, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ 2 θα διορθώσει όλα τα λάθη"

feretis copyΣτα τέλη της δεκαετίας του ‘70 διορίζεται στην κρατική ΥΕΝΕΔ, μετέπειτα ΕΤ2, ενώ ήταν και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΡΤ3. Υπήρξε, για 17 χρόνια, η «σκιά» του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κάλυπτε… αποκλειστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κάθε του κίνηση, ενώ η φωνή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μετάδοση των στρατιωτικών παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι τον επικρίνουν ότι οι γνωριμίες του από τον εκκλησιαστικό χώρο και την πολιτική τον βοήθησαν να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς και ισχυρούς δημοσιογράφους της πόλης και να κατέχει διευθυντικές θέσεις σε όλες τις διοικήσεις. Ο Γιώργος Φερέτης, συνταξιούχος πια, μιλά στην «Κ» για το πως ένιωσε όταν έκλεισε η ΕΡΤ, για το τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ 2 στη Θεσσαλονίκη αλλά και την πρόσφατη δικαστική του περιπέτεια.
Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου
Πως νιώσατε όταν έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ;
Ήταν σαν να έχασα ένα από τα παιδιά μου. Για μένα η ΕΡΤ3 ήταν και παιδί μου και σπίτι μου. Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπήρχαν μυαλά που σκέφτονταν να ρίξουν «μαύρο». Το έκαναν πιστεύοντας πως ο κόσμος είχε απαξιωμένη την ΕΡΤ και θα συναινούσε στην απόφαση. Όμως διαψεύστηκαν όλοι γιατί η αντίδραση ήταν μεγάλη.
Πριν τις ευρωεκλογές συναντηθήκατε με τον Αντώνη Σαμαρά. Τι ειπώθηκε στη συνάντηση;
Έδωσα στον πρωθυπουργό ένα υπόμνημα με τις σκέψεις μου για το τι μπορεί να γίνει ώστε να λειτουργήσει ένας τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης Μηνά Σαμαντζίδη. Λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ 2 στη Θεσσαλονίκη. Από εδώ , από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε η τηλεόραση, είναι υποχρέωση όλων να αποκαταστήσουν ό,τι συνέβη με το κλείσιμο της ΕΡΤ3. Η ίδρυση και λειτουργία της ΝΕΡΙΤ 2 θα διορθώσει όλα τα λάθη…
Σας είπε o πρωθυπουργός αν μετάνιωσε για το κλείσιμο της ΕΡΤ;
Δε μπήκαμε στη διαδικασία να συζητήσουμε για ό,τι έγινε. Προσωπικά νομίζω ότι εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί σοβαρά προβλήματα και ένα από τα «εύκολα» ήταν να πέσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Ό,τι έγινε, κατεγράφη και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του.
Πότε υπολογίζετε ότι θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ 2 και πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό;
Η εκτίμηση μου είναι ότι μέχρι αρχές Σεπτέμβρη θα έχουμε εξελίξεις. Θεωρώ ότι από τη μέρα που θα ανακοινωθεί και θα είναι και νόμος του κράτους η ΝΕΡΙΤ 2, δε θα χρειαστεί πάνω από ένας μήνας για να εκπέμψει το σήμα. Έχω εξετάσει και τεχνικά τα θέματα με παλιούς συναδέλφους που έχουν βγει στη σύνταξη και είναι έτοιμοι, αφιλοκερδώς να «βάλουν πλάτη» να ανοίξει όσο πιο σύντομα γίνεται η ΝΕΡΙΤ 2. Αν περιμένουμε να προσλάβουμε προσωπικό με διαδικασίες όπως στην Αθηνά δε θα λειτουργήσει ποτέ το κανάλι.
Σας έχει γίνει πρόταση να αναλάβετε κάποια θέση στη ΝΕΡΙΤ 2 όποτε και αν λειτουργήσει;
Δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Έχω κάνει τον κύκλο μου… Θέλω μόνο να βοηθήσω να «στηθεί» εκ νέου η ΝΕΡΙΤ 2 στη Θεσσαλονίκη. Μπήκα μπροστάρης αν και πολλοί προσπάθησαν να με αποθαρρύνουν, γιατί πιστεύω και πίστευα ότι η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να είναι χωρίς «φωνή».
Πως σχολιάζετε την τοποθέτηση του Τραϊανού Χατζηδημητρίου στη θέση του Γενικού Διευθυντή;
Ο κ. Χατζηδημητρίου έχει τοποθετηθεί από μια προηγούμενη διοίκηση. Το τι θα γίνει και ποιος θα είναι ο Γενικός Διευθυντής, προσωπικά, δε με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει μόνο να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ίδρυση και λειτουργία της ΝΕΡΙΤ 2.
Η διαδικασία πρόσληψης που ακολουθείται στην Αθήνα, πιστεύετε ότι εξασφαλίζει την αξιοκρατία;
Η προκήρυξη είναι… άθλια! Από την άλλη αυτοί που ανέλαβαν να «τρέξουν» τον διαγωνισμό και να τον φέρουν εις περάς δεν γνώριζαν τίποτα από τηλεόραση, ούτε πως λειτουργεί ούτε τις δομές της. Το αποτέλεσμα είναι να παλεύουν τόσους μήνες      μετά για διαγωνισμούς, οι οποίοι είχαν… χαλκευμένα πτυχία.      Θυμίζω ότι 50 άτομα έλαβαν πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας από ίδιο  φροντιστήριο στη Θεσσαλονίκη ενώ βρέθηκαν και πλαστά πτυχία. Ξέρετε, το πτυχίο κτηνιάτρου δεν σε κάνει και δημοσιογράφο. Η μοριοδότηση δε γίνεται με χαρτιά και πτυχία αλλά με τη εμπειρία που έχεις, με το τι έχεις να προσφέρεις.
Τι έχετε να σχολιάσετε για τη δικαστική περιπέτεια που είχατε πρόσφατα;
Αποδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία ότι δεν είχα καμία σχέση. Έπεσαν όλα στο κενό. Κάποιοι βιάστηκαν να… πανηγυρίσουν. Κάποιοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ηχηρά ονόματα, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μου για να εντυπωσιάσουν τον κόσμο και να παρουσιάσουν έργο, αλλά τελικά βγήκε άνθρακες ο θησαυρός. Βέβαια θα δούμε και τη συνέχεια αυτής της υπόθεσης γιατί κάποιοι θα λογοδοτήσουν…
Κάποιοι λένε ότι οι γνωριμίες σας από τον εκκλησιαστικό χώρο και την πολιτική σας… ανέδειξαν. Τι απαντάτε;
Κανένας δε σου απλώνει το χέρι του αν δεν σε τσεκάρει και δεν δει ότι είσαι ικανός για τη δουλειά. Η πορεία του καθενός δείχνει και ποιος είναι. Εγώ το ταμείο μου το έκανα και είμαι συν. Κάποιοι έλεγαν ότι αν έκλεινε η ΕΡΤ θα έβρισκαν δουλειά, έκλεισε και δεν τους προτίμησε κανείς. Και αυτό κάτι λέει…
Για πολλά χρόνια ήσασταν η «σκιά» του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τι θυμάστε πιο έντονα;
Όταν δάκρυσε για τη Μακεδονία, σε δήλωσή του λίγη ώρα πριν ανέβει στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα. Το θυμάται και η Μελίνα Καραπαναγιωτίδου, διευθύντρια της εφημερίδας karfitsa, που τότε καλύπταμε το ρεπορτάζ της προεδρίας. Μάλιστα, προβληματιστήκαμε αν θα έπρεπε να παίξει το ρεπορτάζ γιατί δεν ξέραμε πως θα αντιδρούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τελικά το παίξαμε το ρεπορτάζ και την επόμενη μέρα μας τηλεφώνησε και μας συνεχάρη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.