, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεραπεύσιμα τα περισσότερα μελανώματα εάν εντοπιστούν εγκαίρως

melanoma
Το 90% των μελανωμάτων μπορούν να θεραπευτούν, αν διαγνωστούν έγκαιρα, επισημαίνουν οι επιστήμονες με αφορμή την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος» (5-9 Μαΐου). Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος», δίνει την δυνατότητα σε όλους τους έλληνες να εξεταστούν δωρεάν κλείνοντας ραντεβού με τους δερματολόγους που συμμετέχουν στη δράση.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 5-9 Μαΐου οι δερματολόγοι-μέλη της ΕΔΑΕ σε όλη την Ελλάδα θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.
Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.
Οι Έλληνες νοιάζονται για το δέρμα τους
Από χρόνο σε χρόνο η απήχηση της «Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος»  αυξάνεται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι Έλληνες να υποβάλλονται σε δωρεάν εξέταση. Το 2013 εξετάστηκαν συνολικά 7.698 άτομα (ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός εξεταζομένων), από τους 224 ιδιώτες και 24 νοσοκομειακούς δερματολόγους. Το 64,6% των εξεταζομένων ήταν γυναίκες, ενώ 328 άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα. Ύποπτες βλάβες για κακοήθεια εντοπίστηκαν σε 651 άτομα, ενώ 74 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από μελάνωμα.
Πιο αναλυτικά, το 25,5% των εξετασθέντων κατατάχθηκαν μετά την κλινική εξέταση σε ευαίσθητο στον ήλιο φωτότυπο (φωτότυπος Ι ή ΙΙ), ενώ σε υψηλό επίσης ποσοστό καταγράφηκε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (36,8%). Θετικό για τη χώρα μας εύρημα αποτέλεσε η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του αριθμού των ανθρώπων που κάνουν χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (3%), με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά.
Δυσπλαστικοί σπίλοι διαγνώστηκαν στο 27,3%, αριθμός μελανοκυτταρικών σπίλων άνω των 50 στο 11,8%, ακτινικές υπερκερατώσεις στο 5,4% και ηλιακές φακές στο 31,4% των ατόμων που εξετάστηκαν.
Τα τελικά αποτελέσματα έχουν επιγραμματικά ως εξής (αριθμός εξετασθέντων):
–              131 με βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα
–              113 με βλάβες ύποπτες κλινικά για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
–              25 με βλάβες ύποπτες κλινικά για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
–              382 με βλάβες ύποπτες κλινικά χωρίς σαφή κλινικό διαγνωστικό χαρακτηρισμό
Η αναγωγή της άθροισης των περιπτώσεων αυτών (651) στο δείγμα των 7.698 ατόμων καταδεικνύει ότι στο 8,5% του συνόλου των εξετασθέντων ατόμων ετέθη η κλινική υποψία δερματικής κακοήθειας.
Η Ελλάδα αν και χαρακτηρίζεται γενικά από χαμηλότερη συχνότητα μελανώματος (4-5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ετησίως) συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς τα κρουσματα αφορούν σε νεότερα ηλικιακά άτομα.
Αναδρομική μελέτη που έγινε στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» σε δείγμα 1.147 ατόμων διαπίστωσε διπλασιασμό των ασθενών το χρονικό διάστημα 1996-2011, αλλά μείωση του πάχους του μελανώματος, γεγονός που σημαίνει καλύτερη πρόγνωση. Πιο παχιά μελανώματα, με κακή πρόγνωση, εντοπίστηκαν σε άτομα άνω των 60 ετών. Γενικά πάντως, τα πιο λεπτά μελανώματα εντοπίζονται το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με την περίοδο Οκτωβρίου – Απριλίου, που οι δερματικές κακοήθειες που ανιχνεύονται είναι σοβαρότερης μορφής.
Οι επιστήμονες εξηγούν πάντως ότι, λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη φτάνει μέχρι και 8%.
Έγκαιρη διάγνωση για καλύτερη ζωή
Με σύνθημα «5’ αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας! Μπορείς να το δεις. Μην το αγνοείς!», η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία έχει δημιουργήσει (με την υποστήριξη της La Roche-Posay και της LEO Ελλάς),  την πρωτοποριακή ιστοσελίδα αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.
Όσοι λοιπόν δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν έναν από τους δερματολόγους, από 5 έως 9 Μαΐου, και να εξεταστούν δωρεάν, μπορούν να επισκεφθούν την ιιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να εφαρμόσουν τις οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), με τη μέθοδο ABCDE. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι ένας καθρέφτης χειρός.
Να σημειωθεί ότι, το www.myskincheck.gr αποτελεί τον απόλυτο δερματολογικό σύμβουλο, αφού προσφέρει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μια ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα, ενότητα όπου μπορεί το κοινό να στείλει ερωτήσεις/ απορίες και δυνατότητα αναζήτησης δερματολόγου (όχι μόνο για την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, αλλά για όλο το χρόνο).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.