, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανακαλύψτε ποιο είναι το κόμμα που σας ταιριάζει στις Ευρωεκλογές

evroeklogeΣτον «αέρα» βρίσκεται από την Πέμπτη ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου, EUVox, ο οποίος σχεδιάστηκε για τις επικείμενες εκλογές και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες της ΕΕ να φτιάξουν το πολιτικό τους προφίλ και να βρουν ποιο κόμμα τους ταιριάζει.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, τόνιζει ότι «Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ακαδημαϊκό εργαλείο, το οποίο βοηθάει τον Ευρωπαίο πολίτη να αυτοπροσδιοριστεί ιδεολογικά, αξιακά και πολιτικά».
Μέχρι σήμερα η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα έχει δώσει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους περισσότερων από 40 χωρών να προσεγγίσουν μια πιο συνειδητή απόφαση σχετικά με ποιον να ψηφίσουν στις τοπικές ή τις εθνικές εκλογές.
«Στόχος της εφαρμογής είναι η παρακίνηση των πολιτών για καλύτερη ενημέρωση και ακολούθως για συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές» επισήμανε η κυρία Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της ελληνικής ακαδημαϊκής ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχαν συνολικά 166 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 43,7% δηλαδή των ευρωπαίων πολιτών. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανήλθε σε περίπου 52,5%.
Πως λειτουργεί το EUVox – Πολιτικό προφίλ μέσω 30 ερωτήσεων
Το EUVox, μέσω 30 ερωτήσεων, στην πλειονότητά τους κοινές για όλα τα κράτη -μέλη, τις οποίες καλείται ο πολίτης να τις απαντήσει μέσα σε λίγα λεπτά με μια κλίμα από το «συμφωνώ απόλυτα» έως το «Διαφωνώ απολύτως».
Οι θέσεις του χρήστη παρατίθενται σε σύγκριση με εκείνες των πολιτικών κομμάτων της χώρας από την οποία προέρχεται και προαιρετικά από όλη την Ευρώπη και μέσω αυτού βρίσκει τη θέση του στον πολιτικό χάρτη.
Πρόκειται για 30 ερωτήσεις -στην πλειονότητά τους κοινές για όλα τα κράτη-μέλη- που απαντώνται μέσα στα λίγα μόλις λεπτά σε μια κλίμακα από το «Συμφωνώ απόλυτα» ως το «Διαφωνώ απόλυτα». Οι θέσεις που παίρνει ο χρήστης παρατίθενται σε σύγκριση με εκείνες των πολιτικών κομμάτων της χώρας από την οποία προέρχεται, αλλά και προαιρετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η σύγκριση βρίσκει τη θέση του στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.
Η εφαρμογή «EUvox2014» έχει σχεδιαστεί από ειδικούς στην ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων που προάγουν την πληροφόρηση και την πολιτική συμμετοχή, με τη συνεργασία περισσότερων από 100 ειδικών στην κομματική πολιτική και τις εκλογικές σπουδές από καθένα εκ των 28 κρατών-μελών. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπει απόλυτη αμεροληψία. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από διακεκριμένους πολιτικούς επιστήμονες, ενώ σε κανένα στάδιο δεν ήταν σε θέση τα πολιτικά κόμματα να επηρεάσουν τη σύνθεση είτε του εργαλείου είτε της πληροφόρησης που αυτό παρέχει. Παρέχει μάλιστα αποσπάσματα από πραγματικά κομματικά έγγραφα, όπως οι προεκλογικές διακηρύξεις, προκειμένου να τεκμηριώνεται κάθε καταγεγραμμένη κομματική θέση.
Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το vima, παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους, εξηγώντας τις πολιτικές θέσεις τόσο του χρήστη όσο και εκείνες των πολιτικών κομμάτων. Η «Κατάταξη των Κομμάτων» δίνει απλές ποσοστιαίες επιδόσεις που περιγράφουν πόσο κοντά κατατάσσεται ο χρήστης σε σχέση με τα κόμματα της χώρας του ή κάποιας άλλης. Το ποσοστό υπολογίζεται από τη συνάθροιση των απαντήσεών και αποτυπώνεται ως «Υψηλή Ταύτιση», «Αδύναμη Ταύτιση» ή «Αρνητική Ταύτιση», τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεύτερο στοιχείο της παρουσίασης είναι ο λεγόμενος «Πολιτικός Χάρτης» που τοποθετεί τον χρήστη σε έναν δισδιάστατο χάρτη, βάσει της συμφωνίας δύο εκ των τριών αξόνων από τους οποίους μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους εξής: «Αριστερός» ή «Δεξιός» ως προς την οικονομία, «Φιλελεύθερος» ή «Συντηρητικός» ως προς την κοινωνία, «Υπέρ» ή «Κατά» της ΕΕ ως προς την Ευρώπη.
Επιπλέον, η λειτουργία της «Προηγμένης Ανάλυσης» δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να υπολογίσει πάλι τη θέση του αφού προηγουμένως έχει φιλτράρει τα θέματα που θεωρεί περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά για τη λήψη της απόφασής τους.
Στο στοιχείο «Απαντήσεις των Κομμάτων» μπορεί κάθε ψηφοφόρος να βρει τις ακριβείς θέσεις κάθε κόμματος για καθεμιά από τις τοποθετήσεις του ερωτηματολογίου. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα που δίνει το EUvox είναι απλώς ένας οδηγός στην πολιτική σκηνή, χωρίς φυσικά καμία απολύτως υποχρέωση να βασιστεί κανείς σε αυτόν για να δράσει.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.