, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απ. Τζιτζικώστας: «Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης δεν έχουν κομματικές ταμπέλες»

 
tzitzi1
«Την ισχυρή δυναμική του αγροτικού μας τομέα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε σήμερα και κυρίως τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος μας στην Κεντρική Μακεδονία είναι να χτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια που διαθέτουμε στον Πρωτογενή Τομέα. Και εμείς στην “Αλληλεγγύη” επιμένουμε στο σχέδιο μας γιατί διαθέτουμε όλα όσα απαιτεί η μάχη για να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά, πιο ποιοτικά κερδίζοντας τόσο την εγχώρια, αλλά κυρίως τη διεθνή αγορά. Αυτή η μάχη απαιτεί να είμαστε ενωμένοι για να τα καταφέρουμε. Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης δεν έχουν κομματικές ταμπέλες». Με αυτές τις επισημάνσεις ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε στο Κιλκίς εκτενείς αναφορές στους βασικούς άξονες του προγράμματος της «Αλληλεγγύης» για την ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας, συμπληρώνοντας κατηγορηματικά: «Επιμένω στο θέμα, γιατί διαθέτουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα στον αγροδιατροφικό τομέα. Εμείς γνωρίζουμε πως θα τα αξιοποιήσουμε. Μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι οι πολίτες το αναγνωρίζουν και αισθάνονται σιγουριά με την “Αλληλεγγύη” για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της επόμενης πενταετίας».
tzitzi2
Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε χτες στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς σε εκδήλωση φίλων και στελεχών της «Αλληλεγγύης», ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Περικλής Κολότσιος και παρέστησαν οι υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού.
Ο Περιφερειάρχης επίσης, έκανε ειδική μνεία στα σημαντικά έργα υποδομών που υλοποιούνται στο νομό Κιλκίς. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας «στην Είσοδο Κιλκίς, όπως είχαμε δεσμευτεί, ξεκίνησαν και προχωρούν οι εργασίες, στο οδικό τμήμα Άσσηρος – Νέα Σάντα, διεκδικήσαμε έντονα και πετύχαμε, με τη συνεργασία και του βουλευτή Κιλκίς κ. Γεωργαντά, την απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για την επίσπευση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι εργασίες, ενώ η Σιδηροδρομική Γραμμή Πολύκαστρο – Ειδομένη συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα αναβάθμισης τους εθνικού μας σιδηροδρομικού δικτύου».
tzitzi4
 
Ο Περιφερειάρχης κι επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» υποστήριξε καταχειροκροτούμενος στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου πως «θέλουμε την εντολή των πολιτών για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας». Καταλήγοντας ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «όλη την προηγούμενη περίοδο συνεργαστήκαμε εξαιρετικά, με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Περιφερειακούς μας Συμβούλους, και θα συνεχίσουμε, με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη μας, τον Περικλή Κολότσιο, με όλους όσοι συμμετέχουν στο Συνδυασμό μας, να δουλεύουμε μαζί, με όρεξη και επιμονή, για να φέρουμε λύσεις και αποτελέσματα στον τόπο μας».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Περικλής Κολότσιος ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε πως «αυτός ο αγώνας γίνεται με την πλήρη υποστήριξη των πολιτών του Κιλκίς. Αυτοί αναγνωρίζουν στον επικεφαλής μας, τον σημερινό αλλά και αυριανό Περιφερειάρχη μας, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, το έργο, την αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως τη διάθεση και την υπεύθυνη στάση του απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας, το μέλλον του Κιλκίς».
tzitzi3
 
Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης κι επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» συναντήθηκε με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς τα όποια συζήτησαν με τον κ. Τζιτζικώστα για τα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση του κλάδου τους και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, ζητήματα με τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις καλλιέργειας ζώων, ενώ έθεσαν ως βασικότερο, το υψηλό κόστος ενέργειας. Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε πως «για την “Αλληλεγγύη” η ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα, η οποία θα επιτευχθεί με συγκεκριμένες ενέργειες και σωστό σχεδιασμό». «Πρέπει», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «η κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα την προεκλογική της δέσμευση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, είτε αυτό σχετίζεται με το πετρέλαιο είτε με το ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν δεν αλλάξει ρότα η Πολιτεία σε αυτό το θέμα, τότε το έργο του αγροτικού κόσμου θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Εμείς θα ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση, ώστε η φωνή σας, η φωνή του αγροτικού κόσμου, η φωνή μας να εισακουστεί».
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Κιλκίς, ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής, όπου οι Κυνηγοί του Κιλκίς του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και του ευχήθηκαν να συνεχίσει να είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το πρόγραμμα της «Αλληλεγγύης» για την Ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας και του Πρωτογενούς τομέα
Παρακάτω ακολουθούν οι 15 κύριες προτεραιότητες που θέτει η «Αλληλεγγύη» για την υποστήριξη της αναδιάρθρωσης, της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας και της εξωστρέφειας στην Αγροτική Οικονομία και τον Πρωτογενή Τομέα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 Δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών προϊόντων με τη μορφή Α.Ε. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους μεμονωμένοι παραγωγοί, ομάδες και συνεταιρισμοί, ενώ οι έμποροι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
 Εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η παραγωγή προϊόντων ποιότητας , ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι εισροές (λιπάσματα – φυτοφάρμακα) στα αγροτικά οικοσύστηματα και τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και αξιοποιούνται ορθολογικότερα οι διαθέσιμοι εδαφοϋδατικοί πόροι.
 Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας μέσα από την εντατικοποίηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων (πχ clusters τροφίμων) με επιθυμητά αποτελέσματα την σύνδεση καλλιέργειας ή εκτροφής με τη μεταποίηση και τον τελικό χρήστη.
 Προτυποποίηση και σήμανση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ανάπτυξη και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας στα γεωργικά & κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 Λειτουργία τις Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την προβολή, προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονική Γη.
 Ανάδειξη και Προβολή με την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος σε στοχευμένες αγορές του «Καλαθιού Προϊόντων» της Κεντρικής Μακεδονίας
 Θεσμοθέτηση της Μακεδονικής Κουζίνας με αυθεντικές μακεδονικές συνταγές οι οποίες θα εκτελούνται με πρώτες ύλες που παράγονται στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 Αξιοποίηση της Γεωθερμίας για την παραγωγή πρώιμων αγροτικών προϊόντων αλλά και για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και συνεπώς μείωση του κόστους παραγωγής.
 Εκμετάλλευση των υπαρχουσών υποδομών για λειτουργία εμπορευματικού αεροπορικού σταθμού για πτήσεις cargo για απευθείας εξαγωγές φρούτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων.
 Προώθηση προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.
 Εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για σύνταξη κανονιστικών διατάξεων με στόχο τη ρύθμιση της αλιείας στους κόλπους της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 Συνεργασία με τα υπάρχοντα ινστιτούτα αγροτικής έρευνας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς προώθηση της εφαρμοσμένης και προσανατολισμένης έρευνας με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της στην γεωργική παραγωγή
 Εφαρμογή του Επιχειρησιακού προγράμματος χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών. Λειτουργία των περιοχών ΠΟΑΥ.
 Ενίσχυση κλάδων της κτηνοτροφίας στην παραγωγή γάλακτος και των προϊόντων αυτού καθώς και στην παραγωγή βοείου κρέατος
 Ενίσχυση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης των νέων αγροτών σε θέματα νέων προσοδοφόρων καλλιεργειών

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.