, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μια δίκη που φτάνει στο τέλος!

papagewrgopoulos-thema
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Εντάσεις, δικαστές με έμφαση στη λεπτομέρεια και κάτι από… lifestyle είναι οι λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τη δίκη της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης των 17,9 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Μια ακροαματική διαδικασία που κλείνει αισίως έξι μήνες και αναμένεται να κρατήσει για λίγο ακόμα σε αγωνία για την τελική της έκβαση. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, διαφέρει σημαντικά από την αρχική δίκη. Άλλωστε, το «ωστικό κύμα» της απόφασης-βόμβα του προέδρου του πρωτόδικου δικαστηρίου Γιώργου Αποστολάκη, που εκδίκασε για πρώτη φορά ισόβια κάθειρξη σε πολιτικό πρόσωπο δηλαδή τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, είναι ακόμα εμφανές.
Οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, λειτουργούν σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο από ό,τι οι συνάδελφοι τους πρωτόδικα. Τον… «ατακαδόρο» κ. Αποστολάκη διαδέχθηκε στο προεδρείο της έδρας ο πρόεδρος των Εφετών, Παναγιώτης Κατσιρούμπας. Ένας δικαστικός που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια, ιδιαίτερα αυστηρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου τις ώρες διεξαγωγής της δίκης δεν υπάρχει κανένας όρθιος κατ’ απαίτηση του ιδίου. Κατά την εξέταση των μαρτύρων, από τους συνηγόρους υπεράσπισης και την πολιτική αγωγή, δεν ήταν λίγες οι φορές που επενέβη όταν ο μάρτυρας δεν έδινε σαφή απάντηση. Οι αοριστολογίες, που πρωτόδικα είχαν την τιμητική τους δεν χωρούν σε μία δίκη εφετείου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται μία ακόμα εφέτης του πενταμελούς σχήματος η Βασιλική Πούρα. Δε δίστασε να διακόψει εξετάσεις μαρτύρων για να κάνει καίριες ερωτήσεις, ενώ δεν έκρυβε τον εκνευρισμό της όταν ο μάρτυρας παρέκλινε της απάντησης που ήθελε. Λιγότερο ομιλητικοί είναι οι υπόλοιποι τρεις εφέτες, Άννα Πελεκούδα, Βασίλης Τσιούρδας και Μαρία Τσιλιγκαρίδου.
Όσον αφορά τους συνηγόρους, τα φώτα έπεσαν στον συνήγορο  το πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, Αλέξη Κούγια. Ο κ. Κούγιας δεν δίστασε να σφυροκοπήσει ανηλεώς τη βασική μάρτυρα, οικονομική επιθεωρήτρια, Αναστασία Τσεμπερά, όταν την εξέταζε. Απείλησε μάλιστα με μήνυση, θεωρώντας ότι υπέπεσε σε παράβαση καθήκοντος με τη σύνταξη της έκθεσης της.
 
Το χρονικό
Η εξέλιξη της δίκης ήταν αν μη τι άλλο περιπετειώδης. Η δίκη ήταν να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, η τριήμερη καθυστέρηση λόγω πινακίου έφερε την αναβολή. Στις 16 Ιανουαρίου, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επανεμφανίστηκε με τη δίκη να ξεκινά στις 21 του ίδιου μήνα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης όπως ήταν λογικό εκτόξευσαν τα βέλη τους απέναντι στην οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά. Όλοι γνώριζαν ότι εάν αποδείκνυαν ότι η έκθεση της είχε κενά, θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τη θέση των εντολέων τους. Τόσο η πλευρά των συνηγόρων του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αποτελούμενη από το ζεύγος Τσάκου και τον Δημήτρη Τσοβόλα, όσο και οι συνήγοροι του Μιχάλη Λεμούσια, Αλέξης Κούγιας και Σωτήρης Καπετανόπουλος κυριολεκτικά κατακεραύνωσαν την κ. Τσεμπερά. Στην εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων, αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Χασδάι Καπόν, ότι ο τέως δήμαρχος δεν πρέπει να γνώριζε για την δράση Σαξώνη και Λεμούσια, επιρρίπτοντας την κατηγορία στον πρώην γγ του δήμου.
 
Σπάνε τα ισόβια
Οι εξετάσεις των μαρτύρων τελείωσαν και η μέρα που ο εισαγγελέας Δημήτρης Νάιντος πρότεινε τις ποινές άλλαξε εν μέρει τα δεδομένα. Τα ισόβια δεσμά του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του Μιχάλη Λεμούσια έσπασαν, με τον εισαγγελέα να βλέπει στον τέως δήμαρχο απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση δια παραλείψεως και στον πρώην γγ του δήμου απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Ενοχή μεν, που έκανε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να λυγίσει, αλλά ποινή που εάν εκδικαστεί επισύρει ποινές από 10 έως 20 έτη. Βέβαια, η πρόταση του εισαγγελέα δεν αποτελεί μονόδρομο. Οι αγορεύσεις των συνηγόρων τοποθετούν χρονικά την απόφαση στα μέσα Ιουλίου. Μαζί και την ελπίδα του τέως δημάρχου ότι θα καταφέρει εντέλει να αφήσει πίσω του τον εφιάλτη της φυλακής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.