, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Tσιστιακόφ: "Το κύκλωμα του Ολυμπιακού…"

Για μονοπώλιο του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε λόγο ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γκερμάν Τσιστιακόφ με δηλώσεις του σε ρωσική ιστοσελίδα.
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη στον Δικέφαλο αναφέρθηκε, παράλληλα, σε συγκεκριμένες μεταγραφικές περιπτώσεις που για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν ενώ στάθηκε και στην τιμωρία του ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών από την βαθμολογία των πλέι οφ.
Αναλυτικά όσα είπε ο Γκερμάν Τσιστιακόφ στη ρωσική ιστοσελίδα «sports.ru»: 
«Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μονοπωλείται από τον Ολυμπιακό. Το άκουγα πριν πάω στον ΠΑΟΚ να δουλέψω και έλεγα ότι είναι δικαιολογίες. Στην πορεία όμως είδα ότι έχει στηθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα για να βγαίνει εγγυημένα ο Ολυμπιακός πρωταθλητής. Είναι αστείο αλλά συμβαίνει. Φέτος κέρδισε το 41ο πρωτάθλημά του. Κάτι δεν πάει καλά. Όλα αυτά τον βγάζουν κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ και έχει ένα στάνταρ μεγάλο εισόδημα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει πολλές θυγατρικές ομάδες, καλούς “φίλους” στους οποίους στέλνει δανεικούς παίκτες του, οι οποίοι δεν παίζουν ποτέ στον Ολυμπιακό και πηγαίνουν απλά από ομάδα σε ομάδα. Αυτοί οι παίκτες είναι καλοί, είναι παίκτες κλειδιά αλλά με τον Ολυμπιακό αντίπαλο δεν παίζουν για λόγους που δεν ξέρουμε. Μερικές φορές μάλιστα πετυχαίνουν και αυτογκόλ».
Για το ελληνικό πρωτάθλημα: «Δεν υπάρχει μπάτζετ. Οι Έλληνες είναι αναγκασμένοι να ζουν με αυτό και να προσπαθούν να κερδίζουν. Ο ΠΑΟΚ πούλησε 14.000 εισιτήρια διαρκείας και σε ένα σημαντικό παιχνίδι μάζευε στο γήπεδο 30.000 οπαδούς. Παρόλα αυτά η κρητική ομάδα, ο Εργοτέλης που τερμάτισε 7η είχε 700-800 θεατές. Άλλη διαφορά είναι στα γήπεδα. Το κλίμα της Ελλάδας, ωστόσο, είναι καλύτερο. Μείον τους είναι οι υποδομές, το αδύναμο πρωτάθλημα και η αδιαφορία για ανάπτυξη. Σου δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτό το πρωτάθλημα ζει σε ένα… βούρκο».
Για τα ελληνικά ΜΜΕ: «Υπάρχει επίσης και ένας άνευ προηγουμένου αριθμός Μέσων που γράφουν για ποδόσφαιρο και ειδικά για τον ΠΑΟΚ. Κάθε μέρα ανάγκαζα τον εαυτό μου να μην δίνω σημασία και να μην τα διαβάζω, γιατί έγραφαν ανοησίες και ψέμματα. Τα Μέσα ενδιαφέρονταν για τα πάντα. Από τη μεταγραφή μέχρι σε ποιο εστιατόριο δείπνησε σήμερα, χθες κάποιο στέλεχος της ομάδας».
Για τους μεταγραφικούς στόχους που είχε ο ΠΑΟΚ, οι οποίοι όμως για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταγωνιστούμε για την απόκτηση του Εντουάρντο της Σαχτάρ. Μπορούσαμε να πάρουμε τον Αμπουμπακάρ, που προκάλεσε αίσθηση φέτος με τη Λοριάν, ενώ βρεθήκαμε κοντά στον Μπερμπάτοφ. Δεν ήμασταν όμως αρκετά γρήγοροι για να πάρουμε αποφάσεις. Ο ιδιοκτήτης λάτρευε τον Ροναλντίνιο. Το προσπαθήσαμε, όμως το κόστος ήταν μεγάλο και η ομάδα δεν μπορούσε να το καλύψει. Απαιτούνταν ετήσιες απολαβές 6εκατ ευρώ, μπόνους υπογραφής 2εκατ ευρώ, συν δύο σπίτια για εκείνον και τον αδελφό του, αλλά και απεριόριστο αριθμό εισιτηρίων business class για τη Βραζιλία και την ευκαιρία να «πετάει» στη χώρα του ανά πάσα στιγμή».
Για όσα συνέβησαν στον Κύπελλο Ελλάδος και την αφαίρεση των τριών βαθμών στα πλέι οφ: «Το ματς έγινε νικήσαμε 1-0 τον Ολυμπιακό, φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά μετά τα όσα συνέβησαν σε αυτό το παιχνίδι μας αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από τα πλέι οφ, τα οποία είναι εντελώς άσχετα με το Κύπελλο! Επομένως δεν ήμασταν σε θέση να υπερασπιστούμε τη 2η θέση που πήραμε στην κανονική διάρκεια της περιόδου, άρα μείναμε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ομάδα στερείται τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να τα παρατήσει και θα παλέψει για την τιμωρία, πηγαίνοντας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Γiα την επιχειρηματικότητα των διοικήσεων που καταφέρνουν να πουλήσουν σε καλή τιμή τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές τους: «Η μεταγραφή για παράδειγμα του Μήτρογλου στη Φούλαμ κόστισε 15 εκατ. ευρώ, παρόλο που ο ίδιος έμεινε εκτός πλάνων για πολλά παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ και ο Μάγκατ έπαθε σοκ με το επίπεδο της ετοιμότητάς του. Στην Ελλάδα είναι πολύ πιο εύκολο να σκοράρει ο καθένας, όπως είπα νωρίτερα. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα καταφέρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.