, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι Σουηδοί πεθαίνουν χρεωμένοι

souidia
Οι Σουηδοί που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο είναι στην πλειονότητά τους «καταδικασμένοι» να μην εξοφλήσουν το χρέος τους πριν πεθάνουν, δείχνει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας.
 
Με τη βοήθεια των τραπεζών της χώρας η Τράπεζα της Σουηδίας συνέκρινε τα εισοδήματα και την καταβολή των δόσεων των δανείων σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή του 52% του συνόλου των ενηλίκων πολιτών της χώρας μεταξύ του 2010 και του 2013.
 
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν ότι το 25% από αυτούς έχει ένα χρέος που αυξάνεται από χρονιά σε χρονιά και το 15% ένα χρέος που παραμένει σταθερό.
 
Το υπόλοιπο 60% εξοφλεί το χρέος του με συνολικά πολύ αργό ρυθμό. «Αν συνεχίσουν να μειώνουν το χρέος τους με τον ίδιο ρυθμό, κατά μέσον όρο θα απαλλαγούν από αυτό σε περίπου 100 χρόνια», υπολόγισαν δύο οικονομολόγοι του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Σουηδίας, ο Τζέικομπ Βίνστραντ και ο Ντιλάν Ελτσέρ.
 
Κατά μέσον όρο, ένας Σουηδός που έχει ένα στεγαστικό δάνειο να εξοφλήσει είναι αντιμέτωπος με ένα χρέος που είναι 3,7 φορές υψηλότερο από τα ετήσια εισοδήματά του. Επίσης, όσο χαμηλότερα είναι τα εισοδήματά του, τόσο πιο πολύ αυξάνεται αυτή η αναλογία, με το χρέος να είναι τέσσερις φορές υψηλότερο για το 10% των πιο φτωχών νοικοκυριών.
 
Πέραν των στεγαστικών δανείων, τα οποία αποτελούν το 95% των χρεών τους, οι Σουηδοί δανείζονται λίγο.
 
Σε μια χώρα όπου η ανεργία παραμένει σχετικά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων διαμένει σε ιδιόκτητα σπίτια, τα νοικοκυριά θέλουν να επωφεληθούν των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, συνεχίζοντας να τροφοδοτούν την αύξηση των τιμών.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί τακτικά την Σουηδία τα τελευταία χρόνια για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποδυναμώθηκε από μια φούσκα στον τομέα των ακινήτων.
 
Τον Ιανουάριο ο τιμηθείς με Νόμπελ Οικονομίας το 2008 Πολ Κρούγκμαν είπε ότι η Σουηδία έχει «μάλλον» μια φούσκα. Ωστόσο άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν το αντίθετο και υπογραμμίζουν ότι τα σουηδικά νοικοκυριά έχουν αποταμιεύσεις και μια υψηλή κληρονομιά εκτός των ακινήτων και ότι η αύξηση των τιμών ερμηνεύεται από την ανεπάρκεια των κατασκευών.
 
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.