, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ξενοδοχεία με… ιστορία στην Εγνατία

hotel Augustos copyΤης Έλενας Καραβασίλη

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καζάκος, Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι μερικά από τα θρυλικά ονόματα που πέρασαν τις πόρτες ξενοδοχείων του πιο ιστορικού δρόμου της Θεσσαλονίκης. Από τότε που ιδρύθηκε η πόλη, η Εγνατία έγινε η εμπορική της καρδιά ενώνοντας τη Δύση με την Ανατολή. Σταδιακά, ξεκίνησαν να χτίζονται ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα κάνοντας την Εγνατία να είναι η «Μέκκα» του εμπορίου. 
Σήμερα η Εγνατία αποτελεί έναν δρόμο που μπορείς να βρεις τα πάντα σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, κατάφερε να παραμείνει το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σημαντικό για την περιοχή, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, είναι πως οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, κάτι που προσέλκυσε το μεγάλο ενδιαφέρον των τουριστών.

Από την… Αλίκη στον Βενιζέλο
Τα περισσότερα καθώς και τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι συγκεντρωμένα στην Εγνατία. Από τα πιο μικρά που κρύβουν στους τοίχους τους ιστορίες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μέχρι τα πιο μεγάλα που στα μπαλκόνια τους φιλοξένησαν σταρ του σινεμά της δεκαετίας του ’70. Η «Κ» πέρασε τις πόρτες των πιο παλιών ξενοδοχείων του δρόμου και σας παρουσιάζει την ιστορία τους. Το ξενοδοχείο «EL GRECO» χτίστηκε το 1969 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1970 για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τότε τα ξενοδοχεία τριών αστέρων ήταν τα κορυφαία. Δεν υπήρχαν μεγάλες μονάδες εκείνη την εποχή και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο γνώρισε μεγάλες δόξες. Όπως λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου ELGRECO, Παναγιώτης Πάντσιος: «η δική μας μονάδα, έχοντας για την εποχή πιο καινούρια παρουσία, φιλοξενούσε την ελίτ του τουρισμού. Από ιστορίες που έχω ακούσει, έχουν μείνει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί εδώ. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Κώστας Καζάκος, Ο Γιώργος Κιμούλης, ο Κώστας Βουτσάς που έμενε μέχρι πρόσφατα εδώ, τον είχα προλάβει και εγώ που δουλεύω από το 1978 στο ξενοδοχείο».
«Βαριά βιομηχανία…»
Σύμφωνα με τον κ. Πάντσιο, το «EL GRECO» ήταν από τις πρώτες μονάδες στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να πετύχει μία πολύ καλή διείσδυση στο μέσο και να έχει τουρίστες από παντού. «Ωφεληθήκαμε πάρα πολύ με αυτόν τον τρόπο από επισκέπτες που ερχόντουσαν από μακρινές χώρες όπως η Νορβηγία και η Σουηδία για ένα Σαββατοκύριακο. Η Θεσσαλονίκη δουλεύει πάρα πολύ με κόσμο από τα ανατολικά κράτη, Ρουμάνους, Βούλγαρους, Ρώσους και με πολλούς Κύπριους. Η Εγνατία, όταν ξεκίνησα εγώ να ασχο-
λούμαι με τα ξενοδοχεία το 1978, ήταν ένας δρόμος έρημος. Σιγά σιγά άρχισε να αναπτύσσεται, καθώς αποτελούσε την αγαπημένη πόλη όλων των γιουγκοσλάβων που τότε έφερναν πολλά χρήματα στην Θεσσαλονίκη. Έτσι άρχισαν να ανοίγουν πολλά μαγαζιά μετατρέποντας την Εγνατία σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης», εξηγεί ο κ. Πάντσιος. «Η “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και ειδικά για φέτος δείχνει πολύ καλά στοιχεία. Όλες τις προηγούμενες χρονιές, για να κρατήσουμε την κίνηση, αναγκαζόμασταν να ρίξουμε πάρα πολύ τις τιμές. Φέτος η ζήτηση έχει αυξηθεί δίνοντας μας τη δυνατότητα να «τσιμπήσουμε» λίγο τις τιμές και να προσδοκούμε πως θα περάσουμε σιγά σιγά σε καλύτερα χρόνια», καταλήγει ο ίδιος.
Από τα πρώτα…
Το Ξενοδοχείο “Αύγουστος” χτίστηκε το 1923 από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη, γνωστός για την κατασκευή του κτιρίου της ΧΑΝΘ. Πρόκειται για κτίριο με ξεχωριστή αρχιτεκτονική που εντάσσεται σε μια ομάδα παλιών ξενοδοχείων της πρώτης 30ετίας του αιώνα μας. Από το 1926 λειτουργεί ως ξενοδοχείο και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου από το 1989 έως σήμερα Βασίλη Αράδα, ιστορικές φήμες λένε, πως το 1928 διέμενε στο ξενοδοχείο ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έκτοτε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν επισκεφτεί αρκετά διάσημα πρόσωπα, ανάμεσα τους ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης για γυρίσματα εκπομπής και ο συγγραφέας Γιώργος Χρονάς.  Σύμφωνα με τον κ. Αράδα, η τουριστική κίνηση το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάκαμψη του κλάδου.
Ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, το Ατλαντίς αποτέλεσε στρατηγείο των Γερμανών. Μετά τον πόλεμο επαναλειτούργησε ως ξενοδοχείο, ενώ από τα δωμάτιά του έχουν περάσει πολλές διάσημες προσωπικότητες από ηθοποιούς και τραγουδιστές μέχρι δημοσιογράφους. Κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, οι εσωτερικοί του χώροι διατηρούν ακέραια τα γύψινα καλλιτεχνήματα αυτής της περιόδου, πλαισιωμένοι με ταπετσαρίες, ξύλινα πατώματα ενώ διαθέτει εσωτερικό μπαλκόνι. Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Ιωάννα Παπαγρηγορίου, ήταν ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της Μακεδονίας.
Στα διατηρητέα
Το ξενοδοχείο “Modern” χτίστηκε το 1924 από τους αδελφούς Ααρών και Ισαάκ Σακκή, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησαν οι μηχανικοί Κ. Κοκορόπουλος και Α. Ζαχαριάσης, γνωστοί και από άλλα διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία του διακόπηκε τη δεκαετία του 1960. Το 1995 χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού ως “Ιστορικό Μνημείο” και το 1998 αρχίζει η μελέτη για την αναστήλωση και αναπαλαίωση του μνημείου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της 4ης Εφορείας Νεότερων Μνημείων Θεσσαλονίκης. Μετονομάζεται σε Hotel KINISSI PALACE και ανοίγει την πόρτα του στους επισκέπτες της πόλης στις 30 Αυγούστου 2000. Σύμφωνα με την διευθύντρια στο KINISSI PALACE, Φωτεινή Παντελίδου- Κωφίδου, τον τελευταίο χρόνο η κίνηση έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά. Την πόλη μας όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Παντελίδου, επισκέπτονται κυρίως Ρώσοι, Πολωνοί, Σέρβοι, Τούρκοι και Κύπριοι. Επιπλέον ο Μάιος έκλεισε ανέλπιστα καλά με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%, σύμφωνα με την ίδια. «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί, στάση με τη διαμονή των τουριστών να μην ξεπερνά τις δύο ημέρες. Είτε πρόκειται για θρησκευτικό τουρισμό, οπότε κατά την αύξηση τους μένουν μία με δύο μέρες και μετά συνεχίζουν για Καλαμπάκα, Άγιο όρος, Μετέωρα, είτε κατά την αποχώρηση τους από την χώρα», αναφέρει η κ. Παντελίδου.
Φθηνή διαμονή
Με στόχο τη διατήρηση της τουριστικής κίνησης στην πόλη, οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε μείωση των τιμών, με το κόστος ενός απλού δωματίου να μην ξεπερνά τα 15 με 20 ευρώ. Το ILISIA HOTEL ήταν το δεύτερο ξενοδοχείο που άνοιξε στην Θεσσαλονίκη και λειτουργεί από το 1929. Μέσα στα χρόνια, σύμφωνα με τον υπεύθυνο κρατήσεων, Στέλιο Μπουτσφάρη, άλλαξε ο χάρτης της τουριστικής κίνησης. «Πλέον την καλοκαιρινή σεζόν δουλεύουμε κατά 90% με ξένους. Η φουλ σεζόν για την Θεσσαλονίκη ήταν ο χειμώνας από τον Σεπτέμβριο που ξεκινούσε η Δ.Ε.Θ., αλλά και κάθε μήνα που υπήρχαν εκθέσεις, όπου δουλεύαμε με Έλληνες ενώ το καλοκαίρι αποτελούσε νεκρή σεζόν για την πόλη. Όμως από το 2011και μετά η τουριστική κίνηση αυξήθηκε σημαντικά. Ενδεικτικά από τις 10 Ιουνίου μέχρι και μετά τον 15Αύγουστο έχουμε 95% πληρότητα».
Οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ, όπως αναφέρει ο κ. Μπουτσφάρης, έτσι αρκετοί επιλέγουν να συνδυάσουν την Θεσσαλονίκη με διακοπές σε κοντινά νησιά. «Η Εγνατία είναι «ξενοδοχειούπολη», είναι ένα σημείο όπου από τα 65 ξενοδοχεία που έχει η Θεσσαλονίκη, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται πάνω στην Εγνατία. Έτσι υπάρχει ένα παζάρι με τους τουρίστες που επιδιώκουν να πετύχουν την πιο χαμηλή τιμή, καθώς στα περισσότερα ξενοδοχεία η τιμή δωματίου δεν ξεπερνά τα 35 με 40 ευρώ το δίκλινο».
Αυξημένη κίνηση
Το Hostel Kastoria χτίστηκε το 1926 και ήταν ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης, σύμφωνα με τον τωρινό διευθυντή, Σωτήρη Καραγιάννη. Με το πέρασμα του χρόνου έχασε την αίγλη του. Τα τελευταία χρόνια το ανέλαβαν τρεις νέοι άνθρωποι που έδωσαν και πάλι ζωή στο κτήριο, μετατρέποντάς το σε ξενώνα νέων. Όπως λέει ο κ. Καραγιάννης, τους καλοκαιρινούς μήνες η τουριστική κίνηση είναι πολύ καλή και σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά οι αεροπορικές πτήσεις που μπήκαν με προορισμό την Θεσσαλονίκη.
«Το 80% των πελατών μας είναι ξένοι. Πριν την οικονομική κρίση συνέβαινε το αντίθετο με τους Έλληνες να αποτελούν τον κορμό της τουριστικής κίνησης στην Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν δουλεύαμε πάρα πολύ με γουνέμπορες και ανθρώπους της δυτικής Μακεδονίας. Ήδη από τα τέλη του Απριλίου η κίνηση ήταν αυξημένη με την υψηλή σεζόν η πληρότητα στις κρατήσεις να φτάνει στο 80%. Σαφώς οι τιμές μας είναι ιδιαίτερα χαμηλές με σκοπό να προσελκύουμε τον κόσμο. Βέβαιοι αρκετοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και ζητούν περισσότερες παροχές στην πολύ χαμηλή τιμή με την οποία νοικιάζουν τα δωμάτια».
Για το φεστιβάλ
Το ξενοδοχείο ABC ιδρύθηκε το 1970 σε κομβικό σημείο στην Πλατεία Συντριβανίου, που το καθιστά τοπόσημο για όλους τους Θεσσαλονικείς. Αποτέλεσε εξεταστικό κέντρο του Lower Certificate Αγγλικών τη δεκαετία του ‘80, ενώ ήταν το βασικό ξενοδοχείο φιλοξενίας καλλιτεχνών, τραγουδιστών και ηθοποιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τραγουδιού. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο κρατήσεων Άγγελο Γούσιο, παρατηρείται αύξηση της τουριστικής κίνησης ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. «Η φετινή τουριστική κίνηση φέρνει αρκετά θετικά μηνύματα. Πέραν των ξένων τουριστών, αυξημένη φαίνεται να είναι η κίνηση και από Έλληνες, καθώς θα πραγματοποιηθούν αρκετά συνέδρια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τα οποία είναι και σωστά κατανεμημένα ώστε να είναι συνεχής η ροή».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.