, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι συμμαχίες για τη μάχη της β' Κυριακής στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης

kalpes
Της Χρύσας Κυριακού
Μόλις 3 από τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης κατάφεραν να εκλέξουν δήμαρχο από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ενώ στους υπόλοιπους η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο που σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος. Οι… πρώτοι και οι… δεύτεροι της β’ Κυριακής έχουν ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις και συζητήσεις με τους επικεφαλής των συνδυασμών που δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν και σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.
Οι ρυθμιστές φαίνεται πως κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους και δεν προχωρούν σε δηλώσεις στήριξης ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση για το καλό του τόπου τους.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης
Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Σταύρος Καλαφάτης θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή για το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης με τον κυρ Γιάννη να διατηρεί προβάδισμα και τον “εκλεκτό” της ΝΔ να κάνει λόγο για ποσοστό που μπορεί να ανατραπεί. Βασικοί ρυθμιστές οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να περάσουν στο β’ γύρο. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Δελλής, Μάκης Στεργίου, Ελεάννα Ιωαννίδου είναι ορισμένοι εκ των οποίων θα κληθούν να στηρίξουν ή όχι έναν εκ των δύο υποψηφίων. Η Ελεάννα Ιωαννίδου έχει ήδη ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Μπουτάρη ενώ ο κ. Μηταφίδης φαίνεται να κρατά αποστάσεις από τη μάχη του δεύτερου γύρου.
Στο δήμο Βόλβης
Ο σημερινός δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας, που έχει αντικαταστήσει τον Δημήτρη Γαλαμάτη μετά την παραίτηση του τελευταίου, θα βρεθεί την ερχόμενη Κυριακή αντιμέτωπος με τον Δημήτρη Στοΐτσα. Ο κ. Λιάμας με ποσοστό 46,12% διατηρεί σαφές προβάδισμα του αντιπάλου του, που συγκέντρωσε μόλις το 29,48% και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για… περίπατο του νυν δημάρχου. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει τόσο ο Γιώργος Νανάκος με 16,62%, όσο και η Βασιλική Πολυζωίδου από το ΚΚΕ με 7,91%.
Στο δήμο Δέλτα
Μίμης Φωτόπουλος και Γιώργος Γλώσσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους την ερχόμενη Κυριακή περνώντας και οι δύο στο δεύτερο γύρο με χαμηλά ποσοστά, 22,78% και 20,31% αντίστοιχα. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρήγας με ποσοστό 17,46%, όσο και οι πρώην «πράσινοι» δήμαρχοι, Γρηγόρης Ουζούνης με 16,87% και Γιώργος Αρβανιτίδης με 13,4%, καθώς επίσης ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Ανέστης Πετρίδης με 9,18%. Ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Γιώργος Γλώσσης έχουν προχωρήσει σε συναντήσεις με στελέχη των συνδυασμών που έμειναν εκτός κούρσας διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, ωστόσο, καμία σχετική απόφαση δεν έχει επισημοποιηθεί. Βέβαια, πολλοί κάνουν λόγο για επικράτηση του πρώην αντινομάρχη και για μυστικές στηρίξεις από υπολοίπους συνδυασμούς.
Στο δήμο Θερμαϊκού
Ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης κατάφερε να επικρατήσει του Γιώργου Τσαμασλή, με τον οποίο πέρασε στο δεύτερο γύρο, με ποσοστό 47,24% έναντι 29,74% του πρώην αντιπεριφερειάρχη. Το υψηλό αυτό ποσοστό του δίνει πολλές πιθανότητες για εκλογή του ωστόσο, σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν ο Σπύρος Κουζινόπουλος, ο οποίος είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκέντρωσε 18,71% και η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ Ντίνα Μώραλη με 4,32%.
Στο δήμο Καλαμαριάς
Ο σημερινός δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης δεν κατάφερε την επανεκλογή του στο δημαρχιακό θώκο μόλις για 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον δικηγόρο, Μανόλη Λαμτζίδη, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 15,37%. Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν ο «γαλάζιος» Στέλιος Ματσαρίδης με 14,37%, ο Βικέντιος Αντωνάκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με 10,18%, η ανεξάρτητη Αμαλία Πασαλίδου με 7,36% και ο επίσης ανεξάρτητος Μιχάλης Παναγιωτίδης με 5,04%.
Στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου
Ο σημερινός δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης και ο Πέτρος Σούλας θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο. Ο κ. Λαφαζανίδης με ποσοστό 27,4% και ο κ. Σούλας με ποσοστό 32,29% αναζητούν συμμαχίες στους συνδυασμούς που έμειναν εκτός… παιχνιδιού. Σημαντικό ρόλο εδώ θα παίξουν ο πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Χατζηβρέττα, Κώστας Σωτηράκης με 21,4%, ο Ανέστης Βασιλειάδης με 7,7%, ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης από το ΚΚΕ με 6,63% και ο Θεοφάνης Παπαδόπουλος με 4,47%. Με ανακοίνωση ο κ. Σωτηράκης ζητά από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Στο δήμο Λαγκαδά
Ντέρμπι για γερά στομάχια είναι η αναμέτρηση μεταξύ του σημερινού δημάρχου, Γιάννη Αναστασιάδη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 40,74% και του πρώην δημάρχου, Γιάννη Καραγιάννη με ποσοστό 40,31%. Οι δυο τους αναμένεται να δώσουν μάχη ψήφο με ψήφο με την υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαρκέλα Ταυρίδου με 15,13% και τον υποψήφιο του ΚΚΕ Φίλιππο Γεωργουδάκη με 3,85% να παίζουν σημαντικό ρόλο. Κατά πολλούς, ο κ. Αναστασιάδης θεωρείται φαβορί.
Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών
Με σαφές προβάδισμα, καθώς το ποσοστό του αγγίζει το 46,18% ο σημερινός δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Κυριακή με τον πρώην δήμαρχο Νεάπολης, Γρηγόρη Χατζησάββα, ο οποίος έλαβε 22,26%. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν εδώ τόσο ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γιαρένης, τον οποίο υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με 14,93%, όσο ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και προερχόμενος από την παράταξη του κ. Δανιηλίδη, Νίκος Φασφαλής, με 8,35% καθώς επίσης και ο Χαράλαμπος Βέλλης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με 8,19%. Πολλοί μιλούν για άνετη επικράτηση του σημερινού δημάρχου τη δεύτερη Κυριακή αν και ο Γρηγόρης Χατζησάββας δεν παρατά εύκολα τα όπλα και θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το εις βάρος του αποτέλεσμα του α’ γύρου.
Στο δήμο Παύλου Μελά
Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Διαμαντής Παπαδόπουλος θα αναμετρηθούν τη δεύτερη Κυριακή για το δημαρχιακό θώκο Παύλου Μελά με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν ποσοστό 25,22% και 20,05% αντίστοιχα και αναζητούν στηρίξεις σε άλλους συνδυασμούς. Οι Γιώργος Λίλτσης με 13,44% και Γιάννης Μοσχούλα με 5,19%, οι οποίοι προέρχονται από την παράταξη του σημερινού δημάρχου αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο, ενώ ρόλο ρυθμιστή θα παίξει και ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ο οποίος έλαβε 17,10%. Δεν θα πρέπει επίσης κανείς να αγνοεί τον  υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Σταμπουλή με 11,46% και τον υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ, Γιώργο Βούρτσα με 7,44%.
Στο δήμο Χαλκηδόνας
Ο πρώην δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Άρης Αραμπατζής με ποσοστό 36,08% και ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων Γιάννης Τσουκνιδάς με ποσοστό 28,56% θα δώσουν τη μάχη της δεύτερης Κυριακής για το δήμο Χαλκηδόνας. Ο κ. Αραμπατζής που διατηρεί προβάδισμα οκτώ μονάδων θεωρείται από πολλούς φαβορί, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τους ρυθμιστές Φώτη Κυριακίδη με  28,03% και Σάββα Μωυσίδη από το ΚΚΕ με 7,24%.
Στο δήμο Ωραιοκάστρου
Ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος με ποσοστό 34,20% και ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης με ποσοστό 31,31% θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο τη δεύτερη Κυριακή. Βασικός ρυθμιστής σε αυτή την αναμέτρηση είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με 22,67%, ο οποίος με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε τάσσεται ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας Γαβότση, δίνοντας έτσι πολλές πιθανότητες στον πρώην δήμαρχο Μυγδονίας. Σημαντικό ρόλο βέβαια αναμένεται να παίξουν τόσο ο Γρηγόρης Εδιρνέλης, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με 7,05% όσο και ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Άγγελος Θέμελης με 4,77%.
Δήμαρχοι με την… πρώτη
Δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα πανηγυρικά κατάφεραν να επανεκλεγούν για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, έχοντας συγκεντρώσει ποσοστά 66,89%, 64,27% και 53,18% αντίστοιχα. Οι τρεις του όχι μόνο κατάφεραν να επανεκλεγούν αλλά σημείωσαν πολύ υψηλά ποσοστά που άγγιξαν το 70%.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.