, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ξεκίνημα των Πυξ Λαξ, πως έγιναν τα …«βαφτίσια» του συγκροτήματος

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας ηχογράφησαν ένα ντέμο με το τραγούδι τους, που λεγόταν «Πεθαίνω ξανά» και όπως λένε οι ίδιοι, ήταν μια μπαλάντα του θανάτου. Με αυτό το τραγούδι επισκέφτηκαν όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες της εποχής, με σκοπό να βγάλουν δίσκο.
Η επιλογή του τραγουδιού ήταν κόντρα στη μουσική μόδα της εποχής, που ήταν τα μπουζούκια, αλλά το άγνωστο ακόμα συγκρότημα κέρδισε το στοίχημα.
Η θετική απάντηση που περίμεναν, ήρθε από διάφορες εταιρίες και οι δυο ανερχόμενοι μουσικοί έπρεπε να διαλέξουν με ποια θα συνεργαστούν.
Η καθοριστική συνάντηση με τον Μάνο Ξυδούς
Την εποχή εκείνη, εργαζόταν ως παραγωγός στην εταιρία Κολούμπια ο Μάνος Ξυδούς. Κατά την επίσκεψή τους στην εταιρία, οι Πλιάτσικας και Στόκας γνωρίστηκαν με τον μετέπειτα συνεργάτη τους. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε, πως υπήρχε μεταξύ τους μουσική «χημεία». Οι τρεις τους, αντί να κάνουν μια αυστηρή επαγγελματική συζήτηση, έπιασαν τις κιθάρες, σέρβιραν ένα ποτό και άρχισαν να τραγουδάνε.
Ο ένας έπαιζε τα δικά του τραγούδια στον άλλο και όλοι μαζί τραγουδούσαν άλλες, γνωστές επιτυχίες. Ο  Ξυδούς τότε ανήκε στο συγκρότημα Dreamer and the full moon και είχε κάνει μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι Sandrina. Μετά τη συνάντηση, ο Ξυδούς προώθησε τους νέους του φίλους και έτσι ανοιξε ο δρόμος για δίσκο.
 

 
Ο Μπάμπης Στόκας θυμάται χαρακτηριστικά, πως η μητέρα του, όταν άκουσε ότι ο γιος της θα βγάλει δίσκο, μεταξύ αστείου και σοβαρού τον ρώτησε αν εννοεί δίσκο στην εκκλησία.
Το συγκρότημά όμως, ήταν ακόμα ανώνυμο. Τα βαφτίσια έγιναν γρήγορα, χάρη σε έναν άλλο συνεργάτη της εταιρίας. Το όνομα Πυξ Λαξ, που σημαίνει με κλωτσιές και γροθιές, δεν ήταν συμβολικό, αφού όχι μόνο δεν έφυγαν με αυτό τον τρόπο από την εταιρία και τη μουσική σκηνή, αλλά δημιούργησαν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της ελληνικής ροκ.
news247.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.