, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πάμε για… ψάρεμα!

psarema-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Η πετονιά, το αγκίστρι και το δόλωμα ήταν ανέκαθεν μέσα στο αίμα του Έλληνα. Παλαιότερα το ψάρεμα ήταν ένα χόμπι το οποίο προσέλκυε κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες, αφού η νεολαία, στην πλειοψηφία της, το θεωρούσε τουλάχιστον μια απαξιωμένη ενασχόληση. Λίγο η κρίση όμως, λίγο και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα χόμπι που μπορεί να το κάνει κάποιος με ελάχιστα χρήματα, το ψάρεμα έχει αναδείξει σε μια κορυφαία ενασχόληση του μέσου Έλληνα. Με καλάμι, με πετονιά, από την ακρογιαλιά ή με βάρκα, το ψάρεμα είναι ένα χόμπι που δε γνωρίζει από πλούσιους και φτωχούς και απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο καλός ψαράς δεν γεννιέται αλλά, όπως λένε, γίνεται στην πορεία. Το να «ρίξει» κάποιος πετονιά για την ψαριά είναι μια υπόθεση λίγων λεπτών εκμάθησης. Όμως όπως λένε και οι έμπειροι ερασιτέχνες αλιείς, οι εμπειρίες και οι γνώσεις που μπορεί να αποκτήσει κανείς κατά την ενασχόληση του δεν σταματούν ποτέ.
«Αντίδοτο» της κρίσης
Το ερασιτεχνικό ψάρεμα ήταν πάντα στην Ελλάδα ένα από τα χόμπι που προσέλκυε αρκετούς, και ιδιαίτερα άτομα της τρίτης ηλικίας. Όμως, τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους φίλους που αν και νεότεροι, αγοράζουν καλάμια και πετονιές και φεύγουν… για τη θάλασσα. «Το ερασιτεχνικό ψάρεμα έχει μεγάλες αποκλίσεις. Μπορεί να ξεκινήσει από 10 ευρώ και να φτάσει μέχρι και χιλιάδες ευρώ. Εξαρτάται από πως θα ψαρέψει, είτε με βάρκα, είτε απ’ έξω με το καλάμι και την πετονιά», επισημαίνει στην «Κ» ο Σωτήρης Γήμας, υπάλληλος καταστήματος ειδών αλιείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και ερασιτέχνης ψαράς. Όπως λέει μάλιστα, στην Ελλάδα της κρίσης το ερασιτεχνικό ψάρεμα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές. «Με ένα κόστος εξοπλισμού στα 50 ευρώ περίπου μετά απομένει το δόλωμα. Τα δολώματα δεν είναι ακριβά, ξεκινούν από δύο ευρώ και γενικά έχει να κάνει με την ποσότητα που παίρνει κανείς», επισημαίνει ο κ. Γήμας, τονίζοντας ότι το ψάρεμα γενικά έχει γίνει το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία. «Εάν κάποιος δεν έχει δουλειά κάτι πρέπει να κάνει», τονίζει χαρακτηριστικά. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε όπως μας λέει ο ίδιος, η εικόνα στην περιοχή του μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο περίφημο πλακόστρωτο, εκτός από τα… περίφημα «ζευγαράκια» που πηγαίνουν με τα αυτοκίνητα τους, τις πρωινές και απογευματινές κυρίως ώρες μπορεί κανείς να συναντήσει δεκάδες ερασιτέχνες ψαράδες.
Τα δολώματα
Όσο καλός και να είναι ο εξοπλισμός που θα αγοράσουμε για να ψαρέψουμε, ο πρωταγωνιστής παραμένει το δόλωμα. Όπως λένε και οι έμπειροι αλιείς, ένα καλό δόλωμα μπορεί να μας φέρει μια ικανοποιητική ψαριά. Ποια είναι όμως τα ιδανικά δολώματα; Ο λεγόμενος βασιλιάς των ονομάτων, δεν φέρει τυχαία το όνομα του. Ο «Φαραώ», μπορεί να είναι ένα σκουλήκι στην ουσία, ωστόσο για τους έμπειρους αποτελεί την επιτομή του δολώματος. Ο… καλύτερος «μεζές» των ψαριών ωστόσο είναι ιδιαίτερα αλμυρός στην τιμή αφού ξεκινά από 20 και φτάνει μέχρι τα 30 ευρώ. Φθηνότερο σκουλήκι το κόκκινο και το μαύρο, που τα δέκα τεμάχια κοστίζουν επτά με οκτώ ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και φθηνότερα δολώματα που ξεκινούν από τα δύο ευρώ, ενώ το σκάψιμο στην ακρογιαλιά είναι για πολλούς ο καλύτερος και ταυτόχρονα ο οικονομικότερος τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς δόλωμα για το ψάρεμα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.