, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θα χαρτογραφηθεί η θαλάσσια βλάστηση!

vlastisi
Υπογράφηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, απόφαση για την χαρτογράφηση της θαλάσσιας βλάστησης, όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης του αλιευτικού πλούτου στη Μεσόγειο.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας θεωρούνται για την υποθαλάσσια ζωή τόσο σημαντικά όσο τα δάση για τη στεριά, καθώς αποτελούν τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για τα θαλάσσια είδη. Αποτελούν μάλιστα οικότοπο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι΄αυτό προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία. 

Στην Ελλάδα ελάχιστα λιβάδια έχουν χαρτογραφηθεί (π.χ. από την Greenpeace) με συνέπεια στην πλειονότητά τους να παραμένουν απροστάτευτα. Κι αυτό διότι, ελλείψει χαρτογράφησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιτρέπουν την αλιεία με καταστροφικά για την θαλάσσια βλάστηση αλιευτικά εργαλεία. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψε τελικά την απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ένταξης του έργου χαρτογράφησης της θαλάσσιας βλάστησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (Ε.Π.Α.Λ) 2007-2013 και συγκεκριμένα στο Μέτρο 3.1 «Συλλογικές δράσεις».

Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 850.000 ευρώ, εκ των οποίων το 75% αποτελεί την κοινοτική συμμετοχή μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ). 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.