, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Η ΔΗΜΑΡ εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας"

 thanasis-theoxaropoulos
 

Τη βεβαιότητα πως η Δημοκρατική Αριστερά θα βγει ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές και θα έχει εκπροσώπηση στην επόμενη ευρωβουλή εκφράζει μέσω της «Κ» ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλά για τον Φώτη Κουβέλη, κάνει τον απολογισμό της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση και αναφέρεται στην καθημερινότητα ενός γραμματέα… ετών 35!
 

Κύριε Θεοχαρόπουλε, ποιος είναι ο στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς στις επικείμενες ευρωεκλογές;
 
Να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να επιτευχθεί η προοδευτική στροφή για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με αλλαγή των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συγκροτήσαμε την συμπαράταξη «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία» γιατί δεν θέλουμε ένα μικρό και περιχαρακωμένο κόμμα. Όση μεγαλύτερη δύναμη μας δώσουν οι πολίτες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα άσκησης φιλοευρωπαϊκής πολιτικής με δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και απασχόληση. Στόχος μας είναι να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή πολιτικής και να ισχυροποιηθεί στην Ελλάδα η πρόταση προοδευτικής εξόδου από την κρίση με σταθερή ευρωπαϊκή πορεία.
 
Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια πτωτική τάση. Πως το σχολιάζετε; Αν τελικά τα νούμερα… βγουν και δεν εκλέξετε ευρωβουλευτή ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στο εσωτερικό του κόμματος; Θεωρείτε πως πρέπει να τεθεί ζήτημα ηγεσίας;
 
Οι δημοσκοπήσεις, πέρα από την πρόθεση ψήφου, καταγράφουν και τη μεγάλη ρευστότητα καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων. Είναι αξιοσημείωτο, για παράδειγμα, ότι η ΔΗΜΑΡ είναι μεταξύ των πρώτων σε δημοφιλία κόμμα. Η πεποίθησή μας είναι ότι θα έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα και θα περάσει το μήνυμά μας στους πολίτες. Συνεπώς δεν τίθεται το ενδεχόμενο μη εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο. Να υπενθυμίσω εξάλλου ότι μόλις στο πρόσφατο συνέδριό μας ψηφίσθηκαν οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ και επανεκλέχθηκε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και τεράστιο ποσοστό αποδοχής.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσφατα έθεσε το δίλημμα «Ελιά ή πολιτική αστάθεια». Εσείς ποιο δίλημμα θέτετε και γιατί;
 
Η χώρα έχει ανάγκη τη γόνιμη και ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και όχι τις μικροκομματικές σκοπιμότητες που βρίσκονται πίσω από τέτοια διλήμματα. Κανείς δεν είναι μοναδικός εκφραστής της πολιτικής σταθερότητας. Όσοι κάνουν τέτοιες ταυτίσεις για το κόμμα τους ή τον εαυτό τους, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα, συμβάλλουν στην πόλωση που διχάζει την κοινωνία και βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες της. Η «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία» με την ισχυρή της παρουσία και την ενίσχυσή της στις ερχόμενες ευρωεκλογές εγγυάται την σταθερότητα για τη χώρα και την κοινωνία. Το δικό μας μήνυμα είναι «δώστε μας δύναμη – για να δώσουμε λύσεις».
 
Με ποιους όρους και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης; Αν αύριο είχαμε εθνικές εκλογές και δεδομένου του γεγονότος ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις πλέον δεν εκλέγονται θα συνεργαζόσαστε με τη ΝΔ ή το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα;
 
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπεύθυνη δύναμη και δεν επενδύει στην πολιτική των αδιεξόδων. Σήμερα, οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα διχαστικά διλήμματα και τάσσονται με συντριπτικά ποσοστά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν όμως προγραμματικές συμφωνίες, παρακολούθηση εφαρμογής τους και φερεγγυότητα. Εμείς καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν τη ΔΗΜΑΡ γιατί είναι πόλος σταθερότητας και υπευθυνότητας, που μπορεί να συμβάλει σε κυβερνητικές λύσεις, με προγραμματικές συγκλίσεις. Σήμερα έχουμε από την μία πλευρά, την κυβερνητική πολιτική, το περιεχόμενό της και αυτά που καταγράφει αρνητικά για την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση που στην πραγματικότητα αγνοεί την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αναφέρεται σε ενέργειες, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία θα επιδιώξει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) ή σε ένα εκλογικό αριθμητικό στήριγμα της εκάστοτε πλειοψηφίας. Μια τέτοια πολιτική παρουσία ενός ενδιάμεσου χώρου χωρίς διακριτό στίγμα θα ακύρωνε το ίδιο το εγχείρημα.
 
Κύριε Θεοχαρόπουλε, παρά την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική και την παραίτηση των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων σας ένας αριθμός στελεχών σας βρίσκονται σε κρατικές θέσεις κλειδιά, κυρίως σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών. Θεωρείτε πως τίθεται ζήτημα ηθικής;
Η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση και άμεσα παραιτήθηκαν όλα τα στελέχη που είχαν τοποθετηθεί με πρόταση της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση (υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς). Πρόκειται για μοναδική περίπτωση όπου υπάρχει τέτοια εθελοντική αποχώρηση. Πράξη ευθύνης που θα εκτιμηθεί από την ελληνική κοινωνία και η οποία δεν συνηθίζεται έως σήμερα. Όσον αφορά τις θέσεις στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό, πρόκειται για ελάχιστες θέσεις όπου τοποθετήθηκαν άτομα με πρόταση της ΔΗΜΑΡ και με αξιοκρατικά κριτήρια λόγω των προσόντων τους και της προσφοράς τους. Πρέπει να τονισθεί ότι είναι άλλο η κυβέρνηση και άλλο το κράτος. Με απόφασή της η ΔΗΜΑΡ το καλοκαίρι του 2013 ζήτησε να κριθούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οργανισμών από το έργο τους, όπως και κάθε δημόσιος λειτουργός.
Υπήρξατε προσωπική επιλογή του κ. Κουβέλη, ο οποίος και σας πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ. Να υποθέσουμε πως θα μιλήσετε μόνο θετικά για τον κ. Κουβέλη; Υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις που του χρεώνετε;
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δεν έχει ανάγκη από στελέχη που λειτουργούν απλώς ως φωνές του Προέδρου. Στην Δημοκρατική Αριστερά, ένα κόμμα δημοκρατικό και ανοιχτό, η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, εντός του πλαισίου που ορίζουν οι κεντρικές μας θέσεις, είναι γόνιμη. Το ζητούμενο βέβαια είναι η εφαρμογή των αποφάσεων που δημοκρατικά λάβαμε στο πρόσφατο Συνέδριό μας και τις οποίες οφείλω να υπηρετήσω και να προωθήσω ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.
Αλήθεια ποια είναι η καθημερινότητα ενός… γραμματέα και μάλιστα μόλις 35 ετών;
Η καθημερινότητα είναι συνδεδεμένη με εντατική δουλειά, συσκέψεις, συνεχείς επισκέψεις στις οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα, προσπάθεια δημιουργίας στην πράξη του προοδευτικού πόλου που έχει ανάγκη η χώρα. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, οφείλουμε όλοι, ο καθένας από τη δική του θέση, να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία. Η ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου είναι απαραίτητη όχι όμως μόνο η ηλικιακή αλλά και η ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών.
 
Ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε πως μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Πρόσκληση το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα λάβουν;
Προωθούμε την ιδέα της συγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Είναι η πλειοψηφική κοινωνική δύναμη η Κεντροαριστερά, αλλά η έκφρασή της μπορεί να εξασφαλίζεται μόνο στη βάση μιας πολιτικής θέσης και ενός προγράμματος που μπορεί να μετακινεί την συντηρητική πολιτική της χώρας προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και με στελέχη του, που εργάσθηκαν με συνέπεια για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. Εκείνο το οποίο νοιάζει την ΔΗΜΑΡ είναι να μπορέσει να υπάρξει η κεντροαριστερά ως προοδευτική δύναμη, γιατί την χρειάζεται ο τόπος.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.