, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Όταν η κλιμακτήριος του άνδρα μπλοκάρει το σεξ

antrasΕίναι γεγονός. Εκτός από τις γυναίκες, περίπου στην ίδια ηλικία (45-50 ετών) περνούν κλιμακτήριο και οι άνδρες. Η «ανδρόπαυση», όπως είναι πιο γνωστή η ανδρική κλιμακτήριος, δεν κάνει «διακρίσεις», καθώς οι ανδρικές ορμόνες ελαττώνονται σε όλους τους εκπροσώπους του «ισχυρού» φύλου.
Σύμφωνα με μελέτη του Παν/μίου Ταφτς στη Βοστόνη, ενώ η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι περίπου 8-10% στις μικρές ηλικίες, μπορεί να φτάσει και στο 40-50% στην ηλικία των 50 ετών και στο 70% με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι σεξουαλικές δυσκολίες (στυτική δυσλειτουργία) που παρατηρούνται μετά τα 50 ή τα 60 δεν συνδέονται πάντα με την ανδρόπαυση.
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αρκετά συχνά οφείλονται σε άλλες συνυπάρχουσες νοσηρές καταστάσεις και όχι στην ηλικία αυτή καθαυτή».
«Μπορεί δηλαδή να ευθύνεται κάποια πάθηση, όπως ο διαβήτης, η ηπατική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια ή και η παχυσαρκία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση της τεστοστερόνης οφείλεται και στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα ηρεμιστικά, η κορτιζόλη,τα ηρεμιστικά τα αντιυπερτασικά και άλλα.
Τα «ύποπτα» σημάδια που δείχνουν ότι έχετε περάσει ή βρίσκεσθε στο κατώφλι της ανδρόπαυσης είναι εκτός από την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η στυτική ­δυσλειτουργία.
Νιώθετε συνέχεια κουρα­σμένος έχετε συχνά εξάψεις και ­ιδρώνετε πολύ όταν κοιμάστε είστε συνέχεια εκνευρισμένος, έχετε αδικαιολόγητο άγχος, ­νιώθετε μελαγχολία ή σαν να έχετε κατάθλιψη.
Παρουσιάζετε Αδυναμία συγκέντρωσης και ξεχνάτε εύκολα.
Διαπιστώσατε ότι έχετε οστεο­πόρωση μετά από από την ειδική μέτρηση οστικής πυκνότητας στην οποία υποβληθήκατε.
Φάτε αμύγδαλα
Ο γιατρός θα σας συστήσει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν για το πρόβλημα στύσης που τυχόν αντιμετωπίζετε «φταίει» η αντρική κλιμακτήριος ή συντρέχουν άλλοι λόγοι.
Η ίδια μελέτη από το Παν/μίου Ταφτς στη Βοστόνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα ενισχύουν την αντρική γονιμότητα μετά τα 50 και επίσης, προστατεύουν τους άντρες από στεφανιαία νόσο, καρκίνο του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.
Παράλληλα οι ερευνητές συνιστούν στους άνδρες να εντάξουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους την άσκηση η οποία θα ωφελήσετε ιδιαίτερα το μυϊκό και το καρδιαγγειακό σύστημα και, επιπλέον, θα βελτιώσετε την ψυχική σας διάθεση.
Μαχαίρι στα ποτά και τα  τσιγάρα: Και τα δυο, εκτός του ότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία, παρεμποδίζουν την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά και επηρεάζουν άμεσα την αντρική σεξουαλικότητα και γονιμότητα.
Φάτε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες D, Ε C και ω-3 λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς).
iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.