, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το εστιατόριο που "τραπέζωσε" όλη τη Μεταπολίτευση

kentriki-thema
Του Βαγγέλη Στολάκη
«Μαγαζί με θέα με ανεπανάληπτες γεύσεις για αξέχαστα μεσημέρια και καλές παρέες» είχε γράψει στις 26.2.2001 ο τότε παντοδύναμος Κώστας Λαλιώτης λίγο πριν περάσει το κατώφλι της εξόδου του «Μαϊάμι». Δίπλα στο κύμα και… απόμερο! Ακριβώς αυτό που έψαχναν οι «πράσινοι», οι «κομματάρχες» και οι σοσιαλιστές. Εκεί πραγματοποιούσαν τις μυστικές τους συναντήσεις. Στο γνωστό τραπέζι «73» έδιναν τα χέρια και κατέστρωναν σχέδια κατά των εσωτερικών τους αντιπάλων. Την προηγούμενη στο ίδιο τραπέζι καθόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και την επομένη ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Όπως εξηγούν στην Karfitsa οι σημερινοί ιδιοκτήτες –τρίτης γενιάς- του καταστήματος «κανείς δεν φανταζόταν πως το μαγαζί που δημιούργησε ο παππούς τους, Δημήτριος Μαμάης θα το επισκέπτονταν πολιτικοί, ηθοποιοί και τραγουδιστές». Εκείνος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία το 1935 αποφάσισε στη συγκεκριμένη παραλία να τοποθετήσει τρία τραπεζάκια και να εξυπηρετεί τους λουόμενους που έκαναν τα μπάνια τους. Και μέσα σε λίγα χρόνια το μαγαζί έγινε το στέκι των εκπροσώπων του… λαού.
Και ο άνθρωπος της Μέρκελ
Η φήμη του έφτασε μέχρι τη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα την Άγκελα Μέρκελ. Οι περισσότεροι που έτυχε να μιλήσουν στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τη Θεσσαλονίκη δε λησμονούσαν με την πρώτη ευκαιρία να αναφερθούν στο «γνωστό» στέκι πρωθυπουργών και υπουργών στη συμπρωτεύουσα. Περίπου δεκαπέντε ημέρες λοιπόν πριν βρέθηκε στο εν λόγω εστιατόριο για… ψαράκι ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ και υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Απλός, χωρίς αστυνομική συνοδεία, κάθισε σε ένα «δυάρι» με τη σύζυγό του και έφαγε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πουρπουάρ που άφησε δεν ήταν ικανοποιητικό.
Βλέπετε, οι εποχές που πρωθυπουργοί και υπουργοί άφηναν για φιλοδώρημα έναν ολόκληρο μισθό, προ μνημονίου, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ποιος θα φανταζόταν πως σε ένα από εκείνα τα τραπέζια όπου συνεδρίαζε μεταξύ τυρού και αχλαδίου ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο του Κώστα Σημίτη, όταν σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ το 1996 ερχόταν στην πόλη λόγω ΔΕΘ, σήμερα θα καθόταν ένας εκπρόσωπος της… τρόικα;
Το προτιμούν και βασιλιάδες
Το «Μαϊάμι» άλλωστε δεν είναι γνωστό μόνο εντός συνόρων. Η πρώην Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία συζητούσε για πολλά χρόνια την ελληνική φιλοξενία και το… φαγκρί που έφαγε μαζί με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος. Στο ίδιο μέρος βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Guterres συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη. Οι γείτονες το μόνο που θυμούνται, φαινόμενο που όπως εξηγούν το συναντούν ακόμα, είναι οι «πανάκριβες κούρσες, οι μαύρες λιμουζίνες και οι δεκάδες αστυνομικοί που κατά καιρούς βρέθηκαν έξω από το απομονωμένο εστιατόριο».
«Στέκι» της Αλίκης Βουγιουκλάκη και της Ρένας Βλαχοπούλου τη δεκαετία του ’80. Η πρώτη προτιμούσε τους αστακούς και τις καραβίδες και η δεύτερη ελαφριά ψάρια ψητά γιατί είχε πρόβλημα με το στομάχι της. Αγαπημένο μέρος του Δημήτρη Μητροπάνου, ο οποίος, αν και το επισκεπτόταν συχνά, πάντα αγόραζε ψαράκια και γαρίδες πακέτο για να τα φάει στο διαμέρισμά του στην Καλαμαριά. Το «Μαϊάμι» όμως προτιμά και ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος έχει τις… προτιμήσεις του. Θέλει το ψάρι του να ψήνεται… αχάρακο. Στο ίδιο μέρος, μπορεί κανείς να συναντήσει και τον Γιάννη Πάριο όταν ο τελευταίος θέλει να φάει τσιπούρα και να πιει ουζάκι αλλά και την Ελένη Μενεγάκη.
Οι τσιπούρες του Μητσοτάκη
Όπως εξηγεί στην Karfitsa μια εκ των τριών σημερινών ιδιοκτητών του καταστήματος, Ντίνα Τέρτση «έχουμε κάνει το τραπέζι σε όλους τους πολιτικούς και όχι μόνο». «Θυμάμαι ότι ήμουν δεκαπέντε ετών όταν είχε έρθει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε μια συνάντηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ο τότε πρωθυπουργός είχε προτίμηση στις τσιπούρες και αυτό σερβίραμε σε όλα τα τραπέζια», αναφέρει.
Συχνός θαμώνας του καταστήματος, πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική ήταν και ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος είχε προτίμηση στους «μεζέδες», δηλαδή τα χταπόδια και τα καλαμαράκια. Όμως και ο Κώστας Σημίτης για όσα χρόνια παρέμεινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός σύχναζε στην πιο γνωστή «ψαροταβέρνα της πόλης» σε κάθε εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης. Τον συνόδευαν όχι μόνο η σύζυγός του Δάφνη ή οι στενοί του συνεργάτες αλλά και όλο το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης. Φυσικά ο λογαριασμός ήταν πληρωμένος από τους… Έλληνες φορολογούμενους.
Καλός πελάτης ο Άκης
Φαγκρί και συναγρίδα ήταν τα ψάρια που προτιμούσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ενώ μεγάλα ψάρια ήθελε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος επισκεπτόταν το κατάστημα πολύ συχνά. Ο Τσοχατζόπουλος θεωρούνταν μάλιστα από τους καλύτερους πελάτες αφού έδινε πάντα κάτι παραπάνω στο προσωπικό που τον σέρβιρε. «Όχι μόνο στην καθημερινή επίσκεψη αλλά και στη Διεθνή Έκθεση το Μαϊάμι ξεχωρίζει για την ποιότητα και τους ανθρώπους. Να συνεχίσετε έτσι» είχε γράψει το 2000 ο σημερινός έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού πρώην υπουργός.
Φυσικά, από τη λίστα των εκλεκτών πελατών δεν θα μπορούσε να λείπει ο Γιώργος Παπανδρέου, που το επισκέφθηκε ως υπουργός Εξωτερικών συνοδευόμενος από τη μητέρα του Μαργαρίτα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, οποίος είχε παραβρεθεί στο τραπέζι της… τσιπούρας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρείται για τους υπεύθυνους του εστιατορίου ως μια από τις καλύτερες πελάτισσες αφού το επισκέπτεται συχνά με το σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο.
Καραβίδες και συναγρίδες έχει πάντα το τραπέζι της Άντζελας Γκερέκου και του Τόλη Βοσκόπουλου, οι οποίοι, ωστόσο, έχουν να εμφανιστούν στην περιοχή αρκετά χρόνια. Πολλές απουσίες από το τραπέζι «73» το τραπέζι με τη μεγαλύτερη ζήτηση αφού βρίσκεται κυριολεκτικά μπροστά στη θάλασσα σημειώνει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε εκεί την τελευταία φορά με τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.