, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συρία: Εξάχρονος «απέδρασε» από τη φρίκη του πολέμου

 
ejaxronoi
Η μητέρα του εξάχρονου σήμερα Muadh Zein τον πήρε μαζί της πριν τρία χρόνια για να ταξιδέψουν από το Μπέρμιγχαμ, όπου διέμεναν στη Βρετανία, στη Συρία, στην πόλη Deraa, για να δουν τους συγγενείς τους.

Ο μικρός έχει γεννηθεί στη Βρετανία και διαθέτει βρετανικό διαβατήριο, αλλά στάθηκε άτυχος επειδή κατά την επίσκεψη στους συγγενείς της μητέρας του, μάνα και γιος εκλωβίστηκαν στην φρίκη του εμφυλίου πολέμου, ενώ ο πατέρας του μικρού έμεινε πίσω στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, η πόλη καταγωγής της μητέρας του μικρού, η Deraa, είναι το προπύργιο της αντιπολίτευσης στη Συρία και το παιδί έζησε εικόνες φρίκης, όταν μπροστά στα μάτια του σκοτώθηκε μια συμμαθήτριά του, κατά την ώρα του διαλείμματος από βόμβα που εξερράγη δίπλα στο σχολείο, ενώ ο μικρός υπήρξε και αυτόπτης μάρτυρας στον θάνατο ενός θείου του, που σκοτώθηκε από οβίδα.

Μητέρα και γιος κατάφεραν, μετά από τρία χρόνια και από πολλές προσπάθειες, να βρεθούν στην Ιορδανία και τώρα προσπαθούν να διευθετήσουν το θέμα της βίζας που εκκρεμεί για την μητέρα του παιδιού, προκειμένου να επιστρέψουν στη Βρετανία και στον Σύρο πατέρα του μικρού, ο οποίος προσπαθεί να πείσει το υπουργείο εξωτερικών να δώσει βίζα στην σύζυγό του.

Ειδικότερα, μετά από ενέργειες του πατέρα του μικρού, η βρετανική πρεσβεία στο Αμμάν συνεργάστηκε με τις ιορδανικές αρχές, προκειμένου μητέρα και γιος να διασχίσουν με ασφάλεια τα σύνορα και να βρεθούν σε ιορδανικό έδαφος στις 6 Ιουνίου.

Ο πατέρας του μικρού, που έχει ζήσει όλη του τη ζωή στη Βρετανία, δήλωσε στο BBC ότι ελπίζει πως το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών θα εκτιμήσει την κατάσταση της οικογένειας και το τι πέρασε ο εξάχρονος και θα δώσει βίζα εισόδου στη Βρετανία για την μητέρα του μικρού.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει λεπτομερώς την υπόθεση, αλλά δήλωσε ότι η οικογένεια θα λάβει την απαραίτη προξενική συνδρομή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.