, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από το «εγέρθητω» στις συμμαχίες…

Sioumpoyras
Του Φώτη Σιούμπουρα
Ένα …παράλογο πολιτικό  σκηνικό διαμορφώνεται  στον τόπο μας  από την εποχή του Μνημονίου. Ποιος το περίμενε αλήθεια;  Τότε,  πριν δύο χρόνια,  τη βραδιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών του Ιουνίου του 2012, που ο  μπασίστας του ελληνονορβηγικού συγκροτήματος “Naer Mataron Γιώργος Γερμενής, γνωστός και ως «Καιάδας» ,αναφωνούσε το «εγέρθητω», θα επακολουθούσαν τόσα πρωτοφανή και περίεργα  στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος ο μπασίστας  να εκλεγεί βουλευτής της Χρυσής Αυγής, αλλά και να κατηγορηθεί αργότερα (μαζί άλλους Χρυσαυγίτες βουλευτές) για κακουργήματα. Να ιδρυθούν 14 νέα κόμματα και 43 να  παίρνουν μέρος στις ευρωεκλογές.  Παράγοντας του ποδοσφαίρου, που κατηγορείται για «στημένα παιχνίδια» να διεκδικεί, με αυξημένα μάλιστα ποσοστά επιτυχίας τον Δήμο Βόλου και να στηρίζεται εμμέσως πλην σαφώς και από κόμματα. Εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του δημοφιλέστερου αθλητικού σωματείου, του Ολυμπιακού, να επιθυμεί  διακαώς να αλώσει τον Πειραιά, στηριζόμενος επίσης από κορυφαίους πολιτικούς (κομματικούς) παράγοντες και τηλεοπτικός αστήρ της δημοσιογραφίας να ιδρύει κόμμα , που χωρίς πρόγραμμα και χωρίς να κατέλθει ακόμη σε εθνικές εκλογές φέρεται να καταγράφει  ποσοστό που θα ζήλευε ακόμη και το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.
Ποιος το περίμενε ο άλλοτε εχθρός και διώκτης της «επάρατης» δεξιάς  Θεοδ. Πάγκαλος να αποκηρύσσει το ίδιο του το κόμμα και τον πρώην αρχηγό του, να επιδεικνύει να δηλώνει  υπερηφάνως ότι  σκέφτεται να ψηφίσει Σαμαρά.
Ποιος το περίμενε δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου από δικές του επιπολαιότητες και ανερμάτιστες εμπνεύσεις και αποφάσεις να υιοθετούμε –ακόμη και κόμματα της αριστεράς, ιδιαίτερα αυτά- σενάρια  που έχουν προωθήσει οι «κηπουροί» του πρώην πρωθυπουργού περί ανατροπής του μετά «από ραδιουργίες κάποιων ξένων, που συνεργάστηκαν με κάποιους εγχώριους προδότες»!
Σήμερα υπεραμύνονται ακόμη και του δημοψηφίσματος, που είχε αναγγείλει ο κ. Παπανδρέου. Τότε όμως όχι μόνο το μισό ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούσε με την επιλογή αυτή του πρώην πρωθυπουργού αλλά και ο κ. Τσίπρας το είχε χαρακτηρίσει «τρικ για να αποφύγει ο Γ. Παπανδρέου την πτώση», το ΚΚΕ είχε μιλήσει για «εκβιασμό του λαού» και ο κ. Κουβέλης για «ψευδώνυμη επιλογή», που «βάζει τη χώρα σε περιπέτειες». Ποιος  το περίμενε…
Ποιος το περίμενε μετά από τέσσερα «μνημονιακά» χρόνια να διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα παράλογο σκηνικό, σύμφωνα με το οποίο δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ ( ή η Ελιά) που στις ευρωεκλογές κινδυνεύει να καταποντιστεί, να εμφανιστεί ως ο νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού περιφερειάρχες και δήμαρχοι, τους οποίους η Χ. Τρικούπη θεωρεί δικούς της, θα έχουν κερδίσει περιφέρειες και δήμους. Μόνο που στον χάρτη της Ελλάδας από την πρώτη Κυριακή θα κυριαρχήσουν τα κυβερνητικά χρώματα, αφού Νεοδημοκράτες (υποψήφιοι και ψηφοφόροι) συμπλέουν στις περισσότερες περιπτώσεις με τους Πασόκους (ή καλύτερα πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ) και «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» ακολουθώντας την «τακτική» των συνεργασιών που χάραξε (και ορθώς) η ΝΔ. Άλλωστε, το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, που «πυροδοτήθηκε» ιδιαίτερα από εκείνο το ανεκδιήγητο Χρυσαυγίτικο «εγέρθητω», δεν επιτρέπει πλέον πανίσχυρες υποψηφιότητες (ιδιαίτερα σε Δήμους και Περιφέρειες) που θα σαρώσουν, με αποτέλεσμα οι «συμμαχίες» να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να μην περιμέναμε να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, όσον αφορά τουλάχιστον τις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μήπως  όμως είναι καλύτερα έτσι;
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.