχει δεχτεί έντονη κριτική από μερίδα του Τύπου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είπε «ναι» στην πρόταση που της έκανε ο Αντώνης Σαμαράς και αποκαλύπτει τα μελλοντικά της σχέδια σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να εκλεγεί. Ο άνθρωπος που γνώριζε μέχρι πρότινος όσα οι… άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου δεν ήθελαν να δημοσιευτούν τοποθετεί στην κορυφή της ατζέντας το πρόβλημα της ανεργία των νέων, εξηγεί ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής και απαντά εάν θα μπορέσει να συνυπάρξει με… τραγουδιστές και ποδοσφαιριστές που είναι και αυτοί υποψήφιοι.
«Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε τα ηνία της χώρας στις 20 Ιουνίου του 2012. Σας βεβαιώ  ότι δεν είχα κλείσει καμία συμφωνία μαζί του ότι δυο χρόνια αργότερα θα με κατεβάσει υποψήφια για την ευρωβουλή και μάλιστα με σταυρό σε όλη την Επικράτεια.  Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική, γιατί όταν ο πρωθυπουργός της χώρας σου λέει: « θα ήταν τιμή μας να συμμετάσχεις σε αυτόν τον αγώνα» δεν μπορείς να αρνηθείς» εξηγεί η κ. Σπυράκη απαντώντας στην ερώτηση εάν η κάθοδος στις εκλογές είναι η… «φυσική» εξέλιξη ενός πολιτικού συντάκτη.
Έξοδος στις αγορές
Η ίδια δεν κρύβει την ελπίδα της για βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας και υπογραμμίζει  πως πρέπει να μην πάνε οι θυσίες του ελληνικού λαού χαμένες. Σχολιάζοντας την πρόσφατη έξοδο της χώρας μας στις αγορές η δημοσιογράφος αναφέρει: «Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σηματοδοτεί ότι οι ξένοι επενδυτές θεωρούν μετά από τέσσερα χρόνια την χώρα μας μια ασφαλή αυλή. Έναν αξιόπιστο τόπο επενδύσεων αλλά όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περισσότερο και για αυτό το ελληνικό δημόσιο δεν έχει άμεσα σχέδια να πουλήσει περισσότερο χρέος. Μπορούμε απλά να περιμένουμε και να ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε σε χαμηλότερη τιμή. Όμως η έξοδος στις αγορές δεν είναι αφορμή για θριαμβολογίες. Είναι απλά μια αφορμή για να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά μια κανονική  χώρα. Είναι μια απόδειξη ότι οι θυσίες μας δεν πήγαν χαμένες. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος , το οποίο μπορεί να μην λύνει τα οξύτατα προβλήματα των πολιτών, αλλά είναι αυτό που χώρα μπορεί να διαθέσει.  Αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει από 500 έως και 1.00 ευρώ σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσει σταδιακά να διορθώσει τις όλες τις αδικίες».
Για το παρελθόν της στο ΠΑΣΟΚ
Η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία μιλώντας στην «Κ» αναφέρεται και στο… «ΠΑΣΟΚικό» παρελθόν της για το οποίο τον τελευταίο καιρό έχει δεχτεί κριτική. Η ίδια άλλωστε όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια στα αμφιθέατρα ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό στους κόλπους της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής παράταξης της Χαριλάου Τρικούπη.  «Θέλω να σας θυμίσω ότι τη δεκαετία του ’80 οι μισοί Έλληνες ήταν ΠΑΣΟΚ. Και αυτοί οι Έλληνες ούτε μετανάστευσαν, ούτε πέθαναν. Απλά είδαν τις στρεβλώσεις και τα λάθη που έγιναν. Έτσι και εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι η Ν.Δ. του Αντώνη  Σαμαρά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» λέει, ενώ στο ερώτημα εάν τελικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια ασκούσαν ίδια πολιτική, όπως άλλωστε καταγγέλλουν διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί, η Μαρία Σπυράκη υπογραμμίζει: «Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές το 2009 με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Και η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές γιατί ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζητούσε  «πάγωμα μισθών και συντάξεων». Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ακόμη και σήμερα που έχουμε πάρει τη στροφή για το ξέφωτο, η Ν.Δ. δεν μοιράζει υποσχέσεις. Είναι το μόνο κόμμα που στόχο έχει με οποιοδήποτε κόστος να πάει τη χώρα μπροστά και να την κρατήσει στον σκληρό πυρήνα των 18 της Ε.Ε.».
Αναφέρει πως η «κάθοδος» στις εκλογές μοιάζει με… «πτώση χωρίς αλεξίπτωτο», πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις εκ των έσω. «Από τη στιγμή που το αποφάσισα παραιτήθηκα και από το MEGA και από την Ημερησία χωρίς καμία απαίτηση. Και έγινα από ψαράς, ψάρι όπως λένε και κάποιοι. Έκλεισα την πόρτα. Και άνοιξα μια άλλη η οποία είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και αν μου δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω θα αποδειχθεί και πιο δημιουργική». Η ίδια αποκαλύπτει στην «Κ» και τα επόμενα σχέδιά της σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να εκλεγεί στην Ευρωβουλή. «Ελπίζω ότι  οι Έλληνες θα μου δώσουν την ευκαιρία να τους αποδείξω πόσο σκληρά εργάζομαι. Εάν χρειαστεί να επιστρέψω στη δουλειά μου  θα το κάνω πίσω από τις κάμερες οπότε δικαιούμαι  και να διατηρώ έχω τις απόψεις μου» λέει.
Ποτάμι και Θεοδωράκης
Σε ό,τι αφορά το «Ποτάμι» που πρόσφατα ίδρυσε ο επίσης δημοσιογράφος από το MEGA Σταύρος Θεοδωράκης, η Μαρία Σπυράκη το χαρακτηρίζει ως ένα κόμμα «διαμαρτυρίας». «Το Ποτάμι όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα διαμαρτυρίας  μπορούν να αποτελέσουν θέμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης. Η χώρα όμως αυτή την στιγμή δεν έχει χρόνο για συζητήσεις. Χρειάζεται και το τελευταίο δευτερόλεπτο προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο ξέφωτο. Και η Ν.Δ.  είναι το μόνο κόμμα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάει τη χώρα σε μια νέα εποχή».
Με το βλέμμα στην ανεργία
Η «γαλάζια» υποψήφια ευρωβουλευτής τοποθετεί στην κορυφή της ατζέντας των προβλημάτων την ανεργία και για το λόγο αυτό δεσμεύεται πως θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου μέσα από τη δράση της στο Ευρωκοινοβούλιο να αυξήσει τα κονδύλια για την αντιμετώπισή της κυρίως στις νέες ηλικιακές ομάδες. «Πιστεύω ότι δεν αρκεί να χρηματοδοτούμε τους ανέργους με ένα επίδομα . Πρέπει μέσω των προγραμμάτων μαθητείας να εκπαιδεύονται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και έτσι να ανοίγουν την πόρτα για την εργασία».  Αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εάν στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να «στηθούν» και βουλευτικές κάλπες απαντά: «Πιστεύω ότι η ψήφος παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Και δεν θέλω να δοθεί  η ευκαιρία να υπάρξει στο διεθνές περιβάλλον η  φράση «αβεβαιότητα στην Ελλάδα» στις 26 Μαΐου. Θα μας γυρίσει πίσω και η χώρα θα μπει ξανά σε περιπέτειες».
Όσο για το εάν θα μπορέσει η ίδια να συνυπάρξει στο Ευρωκοινοβούλιο με τραγουδιστές και… ποδοσφαιριστές που διεκδικούν επίσης την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων λέει: «Έχουμε τέσσερις σταυρούς. Αυτή είναι η δύναμη αλλά και η ευθύνη των ψηφοφόρων. Να επιλέξουν από τους 42 υποψήφιους αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.