, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος

eleana-ioannidou
Της Ελεάννας Ιωαννίδου*
Οι δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου σηματοδότησαν μια συλλογική ήττα: οι 10.000 ψήφοι του νεοναζιστικού συνδυασμού αποτελούν, ουσιαστικά, ψήφους ολικής άρνησης της «δημοκρατίας» μας, συνέπεια της αναποτελεσματικότητάς της που έγινε προφανής λόγω της κρίσης. Φαίνεται πως η συλλογική μετάφραση της έννοιας της δημοκρατίας ως ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων σε υποψήφιους «σωτήρες» χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση.
Στην συνέλευση των «Γειτονιών σε δράση», της νέας δημοτικής κίνησης, που έγινε την επομένη των εκλογών για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, θεωρήσαμε ομόθυμα πως αυτό το μήνυμα των εκλογών πρέπει να μας αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει την κοινωνία των πολιτών. Και μόνο ο συμβολισμός ενός υμνητή του Ολοκαυτώματος στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου μιας πόλης που ακόμα δεν θρήνησε, όπως τους αρμόζει, τις 50.000 ψυχές της που αυτό κατάπιε, αρκεί για να ξυπνήσουν οι μνήμες του μεσοπολέμου. Τότε που στην πόλη κυνηγούσαν τους Εβραίους, πολύ πριν γίνουν εξουσία οι Ναζί και έρθουν στα πράγματα οι ταγματασφαλίτες. Κι αν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι (ακόμα) για τους Εβραίους, όλοι και όλες γνωρίζουμε πια πολύ καλά πως ο φασισμός μπορεί στην αρχή να φαίνεται πως είναι «για τους άλλους», αλλά στην ουσία είναι για όλους.
Το ζητούμενο τώρα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο. Με άλλα λόγια πώς θα εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία. Η εκλογική άνοδος των ιδεολογικών απογόνων των ταγματασφαλιτών δεν είναι παρά ο καθρέπτης της ανόδου του φασισμού στην κοινωνία. Σήμερα είναι η δεύτερή μας ευκαιρία να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη και να μην μεγαλώσουμε τη γενιά, που θα γιγαντώσει το φασισμό.
Δύο είναι τα πεδία δράσης: το δημοτικό συμβούλιο και η κοινωνία. Ζητούμενο στην κοινωνία είναι αφενός η ιστορική αφύπνιση και αφετέρου η αποτελεσματική συμμετοχή και η χωρίς διακρίσεις αλληλεγγύη. Όταν οι πολίτες έχουν ρόλο στην συνδιαμόρφωση της ζωής τους και η αλληλεγγύη γίνεται βίωμά τους, γίνονται οι ίδιοι ζωντανά αντισώματα στο φασισμό. Γι αυτό χρειάζεται σχέδιο, επιμονή, πολλές παράλληλες δράσεις, ενεργή εμπλοκή της δημοτικής αρχής και, για αρκετούς, προαπαιτείται ουσιαστική αυτοκριτική. Το ζητούμενο στο πεδίο του δημοτικού συμβουλίου είναι σαφώς πιο απτό, αλλά εξίσου κρίσιμο: πώς δεν θα δώσουμε τροφή στο Τέρας, όπως έχει γίνει ακούσια στο παρελθόν.
Με αυτούς τους προβληματισμούς, οι «Γειτονιές σε δράση» καλέσαμε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου που θα αναλάβει καθήκοντα το Σεπτέμβριο, όσες δηλώνουν αντίθετες στο φασισμό, σε κοινή διαβούλευση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο αντιφασιστικό κίνημα και την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ώστε να συναποφασίσουμε τη στάση μας συλλογικά απέναντι στο φασισμό. Γιατί η εμπειρία έχει δείξει πως αποτελεσματικοί είναι οι συλλογικοί αγώνες. Και πλέον δεν μας παίρνει να είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων.
*Η κ. Ιωαννίδου είναι δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.