, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πλήρωσε φόρο για να… πουλήσεις σπίτι!

Ï ÍÅÏÓ ÖÏÑÏÓ ÈÁ ÅÐÉÑÅÁÓÅÉ ÊÁÈÅ ÌÏÑÖÇÓ ÁÊÉÍÇÔÇÓ ÉÄÉÏÊÔÇÓÉÁÓ.ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ/EUROKINISSI
Πιστοποιητικό πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ( ΕΝΦΙΑ ) θα ζητά η εφορία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που διευκρινίζει ότι σε κάθε πώληση, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά, ο φορολογούμενος υποχρεούται να προσκομίζει το πιστοποιητικό καταβολής του φόρου.
Η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει:
1) είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει.
2) Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δε μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
3) Είναι απαράδεκτη, σημειώνεται, η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝΦΙΑ, το σχετικό πιστοποιητικό.
Όσον αφορά στην πληρωμή του νέου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων η εκκαθάριση του αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
Αμέσως μετά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων θα ξεκινήσει την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων προκειμένου να ενημερώσει τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι μπορούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του φόρου.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου και η τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου.
Τέλος, οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται χωρίς το πιστοποιητικό θα θεωρούνται άκυρες.

#Tags: ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.