, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στις κάλπες οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

 
 
kalpi-ekloges
Της Φρόσως Βαρβάρα
Στις κάλπες καλούνται οι γιατροί της Θεσσαλονίκης. Το διοικητικό συμβούλιο  του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών, στις 11 και 12 Μαΐου, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσώπων στον ΠΙΣ, πειθαρχικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής, παρά τη γενική οδηγία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τη διενέργεια αρχαιρεσιών στους Ιατρικούς Συλλόγους τον Οκτώβριo. Όπως τονίζει το δ. σ. του ΙΣΘ,  εν όψει των μεγάλων προβλημάτων και των κυοφορούμενων εξελίξεων τόσο στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, στο ΠΕΔΥ και στο ΕΣΥ,  είναι αναγκαία η ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης και εκπροσώπησης των γιατρών της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικό της φετινής εκλογικής διαδικασίας είναι ότι ο πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο αλλά για το πειθαρχικό και για τον ΠΙΣ. Ωστόσο, επανέρχεται στο προσκήνιο ο πρώην πρόεδρος Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου τον Μάρτιο του 2013. Αναλύοντας τότε την απόφασή του είχε αναφέρει ότι η κρίση δεν δικαιολογεί τις αδικίες στην προκλητική υποχρηματοδότηση και την άνιση κατανομή των κονδυλίων σε βάρος των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος είχε ζητήσει  τρεις φορές από τον υπουργό Υγείας να διορθώσει την αδικία χωρίς να λάβει απάντηση και υποστήριξε ότι επέλεξε να εκφραστεί με πράξη και παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου όχι για να αποσυρθεί αλλά για να ακουσθεί, μήπως κάτι αλλάξει και δοθούν στα νοσοκομεία της πόλης τα χρήματα που τους αναλογούν.
Ο Δημήτρης Τσάμης πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης  κάλεσε τον ιατρικό κόσμο της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία για να ενισχύσει τη δράση του Συλλόγου. Οπως συμπληρώνει, η συμμετοχή των γιατρών είναι πλέον πιο ουσιώδης, δεδομένου ότι ο Σύλλογος έχει περισσότερες αρμοδιότητες και δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν μετά από έγκριση και αποδοχή των μελών του. Οσο για τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Τσάμης δηλώνει ότι «Μετά από 15 χρόνια συνεχούς  παρουσίας στο ΔΣ του ΙΣΘ, αποφάσισα να είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Πειθαρχικού συμβουλίου αλλά και για εκπρόσωπος στη ΓΣ του ΠΙΣ. Ολοκληρώνω μια ενδιαφέρουσα περίοδο. Γεμάτη συναδελφικότητα και ζωηρές ψηφίδες. Συνεχίζω. Για το κύρος και την αξιοπρέπεια των τίμιων  ιατρών της Θεσσαλονίκης που καθημερινά υπηρετούν την επιστήμη τους ,μοχθούν, αγωνίζονται και αγωνιούν για τους συμπολίτες μας και για τις οικογένειες τους. Η προσπάθεια είναι κοινή» καταλήγει.
Στα μαχαίρια για τις εκλογές
Η απόφαση του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης για προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο έφερε τους γιατρούς στα…. Μαχαίρια  καθώς υπήρχε σχετική εντολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές νωρίτερα από τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα από τις 12 Οκτωβρίου που επίσημα έχουν ορισθεί.
Παρότι ο νόμος επιτρέπει ο κάθε ιατρικός σύλλογος να διαφοροποιηθεί και να ορίσει τις δικές του ημερομηνίες ο ΠΙΣ επιμένει πως θα πρέπει όλοι μαζί να κατέβουν στις κάλπες την ίδια περίοδο, απειλώντας μάλιστα με πειθαρχικά μέτρα.
Η προειδοποίηση αυτή άναψε φωτιές στους κόλπους του κλάδου καθώς δύο ιατρικοί Σύλλογοι αυτοί της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας έχουν ήδη διαφοροποιηθεί και έχουν προκηρύξει εκλογές εντός του Μαΐου.
Πού θα γίνουν οι εκλογές 
Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του ΙΣΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους 4, στις 11 και 12 Μαΐου, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Από την ψηφοφορία θα αναδειχτούν δεκαπέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου, έξι τακτικά μέλη, αντιπρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου καθώς και έξι αναπληρωματικά μέλη. Ακόμη, θα εκλεγούν τρία τακτικά μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής και τρία αναπληρωματικά, αλλά και είκοσι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του ΙΣΘ τα οποία θα τακτοποιηθούν ταμειακά για το πρώτο εξάμηνο του 2014 μέχρι τις  25 Απριλίου.
Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι αλλοδαποί γιατροί που είναι γραμμένοι στον ΙΣΘ, εκτός αν απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια ή είναι ομογενείς. Οι αλλοδαποί με ελληνική ιθαγένεια πρέπει να καταθέσουν στη γραμματεία του Συλλόγου αντίγραφο της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία απέκτησαν την ιθαγένεια.
Οι υποψήφιοι
Επτά παρατάξεις και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον ΙΣΘ, εκπροσώπων στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), πειθαρχικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΘ, οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
-Από την Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση (ΔΗΠΑΚ)για το Διοικητικό Συμβούλιο βάζουν υποψηφιότητα οι: Ελισάβετ Αβραμίδου, Ευαγγελινή Αθανασοπούλου, Μαρία Βάγια, Παναγιώτης Γεωργάκας, Ιωάννης Διαμαντόπουλος, Τριανταφυλλιά Καλαντζάκου, Γεώργιος Λαδόπουλος, Λουκία Λυγδή, Γεώργιος Μητσιάκος, Γεώργιος Μπάλλας, Βασίλειος Ουραήλογλου, Ιωάννης Παντουλάρης, Παύλος Σακελλαρίου, Ησαΐα Σεβασλίδου, Ευάγγελος Φίλιας.
Υποψήφιοι για εκπρόσωποι στη γενική συνέλευση του ΠΙΣ είναι οι: Ελισάβετ Αβραμίδου, Ευαγγελινή Αθανασοπούλου, Παναγιώτης Γεωργάκας, Μιχαήλ Δημητρίου, Ιωάννης Διαμαντόπουλος, Άγγελος Καϊκής, Τριανταφυλλιά Καλαντζάκου, Ηλίας Κονδύλης, Απόστολος Κωνσταντής, Γεώργιος Λαδόπουλος, Γεώργιος Μητσιάκος, Γεώργιος Μπάλλας, Βασίλειος Ουραήλογλου, Βασίλειος Παναγιωτίδης, Ιωάννης Παντουλάρης, Αικατερίνη Παρασκευαΐδου, Παύλος Σακελλαρίου, Άγγελος Σγουρομάλλης, Ησαΐα Σεβασλίδου, Ευάγγελος Φίλιας. Υποψήφιος για τακτικό μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι ο Άγγελος Σγουρομάλλης.
-Από την ΕΝΟΣΥ-ΝΙΚΙ (Ενότητα Συνεργασία- Νέα Ιατρική Κίνηση), την παράταξη με την πλειοψηφία στην απερχόμενη διοίκηση του ΙΣΘ,οι υποψήφιοι είναι:
Για το Διοικητικό Συμβούλιο: Χαράλαμπος Γεωργιάδης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Χρήστος Θεμελής, Κωνσταντίνος Ιμπριάλος, Σουζάνα Καϊλάρη, Απόστολος Καμπαρούδης, Αθανάσιος Καρπώνης, Γεώργιος Κετάνης, Αναστασία Κιζιρίδου, Ελευθέριος Κλώνος, Κωνσταντίνος Μουλατσιώτης, Νικόλαος Μπάτζιος, Νικόλαος Νίτσας, Δημήτριος Οικονόμου, Αντώνιος Πίτσης, Σταύρος Ρίζος, Ευγένιος Φιλίππωφ, Μαρία Χατζηδημητρίου, Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, Απόστολος Χατζησυμεών.
Υποψήφιοι για εκπρόσωποι στη γενική συνέλευση του ΠΙΣ: Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, Βιολέττα Βαΐτση, Ευστράτιος Βακιρλής, Εμμανουήλ Βιργιλίου, Αντώνιος Γιαννακόπουλος, Χριστίνα Γούλα, Βασίλειος Γούλιος, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πέτρος Θάνος, Νικόλαος Ισσόπουλος, Σουζάνα Καϊλάρη, Βασίλειος Καραγιάννης, Ιάκωβος Καφταντζής, Γεώργιος Κετάνης, Κωνσταντίνος Κογκολίδης, Κωνσταντίνος Κυριτσόπουλος, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Αθανάσιος Κωσταρίδης, Θωμάς Λάκκος, Νικόλαος Λιακόπουλος, Ιωάννης Μάγρας, Βαρβάρα Μιχαηλίδου, Χρήστος Μπάκας, Γεώργιος Μπομπότης, Νικόλαος Νίτσας, Δρόσος Τσαβλής, Σπύρος Τσαδήλας, Δημήτριος Τσάμης, Ηλίας Χαραλαμπόπουλος.
Υποψήφιοι για τακτικά μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι οι Δήμητρα Διαμαντοπούλου, Μαρία Νασιουτζίκη.
Υποψηφιότητα για αναπληρωματικά μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής έχουν καταθέσει οι: Αρχιμήδης Κοσκοσάς, Αιμίλιος Λάλλας.
Υποψήφιος πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου: Δημήτριος Τσάμης. Υποψήφιος αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου: Χαράλαμπος Αηδονόπουλος Υποψήφιοι για τακτικά μέλη του Πειθαρχικού: Βασίλειος Βύζας, Κυριάκος Κανελλάς, Αστέριος Κατσαμούρης, Ανδρέας Μπάκας, Αντώνιος Παπαγιάννης, Ιωάννης Τσούνος. Υποψήφιοι για αναπληρωματικά μέλη του Πειθαρχικού: Νικόλαος Βασιλειάδης, Ευστάθιος Καλύβας, Γεώργιος Καμπάκης, Ιωάννης Κουτελιδάκης, Δανιήλ Παραμυθιώτης, Δημήτριος Τσακμάκας.
-Από την Ενωτική Κίνηση Ιατρών , οι υποψήφιοι είναι: Για το Διοικητικό Συμβούλιο, Σουζάνα Ανίσογλου, Σέντκι-Σωτήριος Ασσόκι, Κωνσταντίνος Δαλαμπούρας, Μαρία Καρατάσου-Κουρή, Ζαχαρούλα Κατσαρέ, Νικόλαος Ξυλούρης, Δημήτριος Παγωνίδης, Θεόφιλος Πεχλιβανίδης, Ευαγγελία Ραχμάνη, Ανδρέας Σόρτσης, Γεώργιος Τσακίρης. Για την εκπροσώπηση στη γενική συνέλευση του ΠΙΣ: Σουζάνα Ανίσογλου, Σέντκι-Σωτήριος Ασσόκι, Κωνσταντίνος Δαλαμπούρας, Φίλιππος Ζιώγας, Μαρία Καρατάσου-Κουρή, Ζαχαρούλα Κατσαρέ, Νικόλαος Κωστίκας, Νικόλαος Ξυλούρης, Δημήτριος Παγωνίδης, Χρήστος Παπαστεργίου, Μαρία Πασακιώτου-Μπιντούδη, Θεόφιλος Πεχλιβανίδης, Ευαγγελία Ραχμάνη, Γεώργιος Τσακίρης.
Για πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου: Ζαχαρίας Σιδηρόπουλος. Για τακτικό μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου: Νικόλαος Κωστίκας. Για τακτικά μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής Φίλιππος Ζιώγας, Χρήστος Παπαστεργίου, Θεόφιλος Πεχλιβανίδης.
-Ιατρική Συμμαχία : Για το Διοικητικό Συμβούλιο, οι Αλεξάνδρος Γεράκης, Αριστείδης Ζαμπουρίδης, Ελένη Ιασωνίδου, Ελισσάβετ Καλούδη, Νικόλαος Καρανταγλής, Αικατερίνη Κυριακίδου, Μάριος Φράγκος. Για εκπροσώπους στη ΓΣ του ΠΙΣ, Αλεξάνδρος Γεράκης, Αριστείδης Ζαμπουρίδης, Ελένη Ιασωνίδου, Ελισσάβετ Καλούδη, Νικόλαος Καρανταγλής, Αικατερίνη Κυριακίδου, Μάριος Φράγκος.
-Ιατρική Σύμπνοια  : Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο: Χρήστος Αθανασιάδης, Δημήτριος Άσλαμ, Χρυσάνθη Δεληβοριά, Δροσερή Δελιοτζάκη, Ρούλα Ευθυμιάδου, Δημήτριος Καϊμάκης, Πασχάλης Κίρτσιος, Άγγελος Κλείτσας, Πέτρος Μπαγγέας, Ιωάννης Μπάκας, Σωτήριος Ξανθόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαπολυχρονιάδης, Σάββας Παρασκευόπουλος, Βασίλειος Πέτροβιτς, Σπυρίδων Σαλονικίδης, Θωμάς Σταυράκης, Ζαν Τζέχα.
Για εκπρόσωποι στη ΓΣ του ΠΙΣ, Χρήστος Αθανασιάδης, Δημήτριος Άσλαμ, Χρυσάνθη Δεληβοριά, Δροσερή Δελιοτζάκη, Ρούλα Ευθυμιάδου, Δημήτριος Καϊμάκης, Πασχάλης Κίρτσιος, Άγγελος Κλείτσας, Πέτρος Μπαγγέας, Ιωάννη Μπάκας, Σωτήριος Ξανθόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαπολυχρονιάδης, Σάββας Παρασκευόπουλος, Βασίλειος Πέτροβιτς, Σπυρίδων Σαλονικίδης, Θωμάς Σταυράκης, Ζαν Τζέχα.
-Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία Ιατρών . Για το Διοικητικό Συμβούλιο, υποψήφιοι είναι οι: Βασίλειος Αυλίδης, Χρήστος Δημητριάδης, Κίμων Θερμός, Ευστάθιος Καρυπίδης, Ανδρέας Μουρατίδης, Ιωάννης Μπαλτάς, Γεράσιμος Μπαμίχας, Βασίλειος Μπουλούκος, Δημήτριος Παπαοικονόμου, Αθανάσιος Σιούλης, Γεώργιος Σκέντος, Χρήστος Σμίας, Σταματία Τελιούση, Μάρθα Χαραλαμπίδου, Ευάγγελος Χρήστου. Για εκπρόσωποι στη ΓΣ του ΠΙΣ: Βασίλειος Αυλίδης, Χρήστος Δημητριάδης, Κίμων Θερμός, Ευστάθιος Καρυπίδης, Ανδρέας Μουρατίδης, Ιωάννης Μπαλτάς, Γεράσιμος Μπαμίχας, Βασίλειος Μπουλούκος, Δημήτριος Παπαοικονόμου, Αθανάσιος Σιούλης, Γεώργιος Σκέντος, Χρήστος Σμίας, Σταματία Τελιούση, Μάρθα Χαραλαμπίδου. Για τακτικό μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, Παύλος Βαφειάδης.
-Ασκληπιάδες: Για το Διοικητικό Συμβούλιο, υποψήφιος ο Γεώργιος Σπυρομήτρος.
-Ανεξάρτητη υποψήφια για Διοικητικό Συμβούλιο και εκπρόσωπος στη ΓΣ του ΠΙΣ η Ευδοξία Γούναρη.
-Ανεξάρτητος υποψήφιος για Διοικητικό Συμβούλιο ο Γεώργιος Τσώνης.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.