, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κομισιόν: Τρέξτε τις αποκρατικοποιήσεις

Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν και η πλειοψηφία των κρατικών επιχειρήσεων έχει πλέον μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την Ελλάδα, ωστόσο καταγράφει τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί – ιδίως στην πώληση ακινήτων- χαμηλώνοντας τον πήχη για το ύψος των συνολικό εσόδων στα 22,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, από τα 24,2 δισ. ευρώ που εκτιμούσε στην αξιολόγηση του Ιουλίου του 2013.
Τα συνολικά έσοδα δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 1,5 δισ. ευρώ και το 2015 τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 αναμένεται να φθάσουν τα 3,4 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων (133 εκατ. ευρώ) και του ΟΠΑΠ (622 εκατ. ευρώ), σειρά έχει ο ΔΕΣΦΑ, που αναμένεται να φέρει έσοδα ύψους 187 εκατ. ευρώ.
Σε εξέλιξη είναι η αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕRosco και περιφερειακών αεροδρομίων όπου η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο, ενώ επιλέχθηκε επενδυτής για το Ελληνικό, μετά τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά (915 εκατ. ευρώ).
Ο διαγωνισμός για την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ ξεκίνησε το Φεβρουάριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας η προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών θα γίνει στο 2ο τρίμηνο του 2014, ενώ δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στο 3ο τρίμηνο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 28 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Την ίδια στιγμή άγνωστη είναι η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ.
Χωρίς χρονοδιάγραμμα είναι ο διαγωνισμός για την ΕΥΔΑΠ, καθώς η πορεία του θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη νομιμότητα ή όχι της μεταβίβασης μετοχών της εισηγμένης στο ΤΑΙΠΕΔ.
Επίσης χωρίς χρονοδιάγραμμα είναι οι διαγωνισμοί για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα ΕΛΤΑ και της αποθήκης αερίου στη Νότια Καβάλα.
Παράλληλα, η συναλλαγή για το sale και lease-back των 28 κρατικών κτιρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 μετά από μια καθυστέρηση στην έγκριση της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει τώρα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των κατάλληλων συνθηκών για την εξασφάλιση σωστής ρύθμισης και εποπτείας των διαδικασιών, αναφέρει η Κομισιόν.
Απαιτείται η δημιουργία μιας ισχυρής ρυθμιστικής αρχής για τα λιμάνια και την  εποπτεία της αγοράς μετά την ιδιωτικοποίηση, ιδίως των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ενώ επισημαίνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολικής Αεροπορίας ώστε να αποτελέσει την ανεξάρτητη αρχή αεροδρομίων.
Περισσότερα πρόοδος ωστόσο απαιτείται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων των ακινήτων, επισημαίνει η Κομισιόν.
Οι αρχές βρίσκονται στη διαδικασία μεταφοράς στο ταμείο ιδιωτικοποίησης των υπολοίπων 250 ακινήτων (από τα 1.000) της τέταρτης τριμηνιαίας παρτίδας.
Θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της προπαρασκευαστικής διαδικασίας του real estate, μέσω της αναθεώρησης της αποστολής, των στόχων και της στελέχωση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Δεδομένης της μέχρι τώρα προόδου και ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων, η πώληση των περιουσιακών στοιχείων των ακινήτων έχει καθοριστική σημασία για τη συνολική επίτευξη των στόχων των εσόδων σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, τονίζει η Κομισιόν.

newmoney.gr 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.