, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δικαιώθηκε η ΦΑΓΕ για το ελληνικό γιαούρτι

αρχείο λήψης (1)
Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, κανένα «Ελληνικό Γιαούρτι» (Greek Yoghurt) δεν μπορεί πια να πωλείται στη Μεγάλη Βρετανία αν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
 
Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η δικαστική διαμάχης της εταιρείας ΦΑΓΕ με την τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Chobani, η οποία πωλούσε στη βρετανική αγορά στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ πλασάροντας το ως ελληνικό.
 
Πρακτικά αυτό το αποτέλεσμα σημαίνει ότι όποιο γιαούρτι από εδώ και πέρα πωλείται στη Μεγάλη Βρετανία ως «Greek Yogurt», θα πρέπει  πρωτίστως να παρασκευάζεται στην Ελλάδα, να φτιάχνεται σύμφωνα με τη διαδικασία στράγγισης, η οποία αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, και δεν θα περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά.
 
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και δύο συνάδελφοί του αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην εταιρεία Chobani να προσφύγει κατά της απόφασης. Όπως υπογραμμίζουν στο σκεπτικό τους, «δεν υπάρχει κανένα αμφισβητούμενο στοιχείο και έτσι η απόφαση θεωρείται οριστική και αμετάκλητη».
 
Συνεπώς τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει εδώ και καιρό η ΦΑΓΕ παραμένουν σε ισχύ, απαγορεύοντας στην εταιρεία Chobani να πωλεί στη Βρετανία προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στις ΗΠΑ και στη συσκευασία τους εμπεριέχεται η φράση «Ελληνικό γιαούρτι».
 
Αυτή δεν αποτελεί την πρώτη νίκη ελληνικής εταιρείας, στα  βρετανικά δικαστήρια. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο στο Εφετείο. Και τότε το δικαστήριο είχε αποφανθεί πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για περαιτέρω εκδίκαση της διαμάχης των δύο εταιρειών, αλλά η Chobani τελικά βρήκε τον τρόπο και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Γι’ αυτό τώρα, μεταξύ των άλλων, είναι υποχρεωμένη από τη μια να αποζημιώσει τη ΦΑΓΕ και από την άλλη να πληρώσει στο δικαστήριο όλα τα έξοδα που έχουν προκύψει και μάλιστα εντός τεσσάρων ημερών.
 
Αυτή δεν είναι η πρώτη δικαστική διαμάχη για τον τίτλο του Ελληνικού Γιαουρτιού στη Μεγάλη Βρετανία. Από τα τέλη της δεκαετία του ’80 ελληνικές εταιρείες στηριζόμενες κυρίως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή είχαν καταφέρει να επιβάλουν σαφή διάκριση στις συσκευασίας γιαουρτιού. Έτσι υπήρχαν και υπάρχουν τα Ελληνικά Γιαούρτια (Greek Yoghurt) και του Ελληνικού Τύπου (Greek style yoghurt).
 
Το ελληνικό γιαούρτι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μεγάλη Βρετανία. Υπολογίζεται πως αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% του όγκου πωλήσεων των γιαουρτιών. Παράλληλα κάθε χρόνο οι πωλήσεις του εν λόγω προϊόντος αυξάνονται σημαντικά με τη ΦΑΓΕ να κυριαρχεί, καταλαμβάνοντας ποσοστό που φτάνει το 90%.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.