, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Απέτυχαν να δημιουργήσουν δημόσιο Ρ/Τ φορέα στη… »

10322800_637582969661579_2648911596512190467_n (1)
Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου
«Δυστυχώς, όλοι απέτυχαν στο να δημιουργήσουν έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη Θεσσαλονίκη. Όλα έγιναν στο πόδι με επικίνδυνο ερασιτεχνισμό και αμέλεια» λέει στην «Κ» η Αφροδίτη Χρυσοχόου σχολιάζοντας το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και τα όσα ακολούθησαν ένα χρόνο μετά. Η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ιατρικών εκπομπών στο τρίτο δημόσιο κανάλι μιλά ακόμα στην «Κ» για τη νέα εκπομπή που παρουσιάζει στο κανάλι TV Mακεδονία, τη σχέση της με την πολιτική και θυμάται τα πρώτα της βήματα στο χώρο.
 
Γιατί επιλέξατε τη δημοσιογραφία;
Νομίζω ότι ήταν μονόδρομος για μένα. Μάλλον η δημοσιογραφία με επέλεξε. Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να κάθομαι μπροστά στην τηλεόραση και να επαναλαμβάνω τα δελτία ειδήσεων που άκουγα ή μάλλον που έβλεπα. Ήταν το όνειρό μου. Νομίζω ότι δημοσιογράφος γεννιέσαι δεν γίνεσαι.
Πώς προέκυψε το ιατρικό ρεπορτάζ και η παρουσίαση εκπομπών;
Ήταν μια ιδέα του τότε προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ 3 του κ. Δημήτριου Τσάμη και του τότε διευθυντή της τηλεόρασης του κ. Γιώργου Φράσταλη. Βέβαια, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και παρακολουθώντας ξένα κανάλια, μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ότι τα μεγαλύτερα γαλλικά κανάλια είχαν ιατρικές εκπομπές. Μου γεννήθηκε και εμένα η ιδέα της χρησιμότητας μιας τέτοιας εκπομπής στην ελληνική τηλεόραση. Έτσι έγινε ένα ιδανικό, κατά την γνώμη μου «πάντρεμα» και είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Είχαμε ποιότητα και ήθος.
Σας παρακολουθούμε μέσα από την συχνότητα του ΤV Μακεδονία να παρουσιάζετε μια νέα ιατρική εκπομπή. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Οι ιθύνοντες του ΤV Μακεδονία είχαν βάλει στον προγραμματισμό τους μια εκπομπή για θέματα υγείας. Κατέθεσα και εγώ την πρότασή μου και έγινε αποδεκτή. Στην εκπομπή αναδεικνύουμε, συζητάμε και σχολιάζουμε, όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για την υγεία μας. Προσεγγίζουμε με διαφορετική οπτική τα θέματα της υγείας, της πρόληψης και της αντιμετώπισης των ασθενειών. Γιατροί όλων των ειδικοτήτων δίνουν συμβουλές αλλά και απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν, ενημερώνουν για τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις και προτείνουν τις κατάλληλες λύσεις για την προστασία της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας μας.
Για χρόνια εργαζόσασταν στην ΕΤ3. Πώς νιώσατε όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ; Ένα χρόνο μετά ποια είναι τα συναισθήματά σας;
Τα πρώτα λεπτά και μετά την ανακοίνωση αισθάνθηκα περίεργα. Ανάμεικτα συναισθήματα. Πίστευα ότι θα ακολουθούσε αμέσως μετά ένα πλάνο μελετημένο, ορθολογικό για την άμεση και πλήρη λειτουργία της ΕΡΤ. Πίστευα ότι από τα επόμενα κιόλας πέντε – δέκα λεπτά θα λειτουργούσε μια νέα ΕΡΤ. Όταν κατάλαβα ότι δεν υπήρχε πλάνο και σχεδιασμός για κάτι νέο, ένιωσα πικρία, οργή και αγανάκτηση. Όλα στο πόδι, στον αέρα, με επικίνδυνο ερασιτεχνισμό και αμέλεια. Και ένα χρόνο μετά αισθάνομαι το ίδιο. Είχαμε και αρμόδιο υπουργό μέχρι πριν από λίγο καιρό για την ανασυγκρότηση της ΕΡΤ και δυστυχώς απέτυχαν στο να πράξουν το αυτονόητο. Δηλαδή να δημιουργήσουν, όπως είχαν υποχρέωση, ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη Θεσσαλονίκη. Στέρησαν και στερούν τη Μακεδονία και την Θράκη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα το δικαίωμα της φωνής.
Υπάρχουν συνεργασίες για τις οποίες έχετε μετανιώσει;
Είμαι νομίζω από τους τυχερούς. Δεν έφτασα ακόμη σε σημείο μέχρι σήμερα να μετανιώσω για κάποια συνεργασία μου. Ίσως είναι και ο χαρακτήρας μου έτσι. Ο σωστός και ο πολύς επαγγελματισμός σε κάνουν να αποφεύγεις τις συγκρούσεις. Αυτό προσπαθώ να βγάλω στην δουλειά μου.
Ποια η σχέση σας με την πολιτική; Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήσασταν υποψήφια. Θα το επιχειρούσατε ξανά;
Λόγω οικογενειακών καταβολών -και η δική μου οικογένεια και του συζύγου- η πολιτική αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μου. Όχι όμως, στον επαγγελματικό μου χώρο. Μπορώ και τα ξεχωρίζω. Όπως σωστά λέτε, πολιτεύτηκα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Στις εθνικές εκλογές τους 2012 μου έγινε πρόταση να συμμετάσχω ως υποψήφια στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Και στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μου έγιναν τρεις προτάσεις συμμετοχής. Με τίμησαν και η παράταξη στην οποία ανήκω και οι υποψήφιοι επικεφαλής συνδυασμών. Προτεραιότητα την συγκεκριμένη στιγμή αποτελούν τα επαγγελματικά μου. Αν θα το επιχειρούσα ξανά ; Είτε άμεσα, είτε έμμεσα, αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως εγώ τις εννοώ, θα το κάνω. Γεροί να είμαστε.
Γνωρίζετε ιστορίες ατόμων που έχουν βοηθηθεί μέσω των εκπομπών σας;
Επειδή προσπαθώ πάντοτε τα θέματα των εκπομπών μου να είναι επίκαιρα και να τα παρουσιάζουν έγκριτοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, γνωστοί, φίλοι άλλα και τηλεθεατές, με αναζητούν για να τους συστήσω τον κατάλληλο γιατρό για την περίπτωσή τους. Πιο συγκεκριμένα υπήρχαν περιπτώσεις όπου βρήκαν πραγματικά την «γιατρειά» τους απευθυνόμενοι όχι στο γιατρό που συστήσαμε εμείς ως εκπομπή, αλλά αυτόν τον γιατρό που πίστεψαν ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει. Ξέρω ανθρώπους που μου είπαν με «έσωσες». Και αυτό με χαροποιεί.
Αν δεν κάνατε ιατρικό ρεπορτάζ με τι άλλο θα θέλατε ή θα μπορούσατε να ασχοληθείτε;
Στην δημοσιογραφική μου διαδρομή ασχολήθηκα με κοινωνικό ρεπορτάζ , πολιτικό, οικονομικό, αυτοδιοικητικό, πολιτιστικό. Νομίζω ότι το ιατρικό ρεπορτάζ μου «πάει». Αν δεν έκανα ιατρικό ρεπορτάζ, θα ήθελα να κάνω πολιτικό. Οι προκλήσεις στις μέρες μας είναι πειρασμός. Θα μπορούσα να υποκύψω…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.