, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Παγώνει» το πλαφόν στη συνταγογράφηση το ΣτΕ

farmaka
«Παγώνει» προσωρινά με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου, η εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε επί της προσφυγής που έχει καταθέσει ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ  σήμερα κατατέθηκε αντίστοιχη προσφυγή και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ζήτησε την ανάκληση της προσωρινής διαταγής του κ. Ρίζου, ενώ η απόφαση του ΣτΕ επί της  αίτησης αναστολής του ΠΙΣ για το ίδιο θέμα θα εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Οι γιατροί ζητούν να ανασταλεί και ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό  καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Οι ιατρικοί φορείς υποστηρίζουν ότι, πλέον της συνταγματικότητας,  οι δύο επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις επιφέρουν σημαντικούς  φραγμούς κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ είναι αντίθετες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Ακόμη, σημειώνουν οι γιατροί ότι οι επίμαχες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 2 του Συντάγματος που αναφέρει ότι πρωταρχική υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της αξίας του ανθρώπου στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στην υγεία.

Όμως, με τις επίμαχες δύο αποφάσεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψης, προσθέτουν οι γιατροί.

Επίσης, παραβιάζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος που προστατεύει την οικονομική ελευθερία, ενώ παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά  και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/83/ΕΕ.

Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι για αν διαφυλαχθεί η προστασία της δημόσιας υγείας  η συνταγογράφηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον έχοντα την ευθύνη της επιλογής του καταλληλότερου για τον κάθε ασθενή φαρμάκου, θεράποντα γιατρό.

Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν είχε δοθεί από το ΣτΕ ανάλογη αναστολή υπουργικής απόφασης για  το πλαφόν στη συνταγογράφηση. 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.