, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν "βουτάμε" στις πισίνες!

pisina copy
Της Φρόσως Βαρβάρα
Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του καιρού, τόσο περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε σε παραλίες και πισίνες για να δροσιστούμε. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να μας συμβεί στις διακοπές είναι να αντιμετωπίσουμε  προβλήματα υγείας. Οι παγίδες του καλοκαιριού  καραδοκούν, με κίνδυνο να χαλάσουν τις πολυπόθητες διακοπές μας. Ηλιακά εγκαύματα και ηλίαση, τσιμπήματα από έντομα και θαλάσσια ζώα, ωτίτιδες και φαρυγγίτιδες από βουτιές και πισίνες, είναι μερικά από τα δυσάρεστα αναπάντεχα του θέρους.
Οι χλωριούχες πισίνες όμως κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας και καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να πάθουμε αν δεν προσέχουμε.
Οι πιθανότητες τα παιδιά που κάνουν μπάνιο σε πισίνες να αναπτύξουν άσθμα αυξάνονται με την έκθεσή τους σε χλώριο και συγκεκριμένα στο τριχλωριούχο άζωτο. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν χημικών αντιδράσεων μεταξύ αμμωνίας και χλωρίου που μπορεί να βλάψει τον αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και να αυξήσει τον κίνδυνο της ασθένειας των πνευμόνων.  Το χλώριο επιδεινώνει τον κίνδυνο αλλεργιών μέσω του ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος. « Η φαγούρα, το κοκκίνισμα του δέρματος ή η κνίδωση δεν είναι απαραίτητα μια αλλεργία, αλλά το αποτέλεσμα μιας ερεθιστικής δερματίτιδας, κάτι παρόμοιο με ένα χημικό έγκαυμα, που προκαλείται από την υπερευαισθησία στο χλώριο» επισημαίνει ο δερματολόγος αφροδιοσιολόγος Γεώργιος Χαιδέμένος  ενώ υποστηρίζει πως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και το αντηλιακό μας. «Ο δείκτης προστασίας θα πρέπει να είναι πάνω από 20, ενώ το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον κάθε 3 ώρες» αναφέρει  ενώ υπογραμμίζει  πως τα βρέφη έως 6 μηνών δεν χρειάζονται αντηλιακό. «Τα παιδιά από 6 μηνών έως και ενός έτους θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά με  φυσικά συστατικά. Είναι προϊόντα που αντανακλούν στον ήλιο και δρουν αμέσως σε αντίθεση με τα χημικά που δεν αντανακλούν στον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι για να  δράσουν θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 15 λεπτά»
Είναι γεγονός, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έξαρση των γυναικολογικών παθήσεων. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές καλοκαιρινές παθήσεις; Κυστίτιδα, κολπίτιδα, ουρολοίμωξη, μυκητιάσεις, τραχηλίτιδα. «Για να αποφύγουμε τις παθήσεις αυτές, καλό θα ήταν να ακολουθούμε πιστά κάποιες συμβουλές» επισημαίνει ο Μάκης Σιδερόπουλος μαιευτήρας –γυναικολόγος και υποστηρίζει πως θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τις πισίνες  αλλά και τα στάσιμα νερά γιατί υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. «Μια σημαντική συμβουλή για τις γυναίκες τώρα το καλοκαίρι είναι να μην αφήνουν το μαγιό να στεγνώσει πάνω τους ,να αποφεύγουν τις πολυσύχναστες πισίνες όπως επίσης και μην κάθονται απευθείας πάνω στην άμμο αλλά σε πετσέτα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος μικροβίων για την ευαίσθητη περιοχή» Σε ότι αφορά τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ο κ.Σιδερόπουλος αναφέρει πως μπορούν να κάνουν μπάνιο και να χαρούν τη θάλασσα να αποφύγουν όμως την έκθεση στον ήλιο.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.