, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ένας πρώην υπουργός και δυο πρώην πρόεδροι "βαθμολογούν" το ΚΘΒΕ!

kthve-thema-k
Του Βαγγέλη Στολάκη
Δικαιωμένος για την επιλογή του Γιάννη Βούρου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, που όπως δηλώνει ήταν μια «ξεκάθαρα δική του απόφαση» αισθάνεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. Μπορεί ο τελευταίος να αποχώρησε από τη θέση του λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του σχετικού ΦΕΚ τοποθέτησης του κ. Βούρου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου, ένα χρόνο μετά «βλέπει» πως τα προβλήματα του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτιστικού φορέα της χώρας, που δημιούργησε η κόντρα όσων μέχρι τότε είχαν τα ηνία του, αποτελούν παρελθόν! Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 39,6% οι θεατές, και κατά 34,2% τα έσοδα. Πραγματοποιήθηκαν 14 παραγωγές, τις παραστάσεις παρακολούθησαν 167.198 θεατές και στα ταμεία μπήκαν 1.145.123,02 ευρώ. Εκτός όμως από τον πρώην υπουργό με «καλό μάτι» βλέπουν το έργο στο ΚΘΒΕ και δυο πρώην πρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου του, τονίζουν ωστόσο πως «λείπουν οι υποδομές».
«Όσα κάναμε, δεν θα ξαναγίνουν…»
Την ευχή του το «ΚΘΒΕ να πάει πολύ μπροστά γιατί η επιτυχία αυτών που το διοικούν είναι επιτυχία για την ίδια τη Θεσσαλονίκη» στέλνει ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου την περίοδο 2004-2007, Νίκος Μακραντωνάκης. Όπως λέει «αν και δεν ασχολούμαι πολύ μαθαίνω πως ο Βούρος τα πάει καλά και έχει κάνει δουλειά». Ωστόσο, προχωρώντας σε σύγκριση της λειτουργίας και της παρουσίας του ΚΘΒΕ με το παρελθόν αναφέρει πως «δυστυχώς δεν γίνονται υποδομές. Αυτά που κάναμε εμείς στο παρελθόν δεν θα ξαναγίνουν». «Εμείς ανανεώσαμε όλο το στόλο των υποδομών. Τα αυτοκίνητα, τα βεστιάρια, τα φροντιστήρια. Ψηφιοποιήσαμε όλο το ΚΘΒΕ και τις παραγωγές του. Κάναμε το εργαστήριο στη Ραιδεστό, τη μηχανογράφηση, το οργανόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν βλέπω κάτι που να είναι ορατό» αναφέρει. Ο κ. Μακραντωνάκης συμπληρώνει επίσης πως όταν ανέλαβε το χρέος του φορέα ανερχόταν σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ και το παρέδωσε με οφειλές της τάξης 1,1 εκ. «Από τότε το Θέατρο δεν μπόρεσε να πάει μπροστά. Και συρρικνώθηκε, και πέσαμε στην κρίση και μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις». Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ιδιωτών και τη συνεργασία που έχει επιτευχθεί με αυτούς αναφέρει ότι «δεν πρέπει να χάσει το θέατρο την οντότητά του. Είναι το μόνο που μπορεί να παράγει θεατρική πολιτική στη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».
«Δεν αποτελούν προτεραιότητα οι υποδομές»
Ο Δημήτρης Σαλπιστής σήμερα βρίσκεται στη θέση του ειδικού συνεργάτη της Αγιορειτικής Εστίας. Τη δεκαετία του ’80 διετέλεσε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και τη δεκαετία του ’90 ήταν πρόεδρος του. Μιλώντας στην «Κ» αξιολογεί με τη σειρά του τη σημερινή εικόνα του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της περιοχής. «Με εντυπωσίασαν οι αριθμοί από τον απολογισμό της καλλιτεχνικής διεύθυνσης» αναφέρει ο κ. Σαλπιστής και συμπληρώνει ότι: «Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης μια τέτοια δραστηριότητα μόνο ελπιδοφόρα μπορεί να χαρακτηριστεί και πολύ θετική για την πόλη και τη χώρα». Ο κ. Σαλπιστής τονίζει επίσης πως: «στον τομέα των υποδομών υπάρχει ένα θέμα. Δεν αφορά όμως τη δημιουργία νέων υποδομών αφού το ΚΘΒΕ είναι ίσως το μοναδικό στον ευρωπαϊκό χώρο που διαθέτει τόσο μεγάλο, σημαντικό και σύγχρονο αριθμό υποδομών, όχι μόνο για θεατρική δραστηριότητα αλλά και για θεατρική εκπαίδευση, κατασκευή σκηνικών, αποθήκευση και άλλα. Υπάρχει ένα θέμα στις υποδομές, που είναι η συντήρησή τους. Φαίνεται πως δεν περισσεύουν χρήματα ή δεν αποτελεί προτεραιότητα. Είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα, όσο και η εξασφάλισή τους». Ο ίδιος δηλώνει ότι: «καταρρέουν συστήματα που έχουν μεγάλες επιπτώσεις και για την ίδια τη λειτουργία του θεάτρου. Είναι πλουσιότατο σε υποδομές αλλά πρέπει κανείς να φροντίσει τη διατήρηση και τη συντήρησή τους» καταλήγει ο κ. Σαλπιστής επισημαίνοντας πως «όταν αποχώρησα από τον φορέα δεν αφέθηκε κάποιο χρέος για τις επόμενες διοικήσεις».
Δικαιωμένος ο Τζαβάρας
Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, μιλώντας στην Karfitsa σημειώνει: «Έχω την αίσθηση ότι ο Γιάννης Βούρος τα πάει καλά. Επίσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους επί δικής μου θητείας στο υπουργείο γνωρίζουν πολύ καλά τα ζητήματα του θεάτρου. Ακούω ότι τα πάει πολύ καλά ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Κάνει δουλειά. Ήταν προσωπική μου επιλογή και δηλώνω ότι δικαιώθηκα, γιατί ο Βούρος είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερωθεί στο ρόλο του. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την αφοσίωση αυτή στο καθήκον». Ο ίδιος αναφέρεται και στα προβλήματα που του δημιούργησαν στο υπουργείο στο παρελθόν οι κακές σχέσεις διοικητικού συμβουλίου και καλλιτεχνικής διεύθυνσης. «Είχα να αντιμετωπίσω την πολύ κακή σχέση ηθοποιών και διοίκησης που επηρέασε αρνητικά την ομαλή λειτουργία του θεάτρου. Άρα η παρέμβασή μου είχε σκοπό να αποκαταστήσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο τις σχέσεις, ώστε να υπάρχει ομοψυχία στο εσωτερικό του θεάτρου για την εκπλήρωση της αποστολής του ενός θεσμού που έχει μεγάλη σημασία για τον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας». Ο κ. Τζαβάρας συμπληρώνει ότι «ο ρόλος το ΚΘΒΕ είναι σημαντικός για να είναι η Θεσσαλονίκη σε θέση να εξυπηρετεί και στον πολιτισμό τον ηγετικό ρόλο που έχει στα Βαλκάνια». «Νομίζω ότι η καινούρια διοίκηση πρέπει να ασχοληθεί και με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, ώστε το ΚΘΒΕ να είναι πιο εξωστρεφές και να μπορέσει να ανταποκριθεί στο προνόμιο το ιστορικό που διαθέτει να απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει πολύ σημαντικές πολιτιστικές παραδόσεις στον τομέα του λόγου, στη μουσική και βέβαια σε μια έντονη παράδοση κοσμοπολιτισμού. Όλα αυτά προκύπτουν μέσα από τις μακρές περιόδους όπου στη Θεσσαλονίκη συνυπήρξαν πληθυσμοί και κοινότητες ανθρώπων με διαφορετικές, πολιτιστικές, εθνικές και θρησκευτικές αναφορές» σημειώνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός. Ο Τζαβάρας δεν κρύβει και τις… προτιμήσεις του στις διοικήσεις που είχε κατά καιρούς το ΚΘΒΕ λέγοντας πως «η εκτίμησή μου ήταν στο πρόσωπο του κ. Γαρούφα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.