, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Εμπάργκο Πούτιν και ελληνικά ροδάκινα…

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
 Γράφει ο Νίκος Καραμανλής
Η σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης ως αποτέλεσμα της Ουκρανικής κρίσης, δεν επέτεινε μόνον το κλίμα αστάθειας στον κόσμο, μεταφέροντας κύματα αβεβαιότητας  σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά έχει και ιδιαίτερες αρνητικές επιπτώσεις  και για τη χώρα μας. Η απειλή του Πούτιν για εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, αλλά και από όσες χώρες αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, έγινε πράξη και τώρα η Δύση (βεβαίως και η Ελλάδα) μετρά τις απώλειες που θα έχει.
Τα μέτρα που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στην Ρωσία , έφεραν δυστυχώς αντίμετρα από την πλευρά της Ρωσίας, κατά των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκλεισμό των εισαγωγών από τις χώρες αυτές. Έτσι σήμερα φτάσαμε να αποκλείονται από την προνομιακή για την χώρα μας Ρωσική αγορά, τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και πολλά βιομηχανικά.
Όπως αναφέρει και ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του χθες στον πρωθυπουργό, αυτή την περίοδο και αφού η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από την χώρα μας , υπολογίζονταν ότι θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.
(Το 2013  οι Ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παράγωγης νωπού ροδάκινου, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ).
Η ζημία για την Ελλάδα είναι τώρα πάρα πολύ μεγάλη. Οι νομοί Πέλλας , Ημαθίας , Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας,  σήμερα με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα σταφύλια και αύριο οι νομοί της Πελοποννήσου , της Κρήτης της Ηπείρου και άλλες περιοχές, με τα πορτοκάλια τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τις ελιές απ όλη την Ελλάδα, δέχονται και θα δεχτούν ένα συντριπτικό πλήγμα. Μπορεί να είναι κατ αρχήν θετικό το ότι υπάρχει η «προφορική διαβεβαίωση» εκ μέρους παραγόντων της ρωσικής κυβέρνησης  για μερική εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Επιβάλλεται τώρα να διεκδικήσουμε από την ΕΕ, την αναπλήρωση όλων αυτών των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι φορείς που εμπορεύονται νωπά ροδάκινα, εξ αιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στην Ρωσία.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται  και με τους κινδύνους για τη χώρα μας να πολλαπλασιάζονται, εξ αιτίας και άλλων «εξελίξεων» που σημειώνονται στην περιοχή μας ( Συρία, Παιλαιστίνη, Λιβύη, Τουρκία) απαιτείται κυρίως αρραγές εσωτερικό μέτωπο.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπό τις παρούσες συνθήκες  καλόν θα ήταν να υποστείλουν  τις σημαίες της αντιπαράθεσης , να ακολουθήσουν τον δρόμο της σύνεσης και να ασχοληθούν και με τα… ροδάκινα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.