, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η ανασκαφή που άλλαξε τις συνήθειες ενός ολόκληρου χωριού! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Amfipoli
του Βαγγέλη Στολάκη 
Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εργασίες και την ανασκαφική δραστηριότητα στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών.
Στο σημείο όπου η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της πραγματοποιούν τις εργασίες καθημερινά σπεύδουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, προκειμένου να αντικρύσουν ιδίοις όμμασι αυτά που δείχνει η τηλεόραση.
Η καθημερινότητα πλέον του χωριού με τους λιγοστούς κατοίκους- ο πληθυσμός του δήμου Αμφίπολης που αποτελείται από 15 χωριά αγγίζει περίπου τους 9.000 κατοίκους- έχει αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Οι ίδιοι οι κάτοικοι πάντως, δείχνουν να απολαμβάνουν τη δημοσιότητα και είναι πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, αφού πλέον δεν υπάρχει μεσημεριανό φαγητό και ώρες κοινής ησυχίας. Οι δυο δήμαρχοι, ο σημερινός Γιώργος Βογιατζής αλλά και ο αυριανός που αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου Κωνσταντίνος Μελίτος, ο απελθών και ο επερχόμενος πρόεδρος της κοινότητας Μεσολακκιάς, οι γέροντες, οι κληρικοί, οι αιρετοί του παραδίπλα χωριού και πολλοί άλλοι δίνουν κάθε μέρα το παρών στο γραφικό καφενείο. Γνωρίζουν άλλωστε, πως για τις επόμενες είκοσι ημέρες, οπότε και εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για το περιεχόμενο του τύμβου, το χωριό τους θα βρίσκεται στο… πρώτο πλάνο, οι κάμερες θα είναι στημένες, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα πηγαίνουν και θα έρχονται και αυτοί θα προσπαθούν να κερδίσουν τα δικά τους… «πέντε λεπτά δημοσιότητας».
Αρχαιολόγοι και κάτοικοι όμως δεν παύουν να έχουν και τους μεταξύ τους διαξιφισμούς αφού οι ανακαλύψεις των πρώτων ήρθαν να ταράξουν την ηρεμία και τις καθημερινές συνήθειες των δεύτερων. «Τα δέντρα μου είναι ακριβώς δίπλα από τον τύμβο. Δεν με αφήνουν να πηγαίνω με το τρακτέρ για να ποτίσω. Τους παρακολουθώ να μην μου κάνουν καμιά ζημιά στα δέντρα μου» λέει ο Θεμιστοκλής Γουτίδης, συνταξιούχος- αγρότης.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής των εργασιών αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη χαίρει της εκτίμησης των κατοίκων. «Είναι πολύ καλός άνθρωπος. Πίνουμε και κανένα ουζάκι. Είναι ήσυχη. Είναι προσιτή και ήρεμη γυναίκα» λέει ο Αθανάσιος Ζουρνατζής, νέος πρόεδρος της κοινότητας Μεσολακκιάς. Η ίδια συνηθίζει να χαιρετάει όσους βρίσκονται στο δρόμο της πηγαίνοντας νωρίς το πρωί με το τζιπάκι του υπουργείου Πολιτισμού που της παραχωρήθηκε στο λόφο Καστά.
Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ ρεπορτάζ της “Κ” για τον τύμφο στο λόφο Καστά.
Δείτε φωτογραφίες από την αποστολή του karfitsa.gr και της εφημερίδας Karfitsa στην περιοχή: 
DSC_1433 DSC_1436 DSC_1439 DSC_1443 DSC_1505 DSC_1520 DSC_1531 DSC_1536 DSC_1542 DSC_1561 DSC_1598 DSC_1621

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.