, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πειραματικό φάρμακο ίσως προσφέρει «ανοσία» στην ημικρανία

 
hmikrania
 
Ένα νέο φάρμακο που έχει σχεδιαστεί ώστε να προλαμβάνει τις ημικρανίες εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει «ορόσημο» μιας νέας εποχής στην αντιμετώπισή τους.
Το φάρμακο δρα ως αντίσωμα, καθώς επιτίθεται σε ένα χημικό το οποίο θεωρείται ότι είναι το «ένοχο» για την πυροδότηση των αλυσιδωτών αντιδράσεων στον οργανισμό οι οποίες οδηγούν στην ημικρανία.
Στο πλαίσιο τρίμηνης δοκιμής, το ένα τρίτο των ασθενών που έλαβαν την καινούργια θεραπεία άπαξ ενδοφλεβίως δεν εμφάνισαν καμία κρίση ημικρανίας καθ’όλο αυτό το διάστημα.
Η ημικρανία είναι ένας πολύ έντονος πονοκέφαλος ο οποίος συνήθως –όχι όμως πάντα– επικεντρώνεται στη μια πλευρά του κεφαλιού. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν ακόμη οπτικά συμπτώματα, π.χ. βλέπουν φώτα που αστράφτουν σαν φλας ή γραμμές στο οπτικό τους πεδίο (όλα αυτά αποτελούν την οπτική αύρα), ενώ κάποιοι έχουν επίσης ναυτία και κόπωση. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να προκληθούν από ορισμένες έντονες οσμές ή δυνατά φώτα, από ορμονικές αλλαγές ή αλλαγές στον καιρό, ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί το ακριβές αίτιό τους.
Αλλαγές στον εγκέφαλο
Στο παρελθόν πιστευόταν ότι η αύρα της ημικρανίας οφείλεται σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου ενώ ο πονοκέφαλος σε απότομη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι η ημικρανία προκαλείται από αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο οι οποίες και οδηγούν με τη σειρά τους σε αλλαγές στη ροή του αίματος. Οι υπάρχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν σπασμολυτικά, αντικαταθλιπτικά αλλά και β-αναστολείς –ορισμένες από αυτές χρησιμοποιούνται και προληπτικά, ωστόσο δεν έχουν αναπτυχθεί ειδικώς για τις ημικρανίες και τα ποσοστά επιτυχίας τους δεν είναι σταθερά.
Η νέα θεραπεία είναι η πρώτη που σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για την πρόληψη των ημικρανιών και έχει ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς στο πλαίσιο δοκιμών. Στοχεύει ένα χημικό που ονομάζεται πεπτίδιο σχετιζόμενο με το γονίδιο της καλσιτονίνης (calcitonin gene-related peptide, CGRP)το οποίο εκλύεται από τις νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλο, ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και μεταφέρει τα σήματα του πόνου.
Υψηλότερα επίπεδα του πεπτιδίου στους πάσχοντες
Οι πάσχοντες από ημικρανίες φαίνεται να διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα του CGRP, γεγονός που πιστεύεται ότι οδηγεί σε φλεγμονές και σε άλλες αλλαγές στη «φόδρα» του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι.
Η θεραπεία δρα ως αντίσωμα που προσδένεται στους υποδοχείς του CGRP και μπλοκάρει τη δράση του. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί δύο μορφές της σε ασθενείς και έχουν δώσει αμφότερες καλά αποτελέσματα.
Η πρώτη πειραματική θεραπεία
Η πρώτη με την κωδική ονομασία ALD403 δοκιμάστηκε στο Κing’s College του Λονδίνου καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σε 160 άτομα τα οποία εμφάνιζαν κρίσεις ημικρανίας ως και επί 14 από τις 30 ημέρες του μήνα. Ορισμένοι ασθενείς έλαβαν μια μόνο δόση του πειραματικού φαρμάκου ενδοφλεβίως ενώ οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο.
Όπως προέκυψε, κατά τους τρεις μήνες που διήρκεσε η δοκιμή, το 33% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασε μείωση κατά 50% των ημερών που εμφάνιζε ημικρανία ενώ το 16% δεν παρουσίασε καμία κρίση ημικρανίας στο διάστημα του τριμήνου. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ορισμένα άτομα παρουσίασαν μείωση των ημικρανιών –συγκεκριμένα στο 9% η μείωση ήταν της τάξεως του 75%- ωστόσο κανένας πάσχων δεν απαλλάχθηκε πλήρως από τους πονοκεφάλους.
Η δεύτερη πειραματική θεραπεία
Η δοκιμή της δεύτερης πειραματικής θεραπείας με την κωδική ονομασία LY2951742 περιελάμβανε 217 ασθενείς οι οποίοι εμφάνιζαν ημικρανίες επίσης περί τις 14 ημέρες του μήνα. Οι μισοί από τους ασθενείς λάμβαναν δύο ενέσεις του φαρμάκου την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες ενώ οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο.
Οι ερευνητές της Κλινικής Mayo στις ΗΠΑ που διεξήγαγαν τη δοκιμή είδαν ότι το 33% της ομάδας του φαρμάκου δεν εμφάνισε ημικρανία στη διάρκεια των 12 εβδομάδων. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17%.
Η νέα προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί ένα μεγάλο επίτευγμα ενάντια στις ημικρανίες, σημείωσε ο Δρ Πίτερ Γκόντσμπι, καθηγητής Νευρολογίας στο King’s College που συμμετείχε στη δοκιμή του φαρμάκου. «Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε ανθρώπους μια θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για την πρόληψη των ημικρανιών» είπε ο ειδικός και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή δρομολογούνται μεγαλύτερου εύρους δοκιμές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.