, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ασθενείς θα μπορούν να καλλιεργούν κάνναβη

kanabi
 
Γερμανικό δικαστήριο συμφώνησε σήμερα να επιτρέψει σε πρόσωπα που πάσχουν από χρόνιες νόσους να καλλιεργούν κάνναβη στο σπίτι τους για θεραπευτικούς λόγους.

Το δικαστήριο στην Κολονία της δυτικής Γερμανίας ανέτρεψε την απαγόρευση της καλλιέργειας του ναρκωτικού έπειτα από προσφυγές που κατατέθηκαν από πέντε ασθενείς οι οποίοι νοσούν σοβαρά. Κανένας από τους πέντε δεν έχει τα μέσα για να αγοράσει το ναρκωτικό αυτό, το οποίο δεν καλύπτεται από τους οργανισμούς υγειονομικής ασφάλισης.

Ενώ η καλλιέργεια της κάνναβης παραμένει απαγορευμένη, μπορεί να επιτρέπεται ως “προσωρινή λύση” υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φλαϊσφρέσερ.

Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι το να μην υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες διαθέσιμες για τον ασθενή και η κάνναβη στα φαρμακεία να είναι απαγορευτικά ακριβή γι’ αυτόν, δήλωσε ο δικαστής.

Το διοικητικό δικαστήριο της Κολονίας εξέτασε τις προσφυγές κατά περίπτωση. Ενώ οι τρεις από τις πέντε κρίθηκε πως εκπληρούν τις προϋποθέσεις, οι δύο απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Στη μία από τις απορριφθείσες προσφυγές, το δικαστήριο έκρινε πως ο ασθενής δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ουδείς τρίτος θα έχει πρόσβαση στα καλλιεργούμενα φυτά και στη δεύτερη πως ο ασθενής δεν έχει εξαντλήσει τις υφιστάμενες επιλογές θεραπειών.

Η νομοθεσία εξελίσσεται σε πολλές δυτικές χώρες όσον αφορά τη θεραπευτική χρήση της μαριχουάνας, η οποία ανακουφίζει κυρίως τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, γλαύκωμα, AIDS, ηπατίτιδα C ή τη νόσο του Πάρκινσον.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.