, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς να αξιοποιήσετε το ανοιγμένο κρασί

krasi 4

Πόσο καιρό μπορώ να διατηρήσω ένα ανοιγμένο μπουκάλι;
Τα χρονικά πλαίσια ποικίλουν ανάλογα με το συγκεκριμένο τύπο κρασιού, αλλά όταν μιλάμε για λευκά, κόκκινα και ροζέ τότε δύο με τρεις μέρες είναι το περισσότερο που μπορείτε να κρατήσετε ανοιγμένη φιάλη. Αν είναι ανοικτή για περισσότερο καιρό τότε το άρωμα θα εξασθενήσει, οι γεύσεις θα υποχωρήσουν και το κρασί μπορεί να φαίνεται υπερβολικά ξινό ή όξινο. Για καλύτερα αποτελέσματα λοιπόν τελειώνετε το κρασί μέσα στις δύο μέρες από τη στιγμή που το ανοίξατε.
Η σαμπάνια και άλλα αφρώδη κρασιά είναι άχρηστα όταν έχουν ανοιχτεί, αφού η ανθράκωση εξαφανίζεται άμεσα όταν το κρασί εκτίθεται στο οξυγόνο. Είναι σκόπιμο να ανοίξετε ένα μπουκάλι σαμπάνια μόνο αν ξέρετε ότι είστε σε θέση να το τελειώσετε.
Ενισχυμένα κρασιά όπως το Port, το Sherry και το Madeira έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τη στιγμή που ανοιχτούν εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αλκοόλ και/ή ζάχαρη. Αυτά τα στοιχεία δρουν ως συντηρητικά και δίνουν μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία θα ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του οίνου.
Για παράδειγμα, τα Manzanilla και Fino Sherry θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε μια εβδομάδα αν διατηρηθούν σωστά στο ψυγείο. Το Port θα διαρκέσει λίγο περισσότερο και πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε δύο ή τέσσερις εβδομάδες από το άνοιγμά του και το Madeira μπορεί αν διατηρηθεί σωστά να διαρκέσει σχεδόν για πάντα.
krasi
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε μια ανοιγμένη φιάλη; Υπάρχουν κάποια συστήματα απομάκρυνσης του οξυγόνου που αξίζουν;
Χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος τρόπος να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής μιας ανοιγμένης φιάλης είναι να την κρατήσετε στο ψυγείο με το δικό της φελλό και αυτό ισχύει για όλους τους τύπους οίνων. Για τα κόκκινα κρασιά, απλά αφαιρέστε το κρασί από το ψυγείο λίγες ώρες πριν το καταναλώσετε για να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου. Ένα κρασί πάντως θα χαλάσει πολύ πιο γρήγορα αν μείνει μόνιμα σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν μιλάμε για πώματα, πολλά μοντέλα στην αγορά είναι διακοσμητικά αντί για λειτουργικά. Επιλέξτε πώματα που είναι ειδικά εξοπλισμένα να σφραγίζουν τη φιάλη καλά. Τα πώματα στα μπουκάλια σαμπάνιας μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικά, αλλά και πάλι θα δείτε μια διάχυση των φυσαλίδων λόγω της έκθεσης του κρασιού στο οξυγόνο.
krasi 2
Να διατηρήσω το ανοιγμένο μπουκάλι κρασί για μαγείρεμα;
Αυτή είναι η πιο σωστή λύση. Η καλύτερη χρήση της ανοιγμένης φιάλης είναι στην κουζίνα, όχι στο ποτήρι σας. Είτε χρησιμοποιείτε παλιό κρασί για να φτιάξετε μια γρήγορη σάλτσα στο τηγάνι, είτε για να ενισχύσετε μια σάλτσα ζυμαρικών, κρατήστε πάντα μερικά παλιά μπουκάλια λευκό και κόκκινο κρασί για μαγείρεμα. Το ανοιγμένο κρασί που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα δεν έχει σταθερή ημερομηνία λήξης και έτσι είστε ελεύθεροι να έχετε κάβα από ανοιγμένες φιάλες για μαγείρεμα για αρκετούς μήνες.
 
Πηγή: clickatlife.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.